ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Υ.Ε.)

Πρωτοδικείο Αθηνών

π. Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 13, γρ. 201

 ΤΗΛ: 210-8826464 & FAX: 210-8826172

 

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Αρ.Πρωτ. 183

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Θέμα: Η φωτιά στη Μόρια και η κατάσταση στις Δικαστικές Υπηρεσίες της Λέσβου και των υπολοίπων ακριτικών νησιών

 

Οι εικόνες ντροπής στη Μόρια της Λέσβου, δυστυχώς δεν εξαντλήθηκαν στην άθλια διαχείριση του προσφυγικού, από την  κυβέρνηση που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των μεταναστών με το κυρίαρχο δόγμα της πολιτικής της το νόμος και τάξη. Το τελευταίο διάστημα τα 35 διαγνωσμένα κρούσματα κορωνοϊού στον καταυλισμό και η κατακόρυφη άνοδος κρουσμάτων στο νησί της Λέσβου οδήγησαν σε καθεστώς επιβολής περιοριστικών μέτρων. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Κλειστό Κέντρο Κράτησης, όπου 13.000 άνθρωποι είναι κυριολεκτικά στοιβαγμένοι με συνθήκες υγιεινής  ακατάλληλες και χωρίς δυνατότητα τήρησης της κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι φυσικό να εντείνουν τον κίνδυνο διασποράς του  κορωνοϊού σε ολόκληρο το νησί.

 

Η χθεσινή σχεδόν ολοσχερής καταστροφή από φωτιά του οικισμού της Μόρια, ήταν η κατάληξη ενός προδιαγεγραμμένου δράματος που εξελισσόταν εδώ και καιρό, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που έφτιαξαν και συντηρούν αυτούς τους άθλιους καταυλισμούς αποθήκες ψυχών. Χθες στην κλειστή φυλακή της Μόρια, ολοκληρώθηκε ο απόλυτος εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης. Άνθρωποι που έζησαν την δυστυχία της προσφυγιάς και βρέθηκαν κυριολεκτικά κρατούμενοι σε ένα οικισμό-φυλακή, βρίσκονται για δεύτερη φορά στο δρόμο και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν άμεσα, μόνο σε ότι είχε να κάνει με την καταστολή και τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

       

Σαν Έλληνες πολίτες, που ζούμε σε μια χώρα με  πολύ μεγάλη ιστορία και συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό, νοιώθουμε πραγματική θλίψη αλλά και ντροπή, για το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρίσκονται σήμερα σε πλήρη απόγνωση, χωρίς πατρίδα, χωρίς οικογένεια, χωρίς στέγη.

 

Όμως παράλληλα με το μεταναστευτικό πρόβλημα, τόσο στη Λέσβο, όσο και στα υπόλοιπα ακριτικά νησιά (Χίο, Σάμο, Κω, Λήμνο), αλλά και στη Θράκη, εδώ και καιρό οι συνάδελφοί μας Δικαστικοί Υπάλληλοι και οι Δικαστικές Υπηρεσίες των περιοχών αυτών, αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα σχετιζόμενα με την αύξηση της δικαστηριακής ύλης (λόγω και του μεταναστευτικού), αλλά και με την υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό.

 

Οι τοπικοί Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι εδώ και 1,5 χρόνο έχουν αναδείξει τα προβλήματα αυτά με πολλές δημόσιες παρεμβάσεις τους, αλλά και με παραστάσεις και υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς και κυρίως προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αποκορύφωμα των δράσεών τους ήταν η κήρυξη διήμερης (48ωρης) απεργίας για την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου, οι δίωρες (09:00-11:00 π.μ.), επαναλαμβανόμενες (από 10 έως 14 Φεβρουαρίου 2020) αποχές των δικαστικών υπαλλήλων της Λέσβου, οι από 10 ως 23 Φεβρουαρίου 2020 αποχές των Δικαστικών Υπαλλήλων της Κω και η τριήμερη απεργία στις 17,18 και 19 Φεβρουαρίου 2020 του Συλλόγου Δικαστικών της Σάμου. Σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Δ.Υ.Ε., ως δευτεροβάθμιο όργανο, ΟΜΟΦΩΝΑ στήριξε τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων της Χίου, της Λέσβου, της Κω και της Σάμου και μάλιστα ενέταξε τις κινητοποιήσεις τους στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Ο.Δ.Υ.Ε. που ξεκίνησαν  την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 και διεκόπησαν αρχές Μαρτίου, λόγω της έκτακτης κατάστασης που διαμορφώθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι θα θέσει σε προτεραιότητα τις προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων στα ακριτικά νησιά και στη Θράκη, μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία έμπρακτη ενέργεια και μάλιστα, έχοντας βιώσει την δύσκολη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης, που εξαιτίας της θα έπρεπε τα αντανακλαστικά του Υπουργείου να είναι ακόμα πιο άμεσα.

 

Δεδομένου δε ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στο σύνολο των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας, ήταν κατώτερη των περιστάσεων από μέρους της πολιτείας και χρειάστηκε η παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργάνων και των φυσικών μας μελών για την προστασία της υγείας μας, τόσο κατά την περίοδο αναστολής των εργασιών (για τους πάρα πολλούς συναδέλφους που βρίσκονταν καθημερινά στα γραφεία τους στα Δικαστήρια), όσο και κατά την τρέχουσα περίοδο, μετά την επαναλειτουργία, όπου δεν τηρούνται στα περισσότερα Δικαστήρια της χώρας, τα οριζόμενα από τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις Προϊστάμενοι Δικαστικών Υπηρεσιών και Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι αυτοσχεδιάζουν, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων, με το επίσημο Υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό ΑΠΟΝΤΕΣ. Χαρακτηριστικές δε είναι η περιπτώσεις ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα και πρόσφατα, όπως κατήγγειλε ο Πρωτοβάθμιος Σύλλογος της Λέσβου και στα Δικαστήρια της Μυτιλήνης. Μάλιστα με έγγραφο του ο Σύλλογος Λέσβου απευθύνεται στο ΕΟΔΥ για να διενεργήσει ελέγχους ανίχνευσης κρουσμάτων, πρωτοβουλία που αυτονόητα θα έπρεπε να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενόψει μάλιστα της έναρξης του Δικαστικού Έτους και της επιστροφής των περισσότερων εργαζομένων στα Δικαστήρια, από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

 

Συνάδελφοι Δικαστικοί Υπάλληλοι της Χίου, της Μυτιλήνης, της Κω, της Σάμου, της Ρόδου, της Λήμνου και της Θράκης, ο αγώνας για να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα των συναδέλφων των Δικαστικών Υπηρεσιών των περιοχών σας ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Στις ΔΙΩΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ (09:00-11:00 π.μ.) της ΟΔΥΕ που έχουν ήδη αποφασισθεί  με την επίσημη έναρξη του νέου δικαστικού έτους και για τις ημερομηνίες 16, 17, 18 Σεπτεμβρίου 2020, θα δώσουμε ιδιαίτερο έμφαση και στα δικά σας προβλήματα.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

 

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ              ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΜΙΣΑΗΛΙΔΟΥ