ΑρχικήΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΛΗΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣΔελτίο τύπου Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς

Δελτίο τύπου Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ!

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, συντάσσεται με την απόφαση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ – Σέρρες 29.11.23-2.12.23) και απορρίπτει το κυβερνητικό σχέδιο (με βάση τις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας) για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.

Η θέση μας εκκινεί υπό την παντελή αντίθεσή μας στο κριτήριο με το οποίο γίνονται οι προτάσεις για τον ανασχεδιασμό του δικαστικού χάρτη. Δεδομένου ότι η αναμόρφωση γίνεται στα πλαίσια των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποσκοπεί δε στην εξοικονόμηση πόρων και από τη δικαιοσύνη στη λογική του κόστους-οφέλους. Μία διαδικασία η οποία καθιστά την πρόσβαση των πολιτών σε αυτή ολοένα πιο δύσκολη και ακριβή ταυτίζοντας δε τη Δικαιοσύνη με επιχείρηση.

Είναι σαφές ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί «επιτάχυνσης της δικαιοσύνης» ανατρέπεται από το γεγονός ότι πλήττονται ιδιαίτερα τα περιφερειακά δικαστήρια της χώρας όπου κατά κανόνα ισχύουν πιο σύντομοι χρόνοι εκδίκασης. 

Ειδικότερα, η Λιβαδειά είναι πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς το οποίο έχει συσταθεί το 1899 και στεγάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο Λιβαδειάς με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, το Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς, το Δικαστικό Γραφείο Λιβαδειάς, το Πταισματοδικείο Λιβαδειάς και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Λιβαδειάς: υπάγεται στην αρμοδιότητα τον Εφετείου Λαμίας και σε αυτό λειτουργεί μεταβατική έδρα του Εφετείου Λαμίας. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς υπάγονται τέσσερις Δήμοι και κατοικεί το μεγαλύτερο ποσοστά του πληθυσμού τον νομού Βοιωτίας.

Οποιαδήποτε υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι πέραν πάσης λογικής καθώς μοναδικό κριτήριο λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών πρέπει να είναι η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στην Δικαιοσύνη. Η υπόθεση της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη αφορά όλη την κοινωνία και φυσικά την εργασιακή, προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική σταθερότητα και των δικαστικών υπαλλήλων.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ πλήρως και ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την επιχειρούμενη υποβάθμιση και κατάργηση της έδρας του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία
• Διασφάλιση της υπηρεσιακής κατάστασης όλων των υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων
• Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις γενικές συνελεύσεις που έχουν ανακοινωθεί. Καλούμε όλους τους φορείς σε κοινές δράσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ακώλυτη πρόσβαση όλων των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Η Πρόεδρος                  Ο Γραμματέας

       Δήμητρα Μπιμπίλα          Δημήτριος Κοτρόγιαννος

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ