ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΔΥΕ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Λόγοι αρχής που ακόμη και σήμερα υφίστανται, δεν μου επιτρέπουν την συμμετοχή μου στο f.b. Ίσως και να δικαιώνεται η επιλογή μου, καθ΄ ότι η δυνατότητα του μέσου αυτού για εποικοδομητικό διάλογο ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων, που θεωρητικά θα έδινε βήμα για να εκφράζονται παρατάξεις και φυσικά πρόσωπα, έχει μετατραπεί σε πεδίο σκληρής παραταξιακής αντιπαράθεσης, μέσα από μηχανισμούς, μεταφοράς ψευδών ειδήσεων (χωρίς καμία προηγούμενη διασταύρωση) αλλά και παραπληροφόρηση που συνοδεύεται από προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και εν τέλει προσπάθεια που υποβαθμίζει τον Κλάδο αλλά και τον θέτει σε σοβαρούς κινδύνους.

Μέχρι σήμερα προσπάθησα και έτσι θα συνεχίσω, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη αλλά και απεριόριστα δύσκολη εποχή για τους εργαζόμενους, με την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων επιλογών, να υλοποιώ τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες και τις αποφάσεις του Δ.Σ.

 

Επειδή αναγνωρίζω ότι μια διαδικασία, όπως η εκλογή των αιρετών εκπροσώπων μας για τα υπηρεσιακά συμβούλια (Αρείου Πάγου και Εφετείων), μια διαδικασία από τις πλέον σοβαρές κατακτήσεις του Κλάδου, τείνει να μετατραπεί σε προσυνεδριακή διαδικασία, με τα όποια αρνητικά αποτελέσματα έχει αυτό, αλλά και προς αποκατάσταση της αξιοπιστίας, αναγκάζομαι να σας ενημερώσω ότι στο βωμό, ακόμα και προσωπικών σκοπιμοτήτων, θυσιάζονται ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ, αφού:

 

Α) Ομόφωνα αποφασίσαμε για την επιλογή πραγματογνώμονα.

Β) Ομόφωνα αποφασίσαμε για την κατ΄αρχήν ενημέρωση και συζήτηση του πορίσματος από το Δ.Σ.

Γ) Ομόφωνα αποφασίσαμε, κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και αποδεχτήκαμε, για τη συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, που θα ασχοληθεί με τις όποιες τροποποιήσεις κρίνουμε αναγκαίες για τον Κώδικα μας. Ήδη έχουμε επιλέξει εκπροσώπους σ΄ αυτήν την επιτροπή και έχομε ενημερώσει το Υπουργείο.

Δ) Καθημερινά συνεχίζεται από το Δ.Σ.,  με κάθε μέσο η προσπάθεια για την κατάργηση του άρθρου  48. Όμως η προσπάθεια συλλογής υπογραφών από μερίδα συναδέλφων της ΔΕ κατηγορίας καταδικάστηκε από το σύνολο των μελών του Δ.Σ., διότι θα επέφερε Ίσως το τελειωτικό πλήγμα στον Κλάδο και θα οδηγούσε στη διάσπασή του , σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή που μόνο η ενότητα και ο αγώνας μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα ανατρέποντας τις βάρβαρες πολιτικές που ακολουθούνται. Επιβεβαιώσαμε δε και στο Δ.Σ. της ΟΔΥΕ, ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και μέσω της τροποποίησης άρθρων του Κώδικά μας μιας και θα εξεταστούν τα κριτήρια επιλογής των Προϊσταμένων που όλοι θεωρούμε απολύτως απαραίτητο.

Ε) Το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ δεν είναι μονοπρόσωπο όργανο, αλλά απαιτεί συλλογικές δραστηριότητες και πάνω απ΄ όλα σαφέστατα προσδιορίζεται από το Καταστατικό  ο θεσμικός ρόλος ενός εκάστου  των μελών του Δ.Σ.

 

Συγκάλεσα  εκτάκτως το Δ.Σ., όπως είχαμε συμφωνήσει, όταν θα ολοκληρώνονταν το πόρισμα του ορισμένου απ΄ το Δ.Σ. πραγματογνώμονα. Βέβαια,  κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν (σύγκληση του Δ.Σ.), λόγω άρνησης ή αδυναμίας της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. να παραστούν. Προφανώς κάποιοι συνάδελφοι συνδύασαν την όποια πρόσκληση με την κατοχή από μέρους μου του πορίσματος.

 

Διαβεβαιώνω με κάθε τόνο και σε κάθε κατεύθυνση ότι η δημοκρατική μου ευαισθησία, το αίσθημα δικαίου, αλλά πάνω απ΄ όλα η αξιοπιστία μου, χωρίς να παραγνωρίζω την προσωπική μου ασφάλεια, δεν θα μου επέτρεπαν, την κατοχή οποιωνδήποτε στοιχείων που δεν θα ήταν κτήμα όλων των συναδέλφων του Δ.Σ. Το πόρισμα θα παραδοθεί από τον πραγματογνώμονα που έχομε ορίσει, στην πρώτη συνεδρίαση που θα καθοριστεί, ανεξαρτήτως του χρόνου ολοκλήρωσής του.

 

Ως προς την καταγγελία που με αφορά προσωπικά για τον αποκλεισμό συναδέλφων που παρακολουθούσαν την τελευταία προσδιορισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. (στις 19-4-2016), με μοναδικό θέμα τη διαχείριση του Ταμείου, απλώς και ως όφειλα, κλήθηκα να υλοποιήσω πρόταση για την οποία προηγουμένως υπήρξε διαπαραταξιακή ομόφωνη συνεννόηση (απόλυτα σύμφωνος βέβαια με την πρόταση αυτή, που πάντως δεν ήταν δική μου, ήμουν και εγώ). Επιπροσθέτως, με πρόταση που κατέθεσα και υιοθετήθηκε απ΄όλους τους παρευρισκόμενους, συμφωνήθηκε να μη γίνεται καμία αναφορά απ΄τα μέλη του Δ.Σ. για τα ζητήματα που αφορούν  Τη διεξαγόμενη έρευνα (αυτονόητο) και να προσπαθήσουμε να το επιβάλλουμε και στις παρατάξεις μας.

 

Είναι στιγμές που όλοι μας πρέπει να σταθούμε υπεράνω παραταξιακών, πολιτικών ή και πρακτικών επιδιώξεων, είναι στιγμές που το γενικότερο συμφέρον του Κλάδου μας, η αξιοπιστία του οργάνου (Δ.Σ. της ΟΔΥΕ), αλλά και όλων μας, επιβάλλουν υπεύθυνες συμπεριφορές. Είναι επιτακτική ανάγκη, υπο το βάρος των σημερινών συνθηκών, η διασταύρωση της όποιας πληροφορίας (κάτι για το οποίο υπάρχουν πολλοί τρόποι), πριν ανακοινωθεί δημόσια στους συναδέλφους και δημιουργηθεί δικαιολογημένη αναστάτωση. Ας προβληματιστούμε όλοι μας και ας συμβάλλουμε θετικά στην ανόρθωση του κύρους του συνδικαλιστικού κινήματος μιας και οι συνάδελφοι μας  τίμησαν για να παίξουμε καθοδηγητικό και ουσιαστικό  ρόλο. Αυτοδεσμεύομαι για να φέρω το ζήτημα της λειτουργίας της ιστοσελίδας και του f.b. στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ.

 

Εύχομαι επιτυχία στους υποψηφίους για τα υπηρεσιακά συμβούλια, στις επικείμενες εκλογές της 26-5-2016 και βρίσκομαι στη διάθεση οποιουδήποτε συναδέλφου, για πληροφόρηση, ενημέρωση αλλά και διευκρινήσεις για οποιοδήποτε θέμα.

 

Αθήνα, 23 Μαϊου 2016

Γιώργος Διαμάντης

 

Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ