Πρόωρη… Πρωταπριλιά

Σε πρωτοχρονιάτικο (που λόγω περιεχομένου θα ταίριαζε καλύτερα να είναι πρωταπριλιάτικο) άρθρο του Υπουργού Δικαιοσύνης διαβάσαμε ότι

«Αν το 2021 ήταν το “ψηφιακό έτος” για τη Δικαιοσύνη, δικαίως το 2022 θεωρείται ως “έτος επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό της”».

Τι συνέβη, λοιπόν, μέσα στη χρονιά που μας πέρασε ώστε να θεωρείται «έτος επένδυσης» στο ανθρώπινο δυναμικό της δικαιοσύνης;

  1. Συνεχίστηκε η μείωση του αριθμού των δικαστικών υπαλλήλων, που κάθε μέρα που περνά αγγίζει νέο ιστορικό χαμηλό. Μόνο μέσα στο «έτος επένδυσης» αποχώρησαν από την υπηρεσία (για διάφορους λόγους) 298 συνάδελφοι, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν αποχωρήσει 358. Παραμένουν, επίσης, εκατοντάδες εκείνοι που μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή καθώς έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης! Κι αν δεν ήταν και ο Νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση που ανέβασε τα όρια συνταξιοδότησης οι αποχωρήσεις θα ήταν ακόμα περισσότερες!
  2. Σ’ ένα ολόκληρο έτος, οι προσλήψεις νέων συναδέλφων (από παλαιότερους διαγωνισμούς, καθώς μέσα στο «έτος επένδυσης» δεν προκηρύχθηκε ούτε μισή θέση) δεν έφτασαν ούτε τις 100! Έτσι, δεν αναπληρώθηκαν ούτε καν οι συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις που έγιναν μέσα στη χρονιά. Το αποτέλεσμα είναι όσοι έχουμε απομείνει στις δικαστικές υπηρεσίες να εργαζόμαστε υπό συνθήκες εντατικοποίησης, καθώς ο φόρτος εργασίας που αντιστοιχεί ανά υπάλληλο αυξάνεται συνεχώς!
  3. Μέσα σ’ αυτή τη χρονιά, δεκάδες συνάδελφοι που έχουν συμπληρώσει τον χρόνο δόκιμης υπηρεσίας δεν έχουν μονιμοποιηθεί και είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτό, καθώς η αρμοδιότητα της μονιμοποίησης μεταφέρθηκε στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο όμως δεν έχει συνεδριάσει για το θέμα. Μάλιστα, μέσα στη χρονιά είχαμε και ανάκληση μονιμοποιήσεων συναδέλφων που είχαν γίνει από υπηρεσιακά συμβούλια, λόγω της ισχύος του νέου Κώδικα. Συνάδελφοι που δουλεύουν ήδη τέσσερα χρόνια στα δικαστήρια παραμένουν δόκιμοι!
  4. Σε καθεστώς έχει μετατραπεί η τεράστια καθυστέρηση στην διεκπεραίωση κάθε είδους αιτημάτων – ερωτημάτων που αφορούν βαθμολογική κατάταξη, επιλογή σε θέσεις ευθύνης, αναγνώριση προϋπηρεσίας και τίτλων σπουδών. Η εκκρεμότητα είναι πλέον δυσθεώρητη και ορθώνει εμπόδια στην υπηρεσιακή και τη μισθολογική εξέλιξη πολλών συναδέλφων, οι οποίοι είναι έρμαια της άρνησης του Υπουργείου να εφαρμόσει ακόμα και το δικό του νομικό πλαίσιο.
  5. Μέσα στο «έτος επένδυσης» έχουμε τμήματα που λειτουργούν στον… αυτόματο πιλότο, δηλαδή δίχως προϊσταμένους (σε πολλές υπηρεσίες έχουν να γίνουν κρίσεις πάνω από 10 χρόνια), ενώ ορισμένες διοικήσεις εκμεταλλεύονται το γεγονός και αναθέτουν καθήκοντα προϊσταμένου σε συναδέλφους με αυθαίρετα κριτήρια, αγνοώντας ακόμη και εκδοθείσες αποφάσεις Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
  6. Σ’ αυτή τη χρονιά, μαζί με τις προαναφερόμενες «επενδύσεις» είχαμε και λιποθυμίες συναδέλφων, καθώς οι συνθήκες εργασίας σε μια σειρά υπηρεσίες παραμένουν τραγικές. Εκατοντάδες συνάδελφοι δούλεψαν σε αίθουσες δίχως κλιματισμό, παγώνοντας τον χειμώνα και βγάζοντας την μπέμπελη το καλοκαίρι. Είδαμε νερά να μπαίνουν απ’ τους τοίχους και άλλα πολλά…

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. ΚΑΛΥΨΗ όλων των κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας.
  2. ΑΜΕΣΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των συναδέλφων που έχουν συμπληρώσει τον χρόνο δόκιμης υπηρεσίας.
  3. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ προϊσταμένων σ’ όλα τα τμήματα με αντικειμενικά κριτήρια από τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια και όχι όπως επιθυμεί και μεθοδεύει η κάθε διοίκηση.
  4. ΑΠΑΝΤΗΣΗ στα εκατοντάδες αιτήματα των συναδέλφων απ’ το Υπουργείο και προώθησή τους στα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια δίχως άλλη χρονοτριβή.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

agonsisp@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ