Ανακοίνωση

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Αγαπητοί φίλοι,

Καθημερινά ως πολίτες κι εμείς αυτής της χώρας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αξεπέραστες πολλές φορές δυσκολίες μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί δυστυχώς από τις επιλογές των κρατούντων είτε σκόπιμες είτε λαθεμένες.

Από την άλλη μεριά στο χώρο εργασίας μας  τα προβλήματα  πληθαίνουν απελπιστικά. Οι αποδεκατισμένες από προσωπικό υπηρεσίες καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά, ιδιαίτερες δυσκολίες που διαρκώς αυξάνονται.

Ο παντελής αποκλεισμός της Γραμματείας από τις προσλήψεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω ΑΣΕΠ, οι θολές και αμφίβολες προοπτικές μέσα από την «θριαμβευτική» εξαγγελία της ψευτοϊδρυσης και επιμόρφωσης κάποιας  Διεύθυνσης στην ΕΣΔικαστών, απομακρύνουν την αναγκαία κάλυψη των κενών, στο απώτερο μέλλον.

Καλούμαστε καθημερινά όλοι να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε  αυτή την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν επιφορτίζονται όλες οι υπηρεσίες αναλογικά το ίδιο βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό. Η «αναλογική πληρότητα» των υπηρεσιών ειδικά σε επίπεδο Εφετείου και Πρωτοδικείου αξίζει να αναζητηθεί κάποια στιγμή.

Αγαπητοί φίλοι,

Επικαιροποιώντας κάποια τρέχοντα ζητήματα θα αναφερθούμε λίγο στα παρακάτω:

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Α. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

Βασική αρχή ότι κάθε μεταβολή υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων περνά μέσα από υπηρεσιακά συμβούλια.

Η αντίδρασή μας απέναντι σε κάθε μετακίνηση, χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου πρέπει να είναι αυτονόητη ανεξάρτητα από την υπηρεσιακή ανάγκη που πολλές φορές καλείται να ικανοποιήσει. Η επιλεκτική όμως ανοχή ή η επιλεκτική αντίδραση δεν τιμά κανέναν και καταδεικνύει μόνο ιδιοτελείς σκέψεις, συμφέροντα και εμπάθειες. Δυστυχώς εδώ και χρόνια υπήρξαν μετακινήσεις με «διάθεση» υπαλλήλων που πολλοί γνώριζαν αλλά ουδέποτε αντέδρασαν.

Αγαπητοί του ΔΣ του ΣΔΥΑ και της ΟΔΥΕ.

Είναι αλήθεια ότι από συγκεκριμένη υπηρεσία που γνωρίζετε  πιθανόν και από άλλες υπηρεσίες ανά την επικράτεια, μετακινήθηκαν εδώ και καιρό με «διάθεση» πολλά άτομα;

Είναι αλήθεια ότι ειδικά από την ίδια υπηρεσία  με «διάθεση» υπηρέτησαν  και κάποιοι ακόμα υπηρετούν αφού πλέον κάποιοι έχουν αποσπαστεί, στο Υπουργείο, στο Ειρηνοδικείο, στο Εφετείο και στον Αρειο Πάγο;

Και επειδή είναι αλήθεια, γιατί αποσιωπήθηκε τόσο καιρό και γιατί αναδείχθηκε τώρα που διατίθενται στο Πρωτοδικείο Αθηνών που στενάζει περισσότερο από κάθε άλλη υπηρεσία;

Ενιαία πρέπει να είναι η αντιμετώπιση. Καμία μετακίνηση, καμία «διάθεση» χωρίς υπηρ. συμβούλιο.

Σεις που καταγγέλλετε αυθαιρεσίες, σεις πρώτοι είχατε συμφωνήσει σε κάποιες από αυτές τις «διαθέσεις», σεις και οι υπηρεσίες που υπηρετείτε είχατε καρπωθεί τα ωφέλη από την μετακίνηση και μάλιστα παρά την αντίδραση κάποιων εξ αυτών των μετακινούμενων, που προσέτρεξαν σε σας για να προστατευτούν!!!

Δεν θα σταθώ τώρα σε λεπτομέρειες.Υπάρχουν τα στοιχεία για τις κατά καιρούς «διαθέσεις» για τις οποίες  κανείς δεν αντέδρασε και που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται να συνεχιστούν αλλά μην κόπτονται τώρα αυτοί που και γνώριζαν  και ανέχτηκαν και βολεύτηκαν.

Αν μια φορά δεχτείς ή ανεχτείς με τι πρόσωπο μετά θα αντιδράσεις; Διαφωνούμε κάθετα με το όψιμο ενδιαφέρον σας για ομόφωνη απόφαση στο ΔΣ ΣΔΥΑ και ΟΔΥΕ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ομόφωνα θα ζητούσαμε να γυρίσουν όλοι οι διατεθειμένοι πίσω και να γίνονται μετακινήσεις μόνο με απόφαση Υπηρ. Συμβουλίων. Όμως πια εξαιτίας σας χάσαμε σαν κλάδος το ηθικό πλεονέκτημα να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε γιατί σεις το αφαιρέσατε με τις επιλογές σας.

Β. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Αγαπητοί φίλοι,

Ο κλάδος πολλά έχει υποστεί  από την καθυστέρηση σύγκλησης των υπηρεσιακών συμβουλίων. Η μη σύγκληση τους καλά κρατεί διαιωνίζοντας την  προς  τούτο, εδώ και χρόνια αδιαφορία ακόμα και  άρνηση που έχει επικρατήσει. Μέχρι και προσφυγές στα δικαστήρια κατέθεσε η πλειοψηφία της ΟΔΥΕ πριν λίγα χρόνια για να ματαιωθούν υπηρεσιακά συμβούλια!!!

Τεράστια τα προβλήματα  καθώς καθυστερούν, προαγωγές, μεταθέσεις, μετακινήσεις, μονιμοποίηση, αναγνώριση τίτλων, προϋπηρεσίας, επιλογές Προϊσταμένων και Διευθυντών κλπ

Είναι απαράδεκτο να συγκαλούνται μόνο ένα – δυο συμβούλια το χρόνο.

Πώς άραγε θα εφαρμοστεί ο ένας μήνας που επιτάσσει σε πλείστες περιπτώσεις ο Κώδικας;

Όταν κενωθεί μια θέση και πρέπει σε ένα μήνα να επιλεγεί νέος Προϊστάμενος αλλά ο μήνας αυτός γίνεται χρόνος και ίσως παραπάνω, πώς θα λειτουργήσει μια υπηρεσία;

Σε κάθε δε περίπτωση την ευθύνη της εύρυθμης  λειτουργίας της κάθε υπηρεσίας την έχουν οι Διεθύνοντες αυτήν. Πρέπει μέσα και από την καλύτερη οργάνωση και δομή να  διασφαλίζεται η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών για γρήγορη και άριστη λειτουργία και απονομή της δικαιοσύνης.

Γ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΚΕΝΩΘΕΙΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν θέλουν ορισμένοι τη σύγκληση και ειδικά για τις επιλογές Προϊσταμένων γιατί μεθοδευμένα αρκούνται  στις τοποθετήσεις με μοναδικό κριτήριο την αρχαιότητα.

Έχουμε ξαναγράψει αλλά κάποιοι αρνούνται να δεχτούν και επιμένουν. Επιμένουν σε μια ερμηνεία «δικολαβική» των διατάξεων του Κώδικα είτε του παλιού είτε του ανεφάρμοστου νεώτερου που  οι ίδιοι συνέδραμαν στη δημιουργία του.

Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η αναπλήρωση για κάποιο διάστημα ενός υπάρχοντος τοποθετημένου Προϊσταμένου  που για κάποιο λόγο απουσιάζει ή κωλύεται  και άλλο πράγμα  η τοποθέτηση ενός υπαλλήλου σε κενωθείσα θέση Προϊσταμένου που συνταξιοδοτήθηκε ή για κάποιο λόγο άδειασε τη θέση όταν το υπόλοιπο της θητείας ξεπερνά τους εξι (6) μήνες.

Σχετ.

         Αρθρ.146  παρ. 3:….«αν κενωθεί ή συσταθεί θέση προϊσταμένου πριν τη λήξη της τριετίας (για την οποία επελέγη), το δικαστικό (υπηρεσιακό) συμβούλιο επιλέγει προϊστάμενο για το χρονικό διάστημα που απομένει έως τη συμπλήρωση της τριετίας.Αν το χρονικό διάστημα είναι μικρότερο από έξι(6) μήνες, δεν επιλέγεται Προϊστάμενος και εφαρμόζεται η παρ. 4. Η επιλογή προϊσταμένων για τις θέσεις που κενώθηκαν, γίνεται το αργότερο μέσα σε ένα (1) μήνα από την κένωση ή τη σύσταση της θέσης».

          Στη συνέχεια δε, στην  παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου, προβλέπεται ότι, «σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος προϊσταμένου οργανικής μονάδας της γραμματείας, τον  Προϊστάμενο, ΠΟΥ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ή ΚΩΛΥΕΤΑΙ ανπληρώνει ο ανώτερος κατά βαθμό προϊστάμενος των  υποκείμενων οργανικών μονάδων και αν υπάρχουν περισσότεροι ομοιόβαθμοι, ο προϊστάμενος που έχει τον περισσότερο χρόνο  υπηρεσίας στο βαθμό». Αν δεν υπάρχει υποκείμενη μονάδα ……

Αν δηλαδή το υπόλοιπο της θητείας σε μια κενωθείσα θέση Προϊσταμένου, είναι πάνω από εξι (6) μήνες πρέπει άμεσα σε ένα μήνα να συνεδριάσει το υπηρεσιακό συμβούλιο και να επιλέξει νέο Προϊστάμενο.

Οι Διευθύνοντες είναι αναγκασμένοι για την εύρυθμη λειτουργία Τμημάτων να αντιμετωπίσουν την δυστοκία ή καθυστέρηση ή σιωπηρή άρνηση προώθησης των αιτημάτων  σύγκλησης Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Λειτουργώντας  και πολύ σωστά κατά την άποψή μας, ως «οιονεί» συμβούλια, πρέπει να προχωρήσουν στην επιλογή και τοποθέτηση σε κενά τμήματα, κάποιου υπαλλήλου, που πληροί  όλα τα κριτήρια επιλογής, που  ο Κωδικας επιτάσσει, ανεξάρτητα από το τμήμα που υπηρετεί.

Αντί λοιπόν να επιζητούμε  την  σύγκληση των  υπηρεσιακών  συμβουλίων, έτσι ώστε να τοποθετηθεί νέος Προϊστάμενος, κάποιοι  αφήνονται   και προκρίνουν την εφαρμογή του αρθρ. 4 που αναφέρεται στην αναπλήρωση Προϊσταμένου που απουσιάζει ή κωλύεται.

Το αρθρ. 4 εφαρμόζεται ρητά και στην περίπτωση κένωσης, μόνο  όταν το υπόλοιπο της θητείας είναι κάτω από εξι (6) μήνες.

Να λοιπόν γιατί δεν καταγγέλλεται δυναμικά  η μη σύγκληση των συμβουλίων.

Γιατί έτσι αναδεικύεται η αρχαιότητα μοναδικό και απαραίτητο στοιχείο επιλογής Προϊσταμένου που εύκολα μετά αναδεικνύουν ως κυρίαρχο στις επόμενες, όποτε και εφόσον   γίνουν κρίσεις- και- γιατί άλλωστε να γίνουν.

Εμάς δεν μας εκπλήσσει αλλά ας το μάθουν και οι νεώτεροι που αργά ή γρήγορα θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν.

ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ

  • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
  • Σύγκληση περισσότερων μέσα στο χρόνο συμβουλίων για να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων, προαγωγές, μεταθέσεις, μετακινήσεις, μονιμοποίηση, αναγνώριση τίτλων, προϋπηρεσίας, επιλογές Προϊσταμένων και Διευθυντών κλπ
  • «Αναλογική Πληρότητα» των υπηρεσιών σε επίπεδο Εφετειακής και Πρωτοδικειακής περιφέρειας.
  • Άμεση τακτοποίηση όσων δικαιούνται τον Β΄ βαθμό και οι υπηρεσίες του Υπουργείου κωλυσιεργούν ή να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε αντιπρόσωποι στις εκλογές που έρχονται.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ