Απάντηση του γραμματέα της ΠΑΣΚ Δ.Υ σε άρθρο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

κ. Μόσιαλε

Με έκπληξη οι Δικαστικοί Υπάλληλοι διαβάσαμε το άρθρο σας στην εφημερίδα  «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» με θέμα την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Στο άρθρο σας αυτό παρατηρεί κανείς πολλές ανακρίβειες, σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση στα δικαστήρια της χώρας μας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα αυτά γράφονται σε συνέχεια των δηλώσεων Πάγκαλου προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα για τους εργαζόμενους.

Αναφέρετε για παράδειγμα ότι έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά για την εκπαίδευση του προσωπικού και για τεχνολογικό εξοπλισμό. Σας πληροφορώ ότι διάγω το 22ο έτος της θητείας μου ως δικαστικός Υπάλληλος και δεν έχω παρακολουθήσει ούτε μια ώρα σεμινάριο σχετικά με τα αντικείμενα των Δικαστηρίων, ότι γνωρίζω το έμαθα από παλιούς συναδέλφους μου. Όσο για τον εξοπλισμό, αυτός είναι σε μερικές περιπτώσεις σύγχρονος αλλά, μη αποτελεσματικός αφού δεν υπάρχουν δίκτυα τα οποία θα συνδέουν τις υπηρεσίες μεταξύ τους.

Η κτηριακή υποδομή σε πολλές υπηρεσίες της χώρας βρίσκεται στην κατάσταση που ήταν το 1950, επισκεφθείτε παρακαλώ τα δικαστικά «μέγαρα» της Πάτρας, του Ηρακλείου, του Πειραιά κ.ά. και τότε θα καταλάβετε ότι για την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης δεν ευθύνεται το ωράριο των Δικαστικών Υπαλλήλων, το οποίο είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση του κλάδου αλλά οι απαρχαιωμένες κτηριακές υποδομές και η έλλειψη τεχνολογικών υποδομών.

Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι κ. Μόσιαλε, για πολλά χρόνια έχουν ως κυρίαρχο σύνθημά τους το «Γρήγορη και δίκαιη δίκη» και μέσα σ’ αυτό το  πλαίσιο προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους και να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον πολίτη. Πώς να το πετύχουν όμως όταν ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων αγγίζει το 30% των θέσεων εργασίας; Πώς να το πετύχουν όταν όλα γύρω αλλάζουνε και στη δικαιοσύνη έχουμε μείνει στην δεκαετία του 1950; Ένα παράδειγμα μόνο θα σας αναφέρω, το οργανόγραμμα των δικαστικών υπηρεσιών θεσπίστηκε το 1988 σύμφωνα με τις ισχύουσες τότε συνθήκες, οι θέσεις αυτές βέβαια ουδέποτε καλύφθηκαν, από τότε μέχρι σήμερα, 23 χρόνια μετά, η δε δικαστηριακή ύλη τριπλασιάστηκε (στη διάθεσή σας τα στατιστικά στοιχεία). Ζητήστε τα στοιχεία στις δικαστικές υπηρεσίες του Ηρακλείου π.χ όπου ο αριθμός των εργαζομένων είναι κατά πολύ λιγότερος από τον προβλεπόμενο την ώρα που το αντικείμενο της εργασίας υπερτριπλασιάστηκε. Γνωρίζεται κ. Μόσιαλε ότι το 25% των δικαστικών Υπαλλήλων πάσχει από τις λεγόμενες επαγγελματικές ασθένειες (καρπιαίος σωλήνας, αυχενικό σύνδρομο κλπ) λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας τους;

Αφού κάνατε το «χωροφύλακα» ως προς την έλευση των εργαζομένων στην εργασία τους δεν μπορείτε να λέτε ότι το ωράριο είναι 7 - 3 ενώ στην πραγματικότητα είναι 7:30 – 3 τα δε δικαστήρια δεν αρχίζουν τις συνεδριάσεις τους στις 8:30 αφού αρχίζουν στις 9:00 βάσει του κανονισμού λειτουργίας των Δικαστηρίων. Η απόφαση για τη λειτουργία των δικαστηρίων μέχρι στις 3 είναι νόμος του κράτους και όχι συνδικαλιστική απόφαση.

Αντί να αφορίζετε τους πάντες και τα πάντα, θα σας πρότεινα να κάνετε μια έρευνα σχετικά με τα προβλήματα στη δικαιοσύνη και να συνδράμετε στο έργο του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος, ομολογουμένως, κάνει απέλπιδες προσπάθειες να δώσει λύσεις σε όλα όσα αποτελούν παθογένεια για τη δικαιοσύνη.

Τέλος σας ενημερώνω ότι στο χώρο των Δικαστηρίων λειτουργεί η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων από την οποία μπορείτε να αντλείται έγκυρες πληροφορίες, καθώς επίσης λειτουργεί και η συνδικαλιστική παράταξη του κόμματος που είστε βουλευτής, η οποία είναι η πρώτη δύναμη στο χώρο και από την οποία μπορείτε να έχετε όποια στοιχεία σας είναι απαραίτητα προκειμένου τα όσα γράφετε να είναι έγκυρα και να μην προκαλούν το αίσθημα των υπαλλήλων. Γιατί όλα όσα γράφονται και ακούγονται τελευταία μας δημιουργούν έντονο πολιτικό και  ιδεολογικό προβληματισμό.

 

 Νίκος Ραυτόπουλος

 Γραμματέας ΠΑΣΚ Δικαστικών Υπαλλήλων