ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Τηλ. Επικοινωνίας: 22510- 47955, 20381

  

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

 

Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Έφθασε η ώρα για την  υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος του λεσβιακού λαού, την ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου. ΄Ομως η λειτουργία της νέας υπηρεσίας δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος των λοιπών δικαστικών υπηρεσιών. Εμείς και με ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων της Ομοσπονδίας μας (ΟΔΥΕ), εκφράσαμε την αντίθεσή μας για τη σύσταση νέων υπηρεσιών, χωρίς προηγουμένως να θεσμοθετηθούν νέες θέσεις εργασίας και να προσληφθούν υπάλληλοι.΄Αλλωστε οι νεοσυσταθείσες υπηρεσίες  πρέπει να στελεχωθούν με δυναμικό ικανό να καθιστά δυνατή την εύρυθμη λειτουργία του. Η μετακίνηση κάποιων εμπειρότερων συναδέλφων στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητη, να γίνει μόνο οικειοθελώς και κατόπιν διαφανών διαδικασιών και με ταυτόχρονη αναπλήρωσή τους στη θέση που υπηρετούσαν, με  νέους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ από το τελευταίο πίνακα  που είναι σε ισχύ ή κυρίως από μετατάξεις από άλλους φορείς του δημοσίου. Γνωρίζουμε  εργαζόμενους στον στενό αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τα απαιτούμενα προσόντα που θα επιθυμούσαν να εργαστούν στις δικαστικές υπηρεσίες  του νησιού μας όμως αυτό προσκρούει στη γραφειοκρατία. Μόνο εσείς κ. Υπουργέ ως κύριος εκφραστής της τρίτης εξουσίας θα μπορούσατε να επισπεύσετε τις διεργασίες για να επιτευχθούν οι μετατάξεις αυτές. Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό μετά την κατάργηση των Δήμων και άλλων Οργανισμών αλλά και υπηρεσίες με περιορισμένο εύρος εργασιών στο νησί μας που θα μπορούσε μέρος των εργαζομένων τους, οικειοθελώς κατόπιν αιτήσεων, να στελεχώσει τις δικαστικές υπηρεσίες, όπως η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μέχρι σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε από το Υπουργείο μας σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που θα απαρτίσουν τις νεοσύστατες υπηρεσίες. Πληροφορηθήκαμε όμως ότι προβλέπεται να δοθούν έξι (6) οργανικές θέσεις στο Εφετείο και πέντε (5) στην Εισαγγελία Εφετών Βορείου Αιγαίου. Οι 11 αυτές θέσεις δεν θα πρέπει να αφαιρεθούν  από τις υφιστάμενες υπηρεσίες γιατί θα υπάρξει αντικειμενική δυσχέρεια διεκπεραίωσης των αντικειμένων τους λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι στο κατώφλι της αποχώρησης βρίσκονται ήδη λόγω συνταξιοδότησης, άλλοι 9 συνάδελφοι μας. Επίσης επίκειται η αύξηση της καθύλην αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων και η κατάργηση τεσσάρων περιφερειακών Ειρηνοδικείων εντός του νησιού των οποίων ο όγκος εργασίας τους θα μεταφερθεί στο κεντρικό, επίκειται δε και η έναρξη κατάθεσης αιτήσεων προς τα Ειρηνοδικεία για ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών ενόψει του ότι ήδη ολοκληρώνεται η προδικασία  στις Τράπεζες.

Οσον αφορά το κτιριακό θεωρούμε ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης καταλληλότερο κτίριο για τη στέγαση των υπό σύσταση υπηρεσιών είναι ακίνητο ανήκον στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Ως εκ τούτου ο  οικίσκος που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου προσφέρεται για το σκοπό αυτό, κατόπιν των αναγκαίων επισκευών. Προσωρινά επομένως δύναται να στεγάσει τις νεοσύστατες υπηρεσίες, τμήμα της Γενικής Γραμματείας Aιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κυρίως επειδή βρίσκεται απέναντι από το δικαστικό μέγαρο Μυτιλήνης με συνέπεια την ελαχιστοποίηση της απόστασης μεταξύ των συναφών δικαστικών υπηρεσιών και τη χρήση των ακροατηρίων του νυν δικαστικού μεγάρου για την εκδίκαση των Εφετειακών υποθέσεων. Πρόκειται για ένα δημόσιο κτίριο που διαθέτει έναν αξιοπρεπέστατο και ήδη διαμορφωμένο χώρο που δεν υπολείπεται διόλου σε έκταση αλλά επιπροσθέτως διαθέτει πολλές αίθουσες και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και με ελάχιστες έως μηδενικές δαπάνες σε σχέση με άλλα καθίσταται απόλυτα λειτουργικό.

Κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι η ιστορική συγκυρία της υλοποίησης του οράματος της ίδρυσης του Εφετείου Βορείου Αιγαίου από την κυβέρνησή σας θα γίνει με το καλύτερο τρόπο και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αποβεί ζημιογόνος για τους εργαζομένους στις ήδη υπάρχουσες Δικαστικές Υπηρεσίες.

 

Για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση,

Μυτιλήνη 26 Μαΐου 2011

 

Η πρόεδρος                             Η γενική γραμματέας

 

Κοινοποίηση: 

1)      Ιδιαίτερο Γραφείο κ. Πρωθυπουργού

2)      κ. Πρόεδρο Εφετών Αιγαίου

3)      κ. Εισαγγελέα Εφερών Αιγαίου

4)      κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Μυτιλήνης

5)      κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης

6)      ΟΔΥΕ

7)      Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

8)      Τοπικό τύπο