ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για ΚΛΑΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ και ΣΥΓΓΝΩΜΗ (ή συγνώμη, όπως κατάντησε)

Του Χρήστου Καϋμενάκη, μέλους του Δ.Σ. ΟΔΥΕ, εκπροσώπου του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ συνδυασμού ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

 

>>> Μόλις "κυκλοφόρησε". Φρέσκια - Φρέσκια, Νέα και Ζωντανή, Ξεκούραστη. Διαβάζεται και τμηματικά - αποσπασματικά.
Γι αυτό και θα μεγαλώνει σιγά - σιγά, φυσιολογικά και ομαλά...
>>> ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, όπως μου αρέσει και είναι ανάγκη.
Γιατί, όμως? Απάντηση: διότι ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ/ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΩ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ, αποδέχτηκα τη θέση του Γραμματέα της επιτροπής ελέγχου του Ταμείου.
Και ειδικότερα ανέλαβα να διεκπεραιώσω - και θα το κάνω/κάνουμε - το δύσκολο και αναγκαίο έργο του ελέγχου του ταμείου της ΟΔΥΕ της διαχειριστικής περιόδου 04/07/2012 έως 31/10/2014.
Η συγγνώμη απευθύνεται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και των φίλων του συνδυασμού ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και εμού προσωπικά.
Οι "άλλοι", οι ανταγωνιστές από τις άλλες παρατάξεις, έχουν πολλούς συνδικαλιστές και στελέχη που είναι σε κίνηση.

Εμείς της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ είμαστε 3 - 4, και μάλιστα ανεξάρτητοι κι αυτόνομοι.

Το κείμενο, όμως, έχει σχέση κυρίως με σκέψεις, προτάσεις και αποφάσεις.
ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΑ/ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ:
Ευθέως, χωρίς φόβο και λαϊκισμό, χωρίς πολλές τεχνικές ή νομοτεχνικές λεπτομέρειες, αλλά ως κατευθύνσεις και στόχους,
ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΙΣΟΤΙΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ...

Έχω πει οτι θα δημοσιοποιώ απόσπασμα των πρακτικών συνεδριάσεων, αφού τα μέλη του σημερινού προεδρείου της ΟΔΥΕ είναι ασυνεπή και σε αυτή την απόφαση και υποχρέωση τους και δεν το δημοσιεύουν, ως όφειλαν, ενώ πέρασαν 2 εβδομάδες από την τελευταία συνεδρίαση:

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΔΥΕ, την Τρίτη και 13 του Σεπτέμβρη, κατέθεσα εγγράφως και ανέπτυξα με περισσότερα επιχειρήματα και στοιχεία, τις πιο κάτω προτάσεις:

ΠΡΟΤΕΙΝΑ:
--- 1. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ - ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ/ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ και ΑΙΤΗΜΑΤΑ:

>>> Να γίνει (ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ) συμβολική και προειδοποιητική διακοπή εργασιών γραφείων και ακροατηρίων από τις 09:00 έως τις 10:00, την Παρασκευή 16 του Σεπτέμβρη. Δηλαδή την ημέρα έναρξης ενός δύσκολου, όπως αρχίζει, νέου δικαστικού έτους.
Σε όλες τις υπηρεσίες αρμοδιότητας των Συλλόγων, μελών της ΟΔΥΕ πλην του ΣτΕ, στο οποίο εκείνη την ημέρα συζητείται η αίτηση ακύρωσης σχετικά με το ΜΤΠΥ.
Με αιτήματα:
α) Να επισπευσθούν (1) οι προσλήψεις από τον διαγωνισμό του 1998 που εγκρίθηκαν και βγήκαν τα αποτελέσματα εντός του 2016 και (2) η προκήρυξη διαγωνισμού για νέες προσλήψεις 780 δικ.υπαλλήλων. Θεωρούμε ασυνήθιστη και αδικαιολόγητη την καθυστέρηση που υπάρχει.
β) Να επισπευσθεί η έκδοση απόφασης για τον λογαριασμό ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που τηρείται στο ΤΕΑΔΥ και έχει σκοπό την οικονομική ενίσχυση συναδέλφων σε περίπτωση θανάτου, καθώς και στην περίπτωση που υποβλήθηκαν σε μεγάλες δαπάνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας ασθενείας ή ατυχήματος, ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ή μελών της ατομικής οικογένειας τους
γ) Να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιλογής νέων προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων, με την κατάργηση του λεγόμενου "άρθρου 48" και σε περίπτωση που η κυβέρνηση διαφωνεί με την κατάργηση του, να έχουμε ως δεύτερο σκαλί άμυνας τουλάχιστον την τροποποίηση του. Για την περίπτωση δε που Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΟΣΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ (!!!) ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ και, αναγκαστούμε να οδηγηθούμε σε τροποποίηση, (στην περίπτωση αυτή) ΑΝΕΠΤΥΞΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ σε αυτή τη συνεδρίαση μια ειδική πρόταση - ΣΚΕΨΗ, την οποία είχα καταθέσει και στο παρελθόν, η οποία έχει ως εξής:
Να φύγει ο Β και ο Γ βαθμός από τα κριτήρια επιλογής σε θέση προϊσταμένου/ης διεύθυνσης, να μπουν επιπλέον κριτήρια πλεονάζοντος χρόνου στον Α' βαθμό και, από διπλάσιος που είναι τώρα, να γίνει μέχρι πενταπλάσιος ανά θέση προϊσταμένου ο αριθμός των υποψηφίων.
Υπάρχουν τρόποι, ΕΜΜΕΣΟΙ αλλά ουσιαστικοί για να φτάσουμε στην ισότιμη αντιμετώπιση και να κοιτάξουμε την ουσία και τα ουσιαστικά προσόντα. 
δ) Την άμεση επέκταση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα ποινικά δικαστήρια και όχι μόνο στα ΜΟΔ και ΜΟΕ και την επείγουσα διόρθωση όλων των λειτουργικών προβλημάτων του "νέου" συστήματος μηχανογράφησης, το οποίο βρίσκεται στην εποχή του κάρου.
ε) ΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΑΙΤΗΜΑ, ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ, ΩΣ ΟΔΥΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

 

--- 2. ΑΡΘΡΟ 83, ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ, ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ.

>>> ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ή τουλάχιστον την τροποποίηση του "άρθρου 48",
στ) Να τροποποιηθεί (άμεσα και πάντως ανεξάρτητα από την επιτροπή του κώδικα) και η παράγραφος 2 του άρθρου 83 του κώδικα μας και να προσαρμοστεί στο αντίστοιχο άρθρο του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, σύμφωνα και με τις προτάσεις συναδέλφων από το Πρωτοδικείο Αθηνών που τους αφορά άμεσα.
ζ) Να επεκταθεί και σε μας ΑΜΕΣΑ η διάταξη για την ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ κινητικότητα (μέσω υπηρεσιακών συμβουλίων, πάντα) από τα δικαστήρια προς άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, και αντιστρόφως, Δημοσίου Δικαίου.
η) Να επεκταθεί και σε μας ΑΜΕΣΑ αυτούσια η διάταξη για την αναγνώριση του χρόνου εργασίας μας στον ιδιωτικό τομέα, με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
θ) Να επεκταθεί και σε μας ΑΜΕΣΑ και η διάταξη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα για το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
ι) Να επεκταθεί και σε μας ΑΜΕΣΑ η διάταξη του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα η οποία προβλέπει σύντομη και απλή διαδικασία παραίτησης/αποχώρησης μας από την υπηρεσία για συνταξιοδοτικούς λόγους. ΩΣΤΕ, ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΠΟΧΩΡΩΝ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΕΚ ΩΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ή ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΦΕΚ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ.

 

--- 3. ΙΔΑΧ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ:

>>> Να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι προϊστάμενοι και οι συνάδελφοι ΙΔΑΧ. εφόσον συντρέχουν οι άλλες προϋποθέσεις που υπάρχουν για όλους, στη βάση της αρχής της ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ, όπως έγινε και με τον διορισμό τους ως δικαστικών αντιπροσώπων, όπως έγινε με το δικαίωμα τους να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιοι για τα υπηρεσιακά συμβούλια, όπως έγινε και στο καταστατικό συνέδριο με την τροποποίηση της διάταξης ώστε να εγγράφονται ως μέλη των Συλλόγων και οι ΙΔΑΧ, ΙΣΟΤΙΜΑ πλέον.
@@@ Ζητήματα στα οποία συνέβαλα καθοριστικά ή αποκλειστικά, και το ομολογούν όλοι οι συνδικαλιστές και οι ΙΔΑΧ που ξέρουν.

 

--- 4. ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

>>>Το τακτικό συνέδριο 10 - 12 Νοεμβρίου 2016, να διεξαχθεί στα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη ή την Πελοπόννησο (π.χ. Ναύπλιο, Πάτρα...). Και πάντως ΕΚΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ώστε να είναι παραγωγικό και να εξασφαλίζεται η συμμετοχή ΟΛΩΝ στον διάλογο και τις εργασίες, καθώς και επικοινωνία, εύκολα και ανεμπόδιστα!
Η απόφαση του ΔΣ για τον τόπο διεξαγωγής του πρέπει να ληφθεί και να γνωστοποιηθεί στα μέλη της ΟΔΥΕ τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του, δηλαδή το αργότερο την 9/10/2016.

 

--- 5. ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΟΔΥΕ:

>>> Να αποκατασταθεί η αλήθεια με ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ της ΟΔΥΕ, το οποίο με εμφανίζει ακόμα ως Αντιπρόεδρο, ενώ έχω παραιτηθεί από τον Απρίλιο, αναγκαστικά, για τους λόγους που έχω γνωστοποιήσει αρκετές φορές (μη σωστή τήρηση και δημοσιοποίηση των πρακτικών, έλλειψη και αδυναμία στήριξης του προεδρείου από όλους κ.ά.). Παραιτήθηκα αναγκαστικά, χωρίς βεβαίως να πάψω να προσφέρω ουσιαστικά στη λειτουργία και τη δραστηριότητα του ΔΣ και της ΟΔΥΕ, με προτάσεις και με ουσιαστική και έμπρακτη προσφορά.

>>> Για τις 50 ημέρες που απέμειναν μέχρι τη λήξη της θητείας μας, αποδέχομαι να συμμετάσχω στο προεδρείο, όχι στη θέση του Αντιπροέδρου, εφόσον υπάρξουν εγγυήσεις οτι θα δημοσιεύονται αναλυτικά αποσπάσματα πρακτικών και αποφάσεων.

 

--- 6. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ:

>>> Να τεθούν σε ψηφοφορία, στη σημερινή συνεδρίαση, δηλαδή έστω εκ των υστέρων, τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέχθηκαν και διορίστηκαν χωρίς απόφαση του ΔΣ οι εκπρόσωποι της ΟΔΥΕ στη Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη σχεδίου νέου κώδικα μας, καθώς και σε άλλες επιτροπές και ομάδες εργασίας.

 

--- 7. ΟΧΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΟΔΥΕ:

>>> Να καταργηθεί η προσβλητική, αντιδεοντολογική και πρωτάκουστη απόφαση του προηγούμενου ΔΣ της ΟΔΥΕ η οποία ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012, ποιος ξέρει για ποιο λόγο, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση του προέδρου του οικείου Συλλόγου για να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της ΟΔΥΕ επιστολή δικαστικού υπαλλήλου που είναι μέλος του!!!

 

--- 8. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ:

>>> Να συνεχιστεί η λειτουργία της διαχειριστικής επιτροπής ελέγχου του ταμείου της ΟΔΥΕ για τη διαχειριστική περίοδο από 04/07/2012 έως 31/10/2014, με την κύρια πρακτική και συνδικαλιστική ευθύνη στα μέλη του προεδρείου και στις τρεις εμπλεκόμενες μεγάλες αριθμητικά παρατάξεις, οι οποίες θα έχουν και τις θέσεις ευθύνης στην επιτροπή, όπως τις έχουν και στο προεδρείο.

 

--- 9. ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΝΟΜΕΣ:

>>> Να κατατεθεί στο ΔΣ της ΟΔΥΕ από τους Γ. Διαμάντη, Λ. Μπεζμέρτη και Λ. Χανδρινό, έκθεση τους για τα έγγραφα που έχουν κοινοποιηθεί στους πραγματογνώμονες και ειδικά στον ορισθέντα από Δικαιοσύνη πραγματογνώμονα.

 

--- 10. ΥΓ: ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ