ΑρχικήΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝΟι ζωές μας έχουν αξία - Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

Οι ζωές μας έχουν αξία – Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Οι ζωές μας έχουν αξία – Οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

             «(…) Tο κτίριο, πέραν των λοιπών προβλημάτων που έχει παρουσιάσει, κατά καιρούς, δεν διαθέτει πυρασφάλεια, και τούτο γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά δεν κατέστη τούτο εφικτό. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών υπερβαίνει τους 20. Αποτέλεσμα τούτου είναι ότι, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, πράγμα όχι απίθανο, λόγω και των εύφλεκτων υλών που έχουν τοποθετηθεί στο υπόγειο του κτιρίου (αποθήκη χρωμάτων) και λόγω του ότι στο κτίριο αφενός δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου και αφετέρου οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει ελεύθερα χωρίς κανένα έλεγχο καθόσον η φύλαξή του είναι ανέφικτη, καθίσταται αδύνατη η άμεση εκκένωση αυτού με προφανή και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των δικαστών και υπαλλήλων του, των δικηγόρων και του συναλλασσόμενου κοινού. (…)

            Από τα εκτεθέντα ανωτέρω προκύπτει ότι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο κτίριο της οδού Γούναρη 31-33, που στεγάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, προσβάλλουν την προσωπικότητα των εργαζομένων σ’ αυτό δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για την ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα. (…)»

Οι παραπάνω γραμμές έχουν γραφτεί στις 14 Σεπτέμβρη 2012 και είναι απόσπασμα από έγγραφο της Διοίκησης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά προς τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης (οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Πέρασε πάνω από μια δεκαετία, πέρασαν τόσες κυβερνήσεις, κι όμως τίποτα απ’ τα παραπάνω δεν άλλαξε! Την ίδια ώρα που αδιαφορούν για τις δικές μας ανάγκες, η μια κυβέρνηση μετά την άλλη υλοποίει τις «μεταρρυθμίσεις» που αφορούν τα συμφέροντα των λίγων ταχύτητα και αποτελεσματικά. Έτσι, πριν λίγες μέρες, το κτήριο αυτό κάηκε για δεύτερη φορά. Και όπως, λένε, όσοι εργάζονται σ’ αυτό, «ευτυχώς ήταν Κυριακή»!

Για πόσο θα στηριζόμαστε στην τύχη; Οι δικαστικοί υπάλληλοι, τόσες και τόσες φορές, έχουμε αναδείξει την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα πολλών κτηρίων, τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικό – τεχνική υποδομή κ. ά. Κι όμως, καμία κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα!

Η πυρκαγιά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα μιας διαχρονικής και επικίνδυνης πολιτικής που λογαριάζει τα πάντα στη λογική του «κόστους – οφέλους». Μ’ αυτό το κριτήριο θεωρούνται «πολυτέλεια» ή «μη επιλέξιμα» έργα και μέτρα που αφορούν την αντιπλημμυρική – αντισεισμική θωράκιση, την ασφάλεια στις μεταφορές, παντού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα δικαστικά κτήρια κατασκευάζονται με διαδικασίες ΣΔΙΤ, η συντήρηση, η καθαριότητα και άλλες λειτουργίας έχουν παραδοθεί στους εργολάβους με τραγικά αποτελέσματα. Ο κατάλογος που αποδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος είναι μακρύς…

► Τα περισσότερα Ειρηνοδικεία της Αττικής στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους. Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν το Ειρηνοδικείο στο Περιστέρι και το Μενίδι (ρωγμές, ασανσέρ που δεν λειτουργούν κ. ά), ενώ στο Κορωπί, ένα μήνα περίπου πριν, τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στην είσοδο του Ειρηνοδικείου.

► Ασφυκτικές και επικίνδυνες για την υγεία μας συνθήκες δημιουργούνται απ’ την έλλειψη κλιματισμού σε γραφεία και ακροατήρια στο Εφετείο της Αθήνας, στα Διοικητικά Δικαστήρια, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας κ. ά.

Δεν θα περιμένουμε τη δικιά μας «κακιά στιγμή»! Εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, να μεταστεγαστούν άμεσα οι υπηρεσίες που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια.

Απαιτούμε – Διεκδικούμε:

  1. Στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.
  2. Έξω από τα Δικαστήρια οι Εργολάβοι και οι Εταιρείες – Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τεχνικού προσωπικού για τη συντήρηση, την επισκευή και την ασφαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.
  3. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από κάθε φυσικό φαινόμενο (σεισμό, πυρκαγιά κτλ). Να καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από το χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες.
ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ