Ο ζυγός γέρνει…

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ο ζυγός γέρνει…

16.2.2023. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε χρόνο ρεκόρ δημοσίευσε την απαράδεκτη απόφαση για τη νομιμοποίηση – δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης (servicers) να επισπεύδουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds. Τα «κοράκια» αξιοποιώντας και αυτή την απόφαση (που στηρίζεται στη νομοθεσία που διαμόρφωσαν από κοινού οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) μπορούν να εφορμήσουν στις λαϊκές κατοικίες.

15.3.2023. Το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφάσισε πως είναι αναρμόδιο να συζητήσει για τη μονιμοποίηση δεκάδων συναδέλφων που έχουν συμπληρώσει τον χρόνο δόκιμης υπηρεσίας και αναμένουν, ορισμένοι απ’ αυτούς, ακόμα και τέσσερα χρόνια να μονιμοποιηθούν! Η απόφαση αυτή προέκυψε γιατί, λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση, η σχετική αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στα – υπό σύσταση – δικαστικά συμβούλια των Εφετείων.

Τα δυο αυτά γεγονότα μπορεί να φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύουν εξίσου ότι ο ζυγός της δικαιοσύνης, στο πλαίσιο ενός συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των πολλών για τα κέρδη των λίγων, πάντα θα ΓΕΡΝΕΙ υπέρ των συμφερόντων των λίγων.

Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και επιβεβαιώνουν ότι για τέτοια συμφέροντα η δικαιοσύνη μπορεί να τρέχει με ασύλληπτους ρυθμούς ενώ όταν πρόκειται για δικά μας ζητήματα, αιτήματα και υποθέσεις οι ρυθμοί χωλαίνουν και τα εμπόδια πολλαπλασιάζονται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ για το καθεστώς «ομηρίας» που έχει επιβληθεί στους συναδέλφους μας! Υπαίτιοι για αυτή την κατάσταση είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

► Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ευθύνεται για τη γενικότερη καθυστέρηση στην απάντηση και προώθηση οποιουδήποτε αιτήματος αφορά βαθμολογική κατάταξη, επιλογή σε θέσεις ευθύνης, αναγνώριση προϋπηρεσίας, τίτλων σπουδών κτλ. Η εκκρεμότητα είναι πλέον δυσθεώρητη και ορθώνει εμπόδια στην υπηρεσιακή και τη μισθολογική εξέλιξη πολλών συναδέλφων. Μια απ’ τις βασικές αιτίες γι’ αυτή την κατάσταση είναι η υποστελέχωση του Υπουργείου, για την οποία ευθύνονται διαχρονικά όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

► Το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ευθύνεται γιατί για δύο, σχεδόν, χρόνια δεν συνεδρίασε με θέμα τη μονιμοποίηση δικαστικών υπαλλήλων, παρότι «μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο υποχρεούται να αποφασίσει αν ο δόκιμος δικαστικός υπάλληλος είναι κατάλληλος για μονιμοποίηση» (Άρθρο 138, παρ. 3 Ν. 4798/2021). Περισσότερα λόγια, πραγματικά, είναι περιττά…

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικαστικών Υπαλλήλων» ανέδειξε το θέμα στα Διοικητικά Συμβούλια του ΣΔΥΑ και της ΟΔΥΕ ήδη απ’ τον Ιούνη του 2022 όταν και έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακάλεσε μονιμοποίηση συναδέλφων μας καθώς αυτή είχε γίνει από… αναρμόδιο Συμβούλιο! Στη συνέχεια καταγγείλαμε το γεγονός σε ανακοίνωσή μας, ενώ προτείναμε να πραγματοποιηθεί παρέμβαση στον Άρειο Πάγο προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι μονιμοποιήσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μονιμοποιηθούν δίχως άλλη χρονοτριβή όλοι οι συνάδελφοί μας. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα αρμόδια συμβούλια να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διεκπεραιωθεί ταχύτατα η όλη διαδικασία και να δοθεί προτεραιότητα σε κάθε αίτημα των συναδέλφων που παρέμενε «παγωμένο» εξαιτίας αυτής της κατάστασης.        

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

agonsisp@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ