Εμπαιγμός είς διπλούν

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Εμπαιγμός εις διπλούν

Η προκήρυξη για την εισαγωγή 311 εκπαιδευόμενων δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν προσφέρεται για… χαρές και πανηγύρια. Και αυτό γιατί η προκήρυξη αυτή αποτελεί έναν εμπαιγμό και προς τους υποψήφιους συναδέλφους και προς εμάς που ήδη υπηρετούμε στις δικαστικές υπηρεσίες. Εμπαιγμός εις διπλούν δηλαδή.

Ας ξεκινήσουμε απ’ τους πρώτους και τον Γολγοθά που θα πρέπει ν’ ανέβουν για να κατορθώσουν να γίνουν δικαστικοί υπάλληλοι:

#1 Θα πρέπει εντός είκοσι ημερών να συγκεντρώσουν ένα σωρό πιστοποιητικά, έγγραφα και ιατρικές γνωματεύσεις, ενώ λόγω της σύντομης προθεσμίας θα υποχρεωθούν να καταφύγουν σε ιδιώτες γιατρούς.

#2 Θα πρέπει να προετοιμαστούν για γραπτές και προφορικές εξετάσεις σε τρία μαθήματα και σε ύλη… χαοτική, που οδηγεί σε προετοιμασία με φροντιστήρια, τα οποία ήδη διαφημίζουν σχετικά πακέτα κόστους άνω των 1000 ευρώ!

#3 Θα πρέπει να βάλουν δυο φορές το χέρι στην τσέπη και να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη όπου θα διεξαχθεί το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού και στη συνέχεια στην Αθήνα για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού.

#4 Όποιος περάσει τα παραπάνω εμπόδια θα πρέπει α) να φοιτήσει για τρεις (3) μήνες στη Σχολή αφού εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, β) να πετύχει σ’ όλα τα μαθήματα και να λάβει γενικό βαθμό προόδου τουλάχιστον οκτώ (8) και στη συνέχεια να ξαναδώσει γραπτές εξετάσεις σε τρία (3) αντικείμενα γ) να φύγει απ’ τη Θεσσαλονίκη και να εγκατασταθεί στην Αθήνα όπου θα κάνει πρακτική για (3) μήνες και θα αξιολογηθεί και πάλι δ) ακόμα και αν τα καταφέρει όλα αυτά, θα πρέπει να αξιολογηθεί για την «καταλληλότητά του», το ήθος του και προβλήματα συμπεριφοράς του, ενώ θα έχει περάσει ήδη – δυο φορές – από ψυχιατρική διερεύνηση της προσωπικότητάς του!

Ας περάσουμε και στον εμπαιγμό προς εμάς, που έχουμε εδώ και καιρό υπερβεί τα όριά μας και καθημερινά δουλεύουμε όλο και πιο εντατικά, καθώς οι αποχωρήσεις είναι συνεχείς:

► Ο αριθμός των προσλήψεων είναι ασπιρίνη σε βαριά άρρωστο, όταν οι κενές οργανικές θέσεις πλέον ξεπερνούν τις 3.000 σ’ όλη τη χώρα.

► Σε πολλές υπηρεσίες, οι θέσεις που προβλέπονται στην κατανομή είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε καν μπάλωμα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καλύψουν ούτε καν τις εκατοντάδες αποχωρήσεις που θα έχουμε μέχρι ν’ αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι συνάδελφοι. Στο Εφετείο της Αθήνας, για παράδειγμα, προβλέπονται μόλις 5 (!!!) προσλήψεις.

► Αποδείχθηκε ότι τα περί άμεσων προσλήψεων μέσω του «κόσκινου» της Σχολής ήταν λόγια του αέρα. Έλεγε ο Υπουργός στη Βουλή, τον Δεκέμβρη του 2022:

«Εγώ σας βάζω ένα χρονοδιάγραμμα, αν θέλετε, από τώρα. Εγώ πιστεύω ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορούμε να έχουμε τελειώσει όλες τις διαδικασίες και να έχουμε τον πίνακα των επιτυχόντων που θα εισαχθούν για να εκπαιδευτούν στην Ελληνική Σχολή Δικαστών και μετά από ένα τρίμηνο κατευθείαν θα στελεχώσουν το σύστημα της δικαιοσύνης για τη λεγόμενη εκπαίδευση. Θα πληρώνονται και από την πρώτη μέρα που θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

            Με άλλα λόγια στο νέο δικαστικό έτος θα έχουμε τους νέους δικαστικούς υπαλλήλους, που θα προσληφθούν μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπει το νομοσχέδιο».

Τι ανακοίνωσε η Σχολή; Ότι η εκπαίδευση των εισαχθέντων σ’ αυτή θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2023, άρα φέτος δεν θα έχουμε ούτε έναν νέο συνάδελφο στις δικαστικές υπηρεσίες. Κι όλα αυτά, ενώ ο Υπουργός υπόσχεται και νέο διαγωνισμό τον Ιούνιο και ενώ ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο…

Όλα τα προηγούμενα, επιβεβαιώνουν όσα επισημάναμε πριν τη ψήφιση του νόμου για τη δημιουργία της κατεύθυνσης δικαστικών υπαλλήλων στη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το οξυμμένο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών, που η ίδια συνέβαλε στη διόγκωση του (καθώς δεν προκήρυξε ούτε… μισή θέση δικαστικού υπαλλήλου τα προηγούμενα χρόνια), προκειμένου να επιβάλλει μια διαδικασία αποκλεισμού (που περιλαμβάνει ως και προφορική εξέταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται), στην οποία πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ή ακόμα και να συμμετέχουν!

Και αυτό γιατί μια δικαιοσύνη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των «επενδυτών» απαιτεί και αντίστοιχους υπαλλήλους εθισμένους σε μια διαδικασία συνεχούς «αξιολόγησης», ανταγωνισμού και πειθάρχησης.

Οι «χειροκροτητές» και «πανηγυρτζήδες» ας πάψουν, λοιπόν, γιατί η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Πόσο μάλλον, ενώ ο Υπουργός, στην τελευταία συνάντηση του με το ΔΣ της ΟΔΥΕ, προανήγγειλε και μεγάλη μείωση των οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες, με όχημα την «ψηφιοποίηση»…

Τέρμα πια στην κοροϊδία! Απαιτούμε:

  1. ΑΜΕΣΗ προκήρυξη διαγωνισμού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες με ετήσιο προγραμματισμό για την αναπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων κτλ.
  2. ΑΥΞΗΣΕΙΣ 20% στους μισθούς μας – Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών – Επαναχορήγηση του 13ου – 14ου μισθού – κατάργηση των διάφορων έκτακτων εισφορών στον μισθό μας – Χορήγηση κλιμακίου ανά διετία και στους δικαστικούς υπάλληλους υποχρεωτικής – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αναγνώριση της διετίας 2016-2017.
  3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και επιμόρφωση όλων των δικαστικών υπαλλήλων στην πράξη και όχι στα λόγια, αποσυνδεδεμένη απ’ τις διαδικασίες πρόσληψης.
  4. ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ εδώ και τώρα όλων των συναδέλφων που έχουν συμπληρώσει τον χρόνο δόκιμης υπηρεσίας.
  5. ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ που παρέχουμε, τα απογεύματα, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Δεν ανεχόμαστε άλλο την απλήρωτη εργασία, την κοροϊδία με τις υπερωρίες – φιλοδώρημα.
  6. ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τεχνικού προσωπικού για τη συντήρηση, την επισκευή και την ασφαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και του αναγκαίου προσωπικού για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ηλεκτρονικών συστημάτων και της ψηφιακής καταγραφής των πρακτικών.
  7. ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΤΙΡΙΑ με μέτρα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα. Ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις δικαστικές υπηρεσίες.
  8. ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

agonsisp@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ