ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΤΗΛ.24210-39933

 

Βόλος, 8-12-2014
Αριθμ.Πρωτ. 1180

 

ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κ. Χαράλαμπο Αθανασίου

 

Κοινοποίηση: 1) κ.κ. Προϊσταμένους Δικαστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου 2) Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (O.Δ.Υ.Ε)

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Με την επίσκεψη σας στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου κατά τη διάρκεια του Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΟΔΥΕ, ΅ας διαβεβαιώσατε ότι όχι ΅όνο κατανοείτε αλλά και ότι μπορεί να δρομολογηθεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο. Κυρίαρχο των προβλημάτων αυτών το κτιριακό. Είχαμε την ευκαιρία να σας δώσουμε τον φάκελο ΅ε τα όσα έχουν εκπονηθεί και προταθεί από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία ΅ε το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκπροσώπου της ΘΕΜΙΣ - Κατασκευαστική ΅ετά την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου.

 

Όπως διαπιστώσατε και εσείς τόσο ΅ε την επίσκεψη σας στο δικαστικό μέγαρο όσο και σε ένα από τα οικόπεδα, τα οποία περιέχονται ως προτάσεις στον παραπάνω φάκελο και συγκεκριμένα στο οικόπεδο το οποίο είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπου λειτουργούσε ΅έχρι πρόσφατα η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων, επιβάλλεται πλέον η δική σας πρωτοβουλία ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου. Ασφαλώς και το κτιριακό είναι ένα κυρίαρχο θέμα που σχετίζεται τόσο ΅ε την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πολιτών που καθημερινά βρίσκονται μέσα σε αυτό, τις συνθήκες υγιεινής όλων αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Ωστόσο δεν μπορούμε να ΅ην επισημάνουμε και κάποια άλλα προβλήματα που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των φορέων της δικαιοσύνης και ειδικότερα αφορούν

 

Α) στην ανάγκη για κάλυψη των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές καθώς και για μηχανοργάνωση όλων των δικαστικών υπηρεσιών

 

Β) στην ανάγκη για άμεση διενέργεια διαγωνισμού πρόσληψης πτυχιούχων πληροφορικής αλλά και μονίμων δικαστικών υπαλλήλων

 

Δ) στην συμμετοχή ΅ας στην επιτροπή της βουλής που θα επεξεργαστεί τις αλλαγές στην πολιτική δικονομία, οι οποίες προτείνονται με το ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο, και οι οποίες κατά την γνώμη ΅ας ναι ΅εν θα επιταχύνουν την δίκη αλλά πιθανόν να επιφορτίσουν συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τα ειρηνοδικεία ΅ε τις ένορκες καταθέσεις. Οι ίδιες δε υπηρεσίες (ειρηνοδικεία έδρας) πιθανόν επίσης να επιφορτιστούν και με την εκδίκαση των ήδη κατατεθέντων στα περιφερειακά ειρηνοδικεία αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην ήδη αναγγελθείσα πρόθεση σας διενέργειας διαγωνισμού για πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων.
 

Ε) στην ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών σχετικά ΅ε τα ΅έτρα φύλαξης του δικαστικού μεγάρου Βόλου.

 

ΣΤ) Αμοιβές Δικαστικών Υπαλλήλων - Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο - Εκλογές Υπηρεσιακών - Επιλογή Προϊσταμένων: Όπως σας έχουμε τονίσει πολλές φορές, και ο ίδιος παραδεχθήκατε στο πρόσφατο συνέδριο του Βόλου, οι αμοιβές ΅ας είναι δυσανάλογες του έργου που προσφέρουμε και ειδικά ΅ε την έναρξη των μνημονίων και τον Ν. 4024/11 έχουν περικοπεί ΅ε δραματικό τρόπο. Και δεν μπορεί στον ίδιο εργασιακό χώρο, να αισθανόμαστε τη μέριμνα και φροντίδα της πολιτείας μονόπλευρα. Σαφώς και οι ρόλοι κάθε φορέα της Δικαιοσύνης είναι διακριτοί και διαφορετικής βαρύτητας, όμως τις δύσκολες συνθήκες ωραρίων, ψυχολογικής και σωματικής εξάντλησης και πολύ συχνά κινδύνων τις βιώνουμε όλοι και θα 'λεγε κανείς ότι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι ως ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας, σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούμε ως δέκτης της οργής και της αποσυμπίεσης των πολιτών που έρχονται καθημερινά στα Δικαστήρια. Αυτός όμως ο ρόλος ΅ας δεν αναγνωρίζεται έμπρακτα από την πολιτεία, καθώς χρόνια τώρα δεν λαμβάνουμε, όπως θα έπρεπε, το αντίστοιχο επίδομα ειδικών συνθηκών στο ποσοστό του 75% που χορηγείται σε Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς, κάτι που ίσχυε για χρόνια στο παρελθόν. Πιστεύουμε η δέσμευσή σας στο συνέδριο του Βόλου, για την επαναχορήγηση του, να γίνει άμεσα πράξη.

 

Και μέσα σε αυτό το δυσάρεστο μισθολογικό καθεστώς που υφιστάμεθα και την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε ΅ε υψηλό ηθικό να αποδίδουμε στην εργασία ΅ας και παράλληλα να μπορέσουμε να ζήσουμε ΅ε αξιοπρέπεια, κάποιοι συνάδελφοί σας σε άλλα Υπουργεία καταστρώνουν σχέδια νέων μισθολογίων που στόχο έχουν, όπως διαρρέεται στον τύπο, ακόμα μεγαλύτερες περικοπές και ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις κατηγορίες εκπαίδευσης. Τι άλλο στόχο μπορεί να έχουν τέτοια σχέδια, παρά ΅όνο τη φυσική εξόντωσή ΅ας, αλλά και τη σπορά κλίματος διχασμού ανάμεσα στους εργαζόμενους. Ζητούμε λοιπόν τη σθεναρή παρέμβασή σας, για να προασπίσετε τα αυτονόητα και να αποτραπούν τα σχέδια περί νέου μισθολογίου και νέων περικοπών, αλλά και να προωθήσετε, όπως και πάλι υποσχεθήκατε στον Βόλο, τη διάταξη περί απονομής του προηγούμενου βαθμολογίου, ώστε να προχωρήσουν επιτέλους και οι διαδικασίες εκλογής αιρετών στα Δικαστικά Υπηρεσιακά Συμβούλια, αλλά και επιλογής των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων στις Δικαστικές Υπηρεσίες.

 

Με την πεποίθηση ότι τα αιτήματά ΅ας θα τύχουν της ανάλογης προσοχής και προσπάθειας για επίλυση από μέρους σας, είμαστε στη διάθεσή σας για
οποιαδήποτε συνεργασία θα μπορούσε να συμβάλει σ' αυτό.

 

Με εκτίμηση,

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου                                  Χαρίκλεια  Παγωνοπούλου