ΑρχικήΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΛΗΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥΑπόφαση Δ.Σ. κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 11/8/2023

Απόφαση Δ.Σ. κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 11/8/2023

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 5, 81100
email: sdylesvou @ gmail.com

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 11/8/2023

Οι συνθήκες στα δικαστήρια της Λέσβου τα τελευταία χρόνια χειροτερεύουν, η υποστελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών είναι μεγάλη και ξεπερνάει το 50% με 60% των οργανικών θέσεων. Η κρίση του προσφυγικού – μεταναστευτικού αύξησε κατακόρυφα την δικαστική ύλη, οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων άφησαν κενά ολόκληρα τμήματα όπως το Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου και το Ειρηνοδικείο Μύρινας Λήμνου, γραμματείς επωμίζονται τριπλά και τετραπλά αντικείμενα. Υπάρχουν υπηρεσίες όπως η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο που δεν διαθέτουν επιμελητή, με αποτέλεσμα οι τρείς όλοι κι όλοι επιμελητές των δικαστικών υπηρεσιών της Μυτιλήνης να επωμίζονται και τα καθήκοντα των άλλων υπηρεσιών.

Χαρακτηριστικά να σας αναφέρουμε ότι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 2 γραμματείς και μέχρι τέλος Αυγούστου αποχωρεί και τρίτη συνάδελφος. Από τις 16 οργανικές θέσεις υπηρετούν αυτή την στιγμή 8 γραμματείς και σχεδόν όλα τα τμήματα της Εισαγγελίας στελεχώνονται από έναν μόνο Γραμματέα. Η κρίση του προσφυγικού μεταναστευτικού οδήγησε στην δημιουργία πέραν τον ήδη υπαρχόντων, ξεχωριστού τμήματος ασυνόδευτων ανηλίκων με τεράστιο όγκο υποθέσεων, όπου η συνάδελφος Γραμματέας της Εκτέλεσης, μία και μοναδική στο τμήμα της, έχει χρεωθεί και το τμήμα ασυνόδευτων ανηλίκων. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης εδώ και πάνω από μία δεκαετία δεν υπηρετεί επιμελητής με τρία οργανικά κενά, με αποτέλεσμα ακόμα και για την πιο «μικρή» επίδοση να καλείται αστυνομικός από το οικείο αστυνομικό τμήμα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρά τις τεράστιες ανάγκες τις οποίες έχουμε γνωστοποιήσει, τόσο ως σωματείο και από ότι γνωρίζουμε και υπηρεσιακά, ανακοίνωσε την πρόσληψη ενός μόνο γραμματέα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης μέσω της Σχολής δικαστικών υπαλλήλων. Το Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου δεν έχει γραμματέα με αποτέλεσμα να μετακινούνται οι συνάδελφοι από το Ειρηνοδικείο Καλλονής για την λειτουργία του και εκεί το Υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει ουδεμία πρόσληψη. Στο Ειρηνοδικείο Λήμνου πάλι δεν έχει ανακοινωθεί καμία πρόσληψη, υπηρετούν ένας Γραμματέας και ένας επιμελητής στον οποίον με πράξη του έχουν ανατεθεί καθήκοντα γραμματέα, για δε τις μεταβατικές έδρες μετακινούνται συνάδελφοι από το ποινικό τμήμα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τα έξοδα μετακίνησης τους από πέρυσι.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί για άλλη μια φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης να καλύψει τα τεράστια κενά στις δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου με προσλήψεις ενόψει και της ανακοινωθείσας νέας προκήρυξης για την πρόσληψη μέσω της ΕΣΔΙ, γραμματέων για τις δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου. Προτείνουμε για την περιοχή μας, αν μπορεί να υπάρξει τέτοιο, να προκριθεί κριτήριο εντοπιότητας, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι προσληφθέντες υπάλληλοι. Γιατί τα τελευταία χρόνια οι συνάδελφοι που τοποθετούνται στις διάφορες δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου, μέσω παλαιότερων διαγωνισμών μετατίθενται ή αποσπώνται στους τόπους προέλευσης τους με αποτέλεσμα το πρόβλημα της υποστελέχωσης να παραμένει άλυτο. Εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ να προβεί σε όλες τις ενέργειες, ώστε έστω και αυτή την ύστατη ώρα να επιλυθεί αυτό το χρονίζον πρόβλημα το οποίο έχει οδηγήσει όλους τους συναδέλφους στα όρια των φυσικών αντοχών μας.

Μυτιλήνη 11/8/2023

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΥΡΣΙΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑ                 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΝΕΤΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ