ΑρχικήΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝΓια το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι θρηνούν. Για άλλη μια φορά ένας εργάτης έφυγε για μεροκάματο και δεν επέστρεψε σπίτι. Ένας εργάτης 47 χρονών, πατέρας δυο παιδιών, έχασε τη ζωή του στα ναυπηγεία του Περάματος και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Η αιτία; Η έλλειψη μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, η απουσία κάθε ελέγχου στο βωμό των κερδών. Το πόσο σημαντικά και αναγκαία είναι αυτά τα μέτρα αποδεικνύεται απ’ το γεγονός ότι οι μισές – περίπου – σελίδες της Συλλογικής Σύμβασης στη Ζώνη αφορούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Κι όμως, αυτή η ΣΣΕ δεν κηρύχθηκε υποχρεωτική από καμία κυβέρνηση ενώ ο Πρωθυπουργός – ελάχιστες μέρες πριν το τραγικό γεγονός – μιλούσε για «χαμογελαστούς» εργαζόμενους στο Πέραμα…

Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει και αυτή τη φορά. Στις 12.5.2023, το Συνδικάτο Μετάλλου, σε ανακοίνωσή του, σημείωνε: «Παρακολουθούμε όλοι το τελευταίο διάστημα τη δραστηριότητα στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής να μεγαλώνει και να βγαίνουν εκατομμύρια στις πλάτες μας (…) Την ίδια ώρα η πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα (…) που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν, σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα».

Λίγες μέρα μετά (17.5.2023), οι εργαζόμενοι προχώρησαν και σε απεργία, καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, τα ανεπαρκή μέτρα για την υγειά και ασφάλεια τους.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη. Στηρίζουμε τον δίκαιο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου και της ναυπηγοεπισκευής. Άλλωστε, γνωρίζουμε και εμείς τι σημαίνει ν’ αγνοείς τα «σήματα κινδύνου», τις προειδοποιήσεις. Το βιώσαμε στην πυρκαγιά του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά που – ευτυχώς – συνέβη σε μη εργάσιμη μέρα…

Απαιτούμε να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, να αποδοθούν οι ευθύνες για το έγκλημα, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους εργασίας και να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την τήρηση τους.

ΥΓ. Τελικά, αυτό που δεν έκαναν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, το πέτυχαν οι μεταλλεργάτες με την πάλη τους, καθώς χθες – δεύτερη μέρα απεργίας – απέσπασαν δεσμεύσεις για μέτρα προστασίας και ελέγχους, ενώ άνοιξε και ο δρόμος για να κηρυχθεί η ΣΣΕ που έχουν υπογράψει υποχρεωτική.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
agonsisp@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ