ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 

ΠΑΤΡΑ, 27/01/2012

Αρ. Πρωτ. 26

 

ΠΡΟΣ:

κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Πρόεδρο Αρείου Πάγου

κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

κ. Πρόεδρο Εφετών Πατρών

κ. Εισαγγελέα Εφετών Πατρών

κ. Πρόεδρο Πρωτοδικών Πατρών

κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών

κ. Προϊστάμενο Ειρηνοδικείου Πατρών

κ. Προϊστάμενο Πταισματοδικείου Πατρών

 

ΚΟΙΝ.:

-- κ. Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

-- Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

 

 

Κατά το αρ. 2 παρ. 1 του Συντάγματος: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Το αρ. 4 παρ. 1 και 2 Συντ. ορίζει ότι: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.» Στο αρ. 17, παρ. 2 Συντ., ρητά προβλέπεται ότι κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του (περιουσία του) παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια … όταν και όπως ο νόμος ορίζει … Περαιτέρω, στο αρ. 22 παρ. 1 του Συντ. ορίζεται ότι «η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος…» και στην παρ. 4 του ιδίου αρ. του Συντ., ορίζεται ότι: «Οποιαδήποτε μορφή καταναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται». Τέλος, στο άρθρο 25, παρ. 1 Συντ. ρητά διατυπώνεται η αρχή ότι: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου … τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους.»

 

Από το συνδυασμό των παραπάνω Συνταγματικών διατάξεων, προκύπτει ότι:

  1. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε κανένα θεσμικό όργανο του Κράτους να μας υποχρεώνει να εργαζόμαστε πέραν του νομίμου ωραρίου μας για το οποίο μας προσφέρεται (έστω και πενιχρός) μισθός (απαγόρευση αναγκαστικής εργασίας κλπ.)

  2. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε κανένα θεσμικό όργανο του Κράτους να μας υποχρεώνει να εργαζόμαστε ως γραμματείς έδρας στα αυτόφωρα, ως γραμματείς ανακριτών καθώς και τα Σάββατα ή τις αργίες πέρα του νομίμου ωραρίου μας χωρίς εύλογο και ανάλογο μισθολογικό αντάλλαγμα (αρχή της ισότητας κλπ.)

  3. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε κανένα θεσμικό όργανο του Κράτους να υποχρεώνει τους επιμελητές επιδόσεων κλητηρίων θεσπισμάτων, αποφάσεων κλπ. να ξοδεύουν από το εισόδημά τους – περιουσία τους (χρησιμοποιώντας συγκοινωνιακά ή άλλα μέσα) για να επιδώσουν τα ως άνω έγγραφα στους πολίτες των Πατρών και των πέριξ περιοχών (ουδείς στερείται της περιουσίας τους κλπ.)

 

Συμμεριζόμαστε την κατάσταση και πονάμε κυριολεκτικά για την εύρυθμη λειτουργία άλλα και την έγκαιρη και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Όμως, δεν είμαστε υποζύγια. Δεν είμαστε υπάνθρωποι. Είμαστε Έλληνες πολίτες και θεωρούμε αυτό τιμή μας. Την καταστρατήγηση του ισχύοντος Συντάγματος όμως πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπειά μας και στο ιερό δικαίωμά μας για εργασία, δεν θα την ανεχθούμε. ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ! Προς τούτο, σε συνέχεια του υπ.’ Αριθμ. πρωτ. 23/11-01-2012 εγγράφου μας και στα πλαίσια εξάντλησης εκ μέρους μας της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ από την 1η Μαρτίου 2012, αν κάτι δεν αλλάξει με δική σας πρωτοβουλία και ευθύνη ως θεσμικών οργάνων του Κράτους:

 

1) Θα τηρούμε αυστηρά και απαρέγκλιτα το ωράριο των ακροατηρίων και θα «κατεβαίνουμε» από την έδρα ακριβώς στις 15:00 ότι και αν συμβαίνει.

2) Δεν θα εργαζόμαστε σε αυτόφωρα ή ανάκριση πέραν του νόμιμου ωραρίου μας, καθώς και δεν θα εργαζόμαστε τα Σάββατα και τις αργίες.

3) Οι επιμελητές διακίνησης δικογράφων εκτός δικαστικού μεγάρου δεν θα επιδίδουν τα σχετικά έγγραφα με ιδιωτικά μέσα μετακίνησης, συγκοινωνία ή ταξί, παρά μόνο με τα πόδια ή με όχημα που πρέπει να διαθέσει για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία.

 

Παρακαλούμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω και στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την 1η Μαρτίου 2012 να ληφθούν εκ μέρους σας τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη βιώσουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες πλην όμως ανατριχιαστικές για τα δικαστηριακά χρονικά της πατρίδας μας.

 

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τους κυρίους στους οποίους απευθύνεται για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

 

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Μπισμπίκης

Ο Αντιπρόεδρος

Σπυρ. Γραβάνης

Η Γραμματέας

Χαρά Κανελλοπούλου

Ο Ταμίας

Χρ. Δαραμούσκας

Τα μέλη

                           Ιωάννης Στέργιος

                           Γεώργιος Παπαναστασίου

                           Νικόλαος Σακελλαρίου