Υπόμνημα του Σ.Δ.Υ. Λέσβου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 5, 81100
email: sdylesvou[@]gmail.com

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Την κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας του Εφετείου Βορείου Αιγαίου
Την κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΟΔΥΕ

Θέμα: Οι θέσεις του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων ενόψει του ορισμού δικασίμων για τα θερινά τμήματα του 2024 και για το νέο δικαστικό έτος 2024 – 2025

Όπως είχαμε επισημάνει και το προηγούμενο χρονικό διάστημα τόσο ο νέος ποινικός κώδικας όσο και η κατάργηση των Ειρηνοδικείων θα επιφέρουν αλλαγές που θα δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο την απονομή της δικαιοσύνης και την λειτουργία των δικαστηρίων. Οι τελευταίες «μεταρρυθμίσεις» που υλοποιούνται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μεγεθύνουν τα προβλήματα κάνοντας πιο ακριβή και δυσπρόσιτη τη Δικαιοσύνη για τον πολίτη, θα επιβαρύνουν – επιβραδύνουν την λειτουργία της για τους πολλούς και θα εντατικοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό την εργασία του Δικαστικού Υπαλλήλου.

Οι θέσεις μας δεν έχουν να κάνουν με την εβδομαδιαία κατανομή των ημερών ακροατηρίων στις οποίες συμφωνούμε αλλά στην ουσία της λειτουργίας των δικαστηρίων και σε αυτό το σημείο επικεντρώνουμε τις θέσεις μας. Όπως προκύπτει από τον νέο σχεδιασμό τα δικαστήρια του ποινικού και πολιτικού τμήματος τόσο του πρώτου βαθμού όσο και του δεύτερου βαθμού θα δικάζουν καθημερινά στην έδρα του Εφετείου και του Πρωτοδικείου, ενώ θα υπάρχουν μέρες που θα λειτουργούν δικαστήρια πολιτικά ταυτόχρονα, τόσο στην Μυτιλήνη, όσο και στα Περιφερειακά Πρωτοδικεία Καλλονής και Λήμνου, στην οποία θα λειτουργούν και μεταβατικά Ποινικά, ως μεταβατική έδρα.

Με την υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών της Λέσβου, καθόσον στο μεν Πρωτοδικείο, από τις νέες οργανικές θέσεις με την εφαρμογή του νέου νόμου, οι οποίες ορίζονται στις 42, υπηρετούν μόνο 25 υπάλληλοι μαζί με τους δόκιμους υπαλλήλους χωρίς να υπολογίζονται οι επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις, ήτοι λειτουργία κατόπιν των μεταρρυθμίσεων με 17 κενά, ενώ τα νέα Περιφερειακά Πρωτοδικεία Καλλονής και Λήμνου, εκτός του ότι οι προβλεπόμενες με τον νέο νόμο Οργανικές θέσεις (3 για την Καλλονή και 3 για τη Λήμνο) θεωρούνται εκ της επωμιζόμενης νέας δικαστηριακής ύλης λιγότερες αυτών που έπρεπε να προβλεφθούν, είναι ήδη υποστελεχομένα με τους νυν υπηρετούντες υπαλλήλους. Επομένως, εκ των ανωτέρω, είναι αδύνατο οι δικαστικοί υπάλληλοι, τους οποίους εκπροσωπούμε να μπορέσουν όχι μόνο να αντέξουν τον όγκο της εργασίας αυτής αλλά και να μπορούν πολλές φορές να στελεχώσουν τις έδρες.

Δεύτερο σημαντικό θεωρούμε θέμα είναι τα ακροατήρια και η έλλειψη των χώρων στην Μυτιλήνη. Με τον νέο σχεδιασμό η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Η καθημερινή λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων στην Μυτιλήνη και στα δύο υπάρχοντα ακροατήρια της έδρας του Πρωτοδικείου θα κάνουν αδύνατη την χρήση των ακροατηρίων από τα πολιτικά δικαστήρια με αποτέλεσμα να μην γίνεται ούτε μαγνητοφώνηση αλλά και να χρησιμοποιούνται αναγκαστικά τα γραφεία ως χώροι συνεδριάσεων, όπως γίνεται και σήμερα πολλές φορές, μια και το πρόβλημα είναι ήδη υπαρκτό απλώς θα γιγαντωθεί. Οι δικαστές θα δικάζουν ανάμεσα σε πολίτες που θα ζητούν να εξυπηρετηθούν, σε δικηγόρους που θα κάνουν την δουλειά τους, οι γραμματείς της έδρας ανάμεσα στους συναδέλφους τους που θα εργάζονται, νομίζουμε ότι μπορείτε να καταλάβετε την εικόνα. Ζητάμε, ως την οριστική λύση του κτιριακού – και καλούμε και εσάς με το κύρος Σας να συμβάλλετε στην ανέγερση του νέου κτιρίου του Εφετείου στο οικόπεδο του σημερινού Πρωτοδικείου – την λειτουργία ως ακροατηρίου, από το νέο δικαστικό έτος, της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Γ.Γ Ν.Π., η οποία έχει παραχωρηθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και θέλει κάποιες μικροπαρεμβάσεις για να λειτουργήσει. Λύση η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να φέρει μια ελάφρυνση στους χώρους των ακροατηρίων. Καταθέτουμε επίσης την πρόταση σκέψη για μια νέα διαρρύθμιση, μικρής κλίμακας, ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίτο μικρό ακροατήριο στους χώρους των σημερινών γραφείων του ισογείου ή του πρώτου ορόφου του κτιρίου του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης για τις συνεδριάσεις των πολιτικών δικαστηρίων αλλά και πιθανά των αυτοφώρων ποινικών.

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου θεωρεί ότι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια με όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα στα πλαίσια σεβασμού των αποφάσεων όλων των φορέων της Δικαιοσύνης σχετικά με τη τήρηση του ωραρίου εκδίκασης των υποθέσεων.

Τέλος θα θέλαμε να υποστηρίξουμε την πρόταση μας για συνέχεια της παρουσίας της εταιρείας φύλαξης στον χώρο του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και την επέκταση της στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με την λειτουργία της γιατί συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των ακροατηρίων και των δικαστηρίων κατά τις ώρες λειτουργίας τους.

Μυτιλήνη, 17/5/2024
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν.Λέσβου

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ