ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΈξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία

Έξω οι ιδιώτες από τα νοσοκομεία [ΑΠ13/2023]

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2023

Αρ. Πρωτ. : 13

ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Το ΔΣ της ΟΔΥΕ καταδικάζει την υπερψήφιση του απαράδεκτου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με το οποίο το Παιδοογκολογικό Κέντρο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. και Α. Κυριακού» μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».

Με το νόμο αυτό, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί και οι υγειονομικοί, παραδίδεται ο εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας της αντιμετώπισης των παιδικών νεοπλασματικών ασθενειών σε επιχειρηματικά συμφέροντα και το κράτος «απαλλάσσεται» από την ευθύνη του για την προστασία της υγείας των παιδιών.

Ουσιαστικά προωθείται η ιδιωτικοποίηση της παιδογκολογικής κλινικής και πλέον θα εξαρτάται η υγεία των παιδιών μας απ’ τη «φιλανθρωπία» και τη «χορηγία» του όποιου επιχειρηματία.

Μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει:

  • Τη μεταφορά μιάς μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και τριών αιματολογικών – ογκολογικών μονάδων στο Ν.Π.Ι.Δ.
  • Τη χρηματοδότηση του παιδοογκολογικού κέντρου από τις πληρωμές των οικογενειών των παιδιών, είτε άμεσες είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Τη μεταφορά των μόνιμων εργαζομένων της παιδοογκολογικής μονάδας στο Ν.Π.Ι.Δ, χωρίς καμία αναφορά στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα τους.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα «βήμα» στην εμπορευματοποίηση της υγείας, που υλοποιούν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Ο αγώνας των υγειονομικών είναι δικός μας αγώνας! Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλες και όλους, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία.

ΕΞΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Το Δ. Σ. της ΟΔΥΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ