ΑρχικήΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝΜε αφορμή τη ψήφιση του N. 5023/2023 για «τη διευκόλυνση της πρόσβασης...

Με αφορμή τη ψήφιση του N. 5023/2023 για «τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία»

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Με αφορμή τη ψήφιση του N. 5023/2023 για «τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία»

Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή o N. 5023/2023, o οποίος μεταξύ άλλων, έχει ως σκοπό την «άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη δικαιοσύνη».
Στην πραγματικότητα το ψηφισθέν νομοσχέδιο απέχει πολύ απ’ αυτόν τον σκοπό, δηλαδή απ’ την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης και ίσης πρόσβασης στα άτομα με αναπηρία στη δικαιοσύνη. Όπως όλοι γνωρίζουμε απ’ την κοινή πείρα, όσα λόγια κι αν ξοδέψει κανείς, όσες φορές και αν επικαλεστεί την ισότητα και τις «ευκαιρίες» – ακόμα κι αν πράγματι τα πιστεύει – δίχως πρακτικά και ουσιαστικά μέτρα δεν επιλύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Έτσι με τον N. 5023/2023 μπορεί να απαλείφθηκε – και σωστά – μια αναχρονιστική ή και προσβλητική ορολογία από τον Αστικό Κώδικα, τον Ποινικό Κώδικα κτλ., τι συμβαίνει όμως με τα πραγματικά – και δυσθεώρητα – εμπόδια πρόσβασης ακόμα και στα κτήρια των δικαστικών υπηρεσιών;

Ας πάρουμε μόνο ένα παράδειγμα, αυτό του Πρωτοδικείου της Αθήνας, όπου η πρόσβαση κινητικά αναπήρων σε ολόκληρα τμήματα όπως το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και το Τμήμα Εκκαθάρισης είναι αδύνατη καθώς δεν υπάρχει ανελκυστήρας. Δυσχερής είναι και η πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης καθώς στις περισσότερες υπηρεσίες δεν υπάρχει σχετική όδευση που να τους διευκολύνει και κανένα άλλο αντίστοιχο μέτρο.

Μπορούν, άραγε, τα παραπάνω προβλήματα να αντιμετωπιστούν με τον ορισμό ενός συναδέλφου ως υπεύθυνου «για ζητήματα πρόσβασης των ατόμων µε αναπηρία, ενηµέρωσής τους, και διευκόλυνσης της εξυπηρέτησής τους», όπως προβλέπει το νομοσχέδιο; Η απάντηση είναι εύλογη, όταν μάλιστα το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών οξύνεται διαρκώς. Ο εμπαιγμός είναι διπλός και προς τα άτομα με αναπηρίες και σε όσους εργαζόμαστε στις δικαστικές υπηρεσίες με τα τεράστια κενά. Τι να πρωτοκάνουμε πια με το φιλότιμο;

Συνοψίζοντας, ο N. 5023/2023 δεν «αγγίζει» όλα εκείνα τα μέτρα που πραγματικά μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη δικαιοσύνη, με κυριότερα:
– Σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.
– Κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, αναγκαία και επιβεβλημένη – με βάση τις ανάγκες, την εξέλιξη της επιστήμης και τις δυνατότητες – η λήψη ενός συνόλου μέτρων για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών των ατόμων με αναπηρία που θα στηρίζεται σ’ ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πρόνοιας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των διάφορων «ΜΚΟ».

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
agonsisp@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ