ΑρχικήΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝΑνακοίνωση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ για όλα τα τρέχοντα θέματα του...

Ανακοίνωση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ για όλα τα τρέχοντα θέματα του κλάδου

ΑΘΗΝΑ 1/2/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συνάδελφοι,
Απευθυνόμαστε σε σας, για να σας ενημερώσουμε για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου, όπως αυτά προέκυψαν μετά το συνέδριο της ΟΔΥΕ στις Σέρρες.
Η παράταξή μας, η οποία προήλθε από την προγραμματική συνεργασία παρατάξεων και αυτόνομων συναδέλφων, δυνάμωσε τη θέση της και τη φωνή σας στο ΔΣ της ΟΔΥΕ με τη συμμετοχή 5 μελών σε αυτό, όπου αγωνιζόμαστε για την ισότιμη παρουσία και συμμετοχή στα συνδικαλιστικά δρώμενα όλων των παρατάξεων και μελών του ΔΣ, οπουδήποτε χρειαστεί, χωρίς αποκλεισμούς.
Ως στόχο έχουμε την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του δικαστικού υπαλλήλου στο δικαστικό σύστημα της χώρας, καθώς και την οικονομική αναβάθμισή του, μέσα από την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας και της προσφοράς του σε αυτό. Θωρούμε σημαντικό να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε τούτους τους στόχους και τις αξίες που καθοδηγούν την παράταξή μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο διαρκής αγώνας, μέσα από μια σχέση ανατροφοδότησης με εσάς, θα οδηγήσει σε πολλές επιτυχίες και αυτό αποτελεί κεντρικό πυλώνα στον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε τον σύγχρονο δικαστικό υπάλληλο.
Μετά το συνέδριο έγιναν τρείς συνεδριάσεις του ΔΣ χωρίς να καταστεί δυνατή η εκλογή προεδρείου. Στις 9/2/2024 θα υπάρξει άλλη μία συνεδρίαση με κύριο γνώμονα την εκλογή προεδρείου, έχοντας ως νέο δεδομένο τη διάσπαση της παράταξης ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Πληροφοριακά θέτουμε υπόψιν σας τα κάτωθι:

Α) Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των συναδέλφων της 1ης σειράς της σχολής δικαστικών υπαλλήλων και ήδη το Υπουργείο προχωρά στις διαδικασίες διορισμού τους. Την 2α Ιανουαρίου 2024 ορκίστηκε η 2η σειρά της Σχολής μας και στα μέσα του τρέχοντος έτους αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη άλλων 350 νέων συναδέλφων, με την 3η σειρά δικαστικών υπαλλήλων. Καλωσορίζουμε άπαντες νέες και νέους συναδέλφους και θέτουμε εαυτόν, ως παράταξη, στη διάθεσή τους προκειμένου να διευκολύνουμε την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Αισθανόμαστε περήφανοι που υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τη δημιουργία της Σχολής, σταθήκαμε δίπλα στις πρώτες «παιδικές ασθένειες» και τώρα με χαρά βλέπουμε την πολύτιμη προσφορά της στον συνάδελφο. Να είστε σίγουροι ότι η παράταξή μας θα είναι δίπλα στον θεσμό ετούτο και στο μέλλον οποτεδήποτε τεθεί εκ νέου θέμα αμφισβήτησής του. Δεσμευόμαστε να σταθούμε, με τον ίδιο τρόπο, αρωγοί σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα προσθέτουν αξία καθόσον τούτο θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία και την υποστήριξη μιας βιώσιμης και ευημερούσας κατάστασης του κλάδου μας.

Β) Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πληρωμή του ποσού από τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης και μέσα στο Φεβρουάριο θα γίνει η πληρωμή για το έτος 2022 και αμέσως μετά θα γίνει και η πληρωμή του ποσού για το έτος 2023. Συμμεριζόμαστε την αγωνία των συναδέλφων για τις όποιες καθυστερήσεις στην απόδοσή του αλλά ο τρόπος που επιλέξαμε την προσέγγιση του θέματος ήταν δια της οδού της προσήλωσης στην επίτευξη του σκοπού με υπευθυνότητα και άμεση επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους.

Γ) Προχωρά η διαδικασία για τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του Δικαστικού χάρτη της χώρας» η οποία προσβλέπει κατ’ ουσίαν στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού στην πολιτική διαδικασία, επί τη βάσει της κατάργησης των Ειρηνοδικείων σ’ όλη τη χώρα και την μετατροπή ορισμένων απ’ αυτά σε «Περιφερειακά Πρωτοδικεία». Ταυτόχρονα, εκτός μικρών εξαιρέσεων, μετατρέπονται στις περιοχές που υπήρχαν δύο ή περισσότερα πρωτοδικεία, σε ένα ως Μητροπολιτικό και τα άλλα ως περιφερειακά Πρωτοδικεία, μια διαδικασία που έχει δημιουργήσει δικαίως αναταραχή και αγανάκτηση στους συναδέλφους. Η θέση μας είναι ότι οι αλλαγές πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων αντικατοπτρίζοντας μια προσέγγιση που να δίνει έμφαση στην ευαισθησία και την προστασία του κοινωνικού και ανθρώπινου κεφαλαίου.

Το Συνέδριο της ΟΔΥΕ απέρριψε αυτούς τους σχεδιασμούς, αφού ανατρέπουν τη ζωή και τα δεδομένα που έχουν μέχρι σήμερα οι συνάδελφοι. Δε μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, προωθήθηκε χωρίς να κληθούμε, ως εργαζόμενοι στον χώρο της Δικαιοσύνης, να εκφράσουμε άποψη. Οι αλλαγές που προωθούνται, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να παρακάμψουν τα υπηρεσιακά συμβούλια και να διαφοροποιήσουν τα εργασιακά δεδομένα των συναδέλφων μας, χωρίς την όποια προστασία των υπηρεσιακών συμβουλίων. Παρακολουθούμε όλη αυτή τη διαδικασία και τονίζουμε ότι δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή που δεν θα διασφαλίζει τα υπηρεσιακά και εργασιακά κεκτημένα των συναδέλφων. Η τυχόν μεταφορά των οργανικών θέσεων των συναδέλφων στα Μητροπολιτικά Πρωτοδικεία χωρίς την αποτροπή της ακούσιας μεταφοράς των συναδέλφων από τη μία υπηρεσία στην άλλη είναι αιτία σθεναρής αντίδρασης με κάθε πρόσφορο μέσο.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Α) Τη διατήρηση όλων των υφιστάμενων, στον ίδιο Νομό (ήδη Περιφερειακή Ενότητα) Πρωτοδικείων της χώρας.
Β) Τη συγχώνευση των Ειρηνοδικείων με αριθμό εισερχόμενων δικογραφιών, κατ’ έτος, κάτω των πενήντα (50) με το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του Νομού και τη δημιουργία, κατόπιν αυτής της συγχώνευσης, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ στην έδρα κάθε υφιστάμενου Ειρηνοδικείου.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για να μην ανατραπούν τα εργασιακά και υπηρεσιακά μας κεκτημένα.
ΖΗΤΑΜΕ την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε σύγχρονα και ασφαλή Δικαστικά κτήρια.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την ικανοποίηση των αιτημάτων μας που αφορούν τις αποδοχές και τις ειδικές συνθήκες εργασίας μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποστολή ερωτημάτων για επιλογή προϊσταμένων διεύθυνσης και προϊσταμένων τμημάτων σε όλη τη χώρα καθώς και την χωρίς καθυστέρηση προώθηση όλων των αιτημάτων των συναδέλφων στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια (μεταθέσεις, μετατάξεις, βαθμολογικές προαγωγές κ.λ.π )
ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΜΕ τη θέση μας από πρακτικές στείρας και ισοπεδωτικής άρνησης, από μια μόνιμη καταστροφολογία και μια αδιέξοδη κινδυνολογία, που κράτησαν εδώ και χρόνια καθηλωμένο τον κλάδο μας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σας ζητηθεί προαιρετικό χρηματικό ποσό που δεν αφορά την ΟΔΥΕ, αλλά την πλατφόρμα change.org που φιλοξενεί το ψήφισμα. Επιλέξτε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρήματων, με email επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ