ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΣυνάντηση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης [ΑΠ5/2024]

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2024
Αρ. Πρωτ.: 5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΘΕΜΑ: Συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.τ.λ.

Πραγματοποιήθηκε χθες 10/1/2024 προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη, παρουσία και της κας Ιωάννας Καρυοφύλλη, Διευθύντριας του Γραφείου του. Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης, λόγω έκτακτης υπηρεσιακής υποχρέωσης, προσήλθε και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σύνολο των θεμάτων του κλάδου με κυρίαρχα:
1) Οι διορισμοί Δικαστικών Υπαλλήλων
2) Το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών
3) Υπερωρίες
4) Τροποποιήσεις του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων
5) Καθυστερήσεις επιλογών προϊσταμένων και λοιπών θεμάτων δικ. υπαλλήλων (μεταθέσεις, προαγωγές κτλ)
6) Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη
7) Ταμείο Αρωγής
8) Ηχογράφηση (επέκταση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο) αλλά και χρήση λογισμικού αναγνώρισης φωνής στην Ανάκριση

Για το σύνολο των θεμάτων ο Υπουργός έδειξε να έχει γνώση. Δεν δεσμεύτηκε, έδωσε όμως κάποιες διαφωτιστικές απαντήσεις ως προς τα εξής:

Α) Ο προγραμματισμός ανάληψης υπηρεσίας (ολοκλήρωσης πρόσληψης) των 311 δικαστικών υπαλλήλων του πρώτου διαγωνισμού μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών καθώς και των 70 Δικαστικών Υπαλλήλων του Κλάδου Επικουρίας του Δικαστικού Έργου, προσδιορίζεται (κατά τον προγραμματισμό του Υπουργείου) ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Κατόπιν υπήρξε από πλευράς μας αίτημα για σχετική ρύθμιση ώστε να μην υπάρξει κενό διάστημα χωρίς αποζημίωση των αποφοίτων της Σχολής.
Β) Η προκήρυξη πρόσληψης Δικαστικών Υπαλλήλων μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για το 2024, θα αφορά σε 350 θέσεις.
Γ) Για το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών έδειξε θετική διάθεση και παρέπεμψε για τις όποιες πρωτοβουλίες από μέρους του, για μετά την ψήφιση των επικείμενων νομοσχεδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (τροποποιήσεις ΠΚ και ΚΠΔ και Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη).
Δ) Αποδέχτηκε την ανάγκη τροποποίησης άρθρων του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων αλλά και τη δυσλειτουργία της Διεύθυνσης Δικαστικών Υπαλλήλων.
Ε) Για το θέμα του λογισμικού αναγνώρισης φωνής στην Ανάκριση έδειξε ενδιαφέρον και αναμένει σχετική παρουσίαση από την πλευρά μας.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας, αρμόδιος για την Αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη, μας ανακοίνωσε πως την προσεχή Τετάρτη θα κληθεί η ΟΔΥΕ σε συνάντηση σχετικά με την ενημέρωση για τις τελικές αποφάσεις που αφορούν στο θέμα για σχετικό διάλογο. Μετά τη συνάντηση θα υπάρξει ενημερωτική ανακοίνωση.

Ως προς τα ερωτήματα για την Κ.Υ.Α. που αφορά στο σύστημα ανταμοιβής δικαστικών υπαλλήλων θα υπάρξουν εγκαίρως σχετικές οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση όμως αδιαμφισβήτητα συμπεριλαμβάνει το ΣΥΝΟΛΟ των υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων όπως άλλωστε είναι και η πάγια θέση της Ο.Δ.Υ.Ε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
της
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Υ.Ε.)

Ανακοίνωση (σε αρχείο .pdf)
ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ