Αποφάσεις του συνεδρίου της ΟΔΥΕ Σέρρες 29/11/23-2/12/23
Επιμέλεια αποηχογράφησης Δήμητρα Τζημούρτα – Στρατής Δουνιάς
1) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Συνεδρίου της ΟΔΥΕ Σέρρες, 29.11.2023 – 2.12.2023
Το Συνέδριο της ΟΔΥΕ έλαβε μια σειρά αποφάσεις για τον προγραμματισμό δράσης το αμέσως επόμενο διάστημα, για το πλαίσιο διεκδικήσεων και για άλλα ζητήματα, όπως αυτές καταγράφονται παρακάτω.
Προγραμματισμός δράσης
Συμμετέχουμε στη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνεται από Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου στο Υπουργείο Οικονομικών στις 6 Δεκέμβρη για την άμεση απόδοση του δώρου Χριστουγέννων, ως ελάχιστου μέτρου ανακούφισης.
Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.
Προχωράμε σε μεγάλη κλαδική απεργία στις αρχές του 2024 και αφού λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της, όπως: Γενικές Συνελεύσεις – συζητήσεις – συσκέψεις των Συλλόγων σ’ όλη τη χώρα, έγκαιρη ετοιμασία ενημερωτικού υλικού κ. ά.) Απεργούμε για το σύνολο των διεκδικήσεών μας.
Απαντάμε αγωνιστικά στο κυβερνητικό σχέδιο για το κλείσιμο δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών. «Συναντιόμαστε» με τοπικούς και άλλους μαζικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις που αντιδρούν σ’ αυτόν τον απαράδεκτο σχεδιασμό. Κανένα λουκέτο σε καμία υπηρεσία, πουθενά!
Αξιοποιούμε το υλικό που ήδη έχει συλλέξει το ΔΣ της ΟΔΥΕ και απευθύνουμε – εκ νέου – κάλεσμα σ’ όλους τους Συλλόγους να συγκεντρώσουν στοιχεία για την κατάσταση των κτηρίων που στεγάζουν τις δικαστικές υπηρεσίες, για «παγίδες» όπως αυτή στο υπόγειο του Εφετείου της Αθήνας που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο εργαζομένων. Προχωράμε σε διοργάνωση εκδήλωσης – συνέντευξης τύπου με θέμα τη διεκδίκηση ανθρώπινων και ασφαλών συνθηκών εργασίας.
Διεκδικητικό Πλαίσιο
1. Μισθολογικά – οικονομικά αιτήματα
Αυξήσεις στους μισθού μας – Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών – Επαναχορήγηση του 13ου & 14ου μισθού – κατάργηση των διάφορων έκτακτων εισφορών στον μισθό μας – Χορήγηση κλιμακίου ανά διετία και στους συναδέλφους υποχρεωτικής – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αναγνώριση της διετίας 2016-2017.
Τακτική και στο ακέραιο πληρωμή των υπερωριών που παρέχουμε τα απογεύματα, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες.
Θεσμοθέτηση ακατάσχετου του εκλογικού επιδόματος.
Να χορηγηθεί άμεσα το «bonus» απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δημιουργία διανεμητικού λογαριασμού μέσω της επιβολής τέλους υπέρ δικαστικών υπαλλήλων στις διαταγές πληρωμής και στα τέλη απογράφων.
2. Προσλήψεις
Άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες και ετήσιος προγραμματισμός για την αναπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων κτλ.
Αύξηση του αριθμού των προσλήψεων δικαστικών υπαλλήλων που γίνονται μέσω της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων.
Σύντμηση του χρόνου εκπαίδευσης των σπουδαστών στη Σχολή από τρείς (3) μήνες σε έναν (1) μήνα και διενέργεια της πρακτικής άσκησης στην υπηρεσία τοποθέτησης.
Πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων και της ψηφιακής καταγραφής των πρακτικών σε όλα τα ακροατήρια.
Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τεχνικού προσωπικού για τη συντήρηση, την επισκευή και την ασφαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.
Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες.
3. Εκπαίδευση – Επιμόρφωση
Εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των δικαστικών υπαλλήλων στην πράξη και όχι στα λόγια, αποσυνδεδεμένη απ’ τις διαδικασίες πρόσληψης και δίχως αποκλεισμούς.
Αύξηση των διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Συμμετοχή των δικαστικών υπαλλήλων σε προπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ με παράλληλη κάλυψη του κόστους.
Δημιουργία ηλεκτρονικής τράπεζας επιστημονικών εργασιών των δικαστικών υπαλλήλων με πρόσβαση από την ιστοσελίδα της ΟΔΥΕ.
Σύσταση αποθετήριου γνώσης με χρήσιμο υλικό για την καθημερινή εργασία των συναδέλφων.
4. Υπηρεσιακή κατάσταση
Έγκαιρη διεκπεραίωση των ζητημάτων που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών υπαλλήλων (αναγνώριση προϋπηρεσίας, χορήγηση βαθμών, αναγνώριση πτυχίων).
Ανεξάρτητη λειτουργία της Γραμματείας των Δικαστηρίων.
Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μονιμοποίηση των δόκιμων συναδέλφων.
Άμεση σύγκληση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων για την επιλογή των Προϊσταμένων.
Επέκταση της κινητικότητας και στους δικαστικούς υπαλλήλους.
Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτημάτων μας προς το Υπουργείο.
5. Συνθήκες εργασίας
Στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια – Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και εκσυγχρονισμός ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού – Στατικός έλεγχος των δικαστικών κτηρίων.
Τοποθέτηση μαγνητικών πυλών στην είσοδο των δικαστηρίων.
Επέκταση της ψηφιακής καταγραφής των πρακτικών και στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο – Ψηφιοποίηση αρχείων.
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για μείωση περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος.
6. Άλλα αιτήματα
Άμεση επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής.
Όχι στην επέκταση – καταστρατήγηση του ωραρίου
Άμεση σύσταση Ειδικών Γραφείων οικονομικής διαχείρισης σε κάθε Εφετειακή Περιφέρεια.
Τα ειδικά γραφεία επιχορήγησης να επιστρέψουν από τα Εφετεία στις κατά τόπους υπηρεσίες ώστε να υπάρχει άμεση επαφή με τους προμηθευτές και να επιλύονται άμεσα τα προβλήματα.
Επιτάχυνση πληρωμής μαρτύρων και διερμηνέων.
Διασφάλιση εργασιακών κεκτημένων ενόψει αλλαγών στον δικαστικό χάρτη.
Ίδρυση μεταφραστικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Κατάργηση των δικαστικών συνδρομών (να μην ασχολούνται με τις ενέργειες αυτές οι δικαστικοί υπάλληλοι, δεν είναι λογιστές).
Άλλες αποφάσεις
Δημιουργία Απεργιακού Ταμείου σε κάθε Σύλλογο για τη στήριξη του αγώνα μας, με θεσμοθέτηση απ’ το ΔΣ της ΟΔΥΕ ετήσιας συνδρομής υπέρ αυτών.
Εξουσιοδότηση του ΔΣ να εξετάσει το αίτημα ένταξης του Συνδέσμου Επιμελητών Δικαστηρίων Ανηλίκων στη δύναμη της Ομοσπονδίας.
Ίδρυση πανελλαδικής τράπεζας αίματος.
Διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων του ΔΣ της ΟΔΥΕ μέσω της ιστοσελίδας της – Ανάρτηση των αιτημάτων για αμοιβαίες μεταθέσεις και των κενών προς κάλυψη με απόσπαση θέσεων στην ιστοσελίδα της ΟΔΥΕ (σε διακριτό σημείο) – Δημιουργία ενημερωτικού Forum στην ιστοσελίδα της ΟΔΥΕ – Αποστολή ανακοινώσεων της ΟΔΥΕ και των Συλλόγων με e-mail σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Ετήσια απονομή τιμητικού επαίνου και χορήγηση χρηματικού δώρου (όταν υπάρχει δυνατότητα) για τα παιδιά των δικαστικών υπαλλήλων που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πρόταση στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων την από κοινού διοργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Νέες τεχνολογίες – Ψηφιακή Δικαιοσύνη. Ο ρόλος του δικαστή, δικηγόρου, δικαστικού υπαλλήλου στη νέα πραγματικότητα».
2) ΑΠΟΦΑΣΗ του Συνεδρίου της ΟΔΥΕ Σέρρες, 29.11.2023 – 2.12.2023
Απαιτούμε να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία!
Το Συνέδριο της ΟΔΥΕ απορρίπτει το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και γενικότερα την πρόθεση της κυβέρνησης για την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα, που εντάσσεται σ’ ένα συνολικό σχέδιο περιορισμού του λαού στην Δικαιοσύνη.
Το κυβερνητικό σχέδιο, αν προχωρήσει, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων που ξαφνικά μπορεί να βρεθούν να εργάζονται σε άλλη πόλη απ’ αυτή που κατοικούν. Αντίστοιχα προβλήματα – ακόμα και επιβίωσης – θα αντιμετωπίσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Η θέση μας ενάντια στο Πόρισμα δεν εκκινεί από κάποια προσκόλληση στο «παρελθόν» ή κάποια συντεχνιακή λογική, αλλά απ’ την παντελή αντίθεσή μας στο κριτήριο με το οποίο γίνονται οι προτάσεις για τον ανασχεδιασμό του δικαστικού χάρτη. Το κριτήριο αυτό είναι η λογική του κόστους – οφέλους και η «εξοικονόμηση πόρων», τείνοντας σε μια λογική επιχειρηματικής λειτουργίας όπου τα πάντα υποτάσσονται στο οικονομικό κέρδος.
Είναι χαρακτηριστική η εξής αναφορά στο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας: «(…) επέρχεται και αξιόλογη εξοικονόμηση πόρων από την κατάργηση Ειρηνοδικείων, ιδίως στην περίπτωση που λειτουργούν σε μισθωμένα κτήρια ιδιωτών (σημειωτέον ότι η δαπάνη μισθώσεως για κτήρια Ειρηνοδικείων είναι τριπλάσια του μέσου όρου των δικαστικών υπηρεσιών, ενώ ομοίως η μέση ενδιάμεση δαπάνη ανά εισερχομένη υπόθεση είναι διπλάσια στα Ειρηνοδικεία σε σχέση με το Πρωτοδικεία)» (σελ. 10).
Επίσης, οι συντάκτες του Πορίσματος δικαιολογούν το μαζικό κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών στα χρόνια των Μνημονίων γράφοντας: «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012, όταν η οριακή οικονομική κατάσταση της χώρας επέβαλε δραστικές συγχωνεύσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της διοικήσεως (σχολεία, εφορίες, νοσοκομεία), δημιουργήθηκαν τέσσερα νέα Εφετεία (…)» (σελ. 3). Στην περίοδο της πανδημίας, για ν’ αναφέρουμε ένα και μόνο παράδειγμα, φάνηκε πόσο σημαντική ήταν η έλλειψη των νοσοκομείων που έκλεισαν και σε ποια δραματικά αποτελέσματα οδηγεί η υποταγή των πάντων στη λογική του κόστους – οφέλους.
Άλλωστε, η πρόθεση της κυβέρνησης να αναμορφώσει τον δικαστικό χάρτη εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και σε όσα αυτό προβλέπει. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό δικαστικό σύστημα θα ξεκλειδώσουν τις επενδύσεις και θα βελτιώσουν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» (σελ. 376). Αυτές οι κατευθύνσεις έχουν αποτυπωθεί και στην Έκθεση Πισσαρίδη, ενώ ενεργό ρόλο σ’ αυτόν τον σχεδιασμό έχει και η Παγκόσμια Τράπεζα. Έτσι, από τη μια πλευρά με τον σχεδιασμό κατάργησης δικαστικών υπηρεσιών παραβλέπονται οι ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών, όταν από την άλλη πλευρά έχουν δημιουργηθεί ειδικά επενδυτικά δικαστήρια στις μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, ανεξαρτήτως κόστους, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το Πόρισμα, «πατώντας» στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (που δεν έχει δημοσιοποιηθεί) προτείνει και τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης «σε άλλους παράγοντες» στο όνομα της ελάφρυνσης της Γραμματείας, οδηγώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ιδιωτικοποίηση αυτής της ύλης.
Ταυτόχρονα, από την «πίσω πόρτα» επιχειρείται και πλήγμα στο δικαίωμά μας στο ανθρώπινο ωράριο, καθώς στο Πόρισμα γίνεται λόγος για «ευελιξία» στο ωράριο και για εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων «εκτός του κλασικού ωραρίου» (σελ. 12).
Θεωρούμε ότι το κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι ένα και μοναδικό: Η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών, στη Δικαιοσύνη.