Αφιερωμένο στον Νίκο Πατεράκη, υποψήφιο μέλος - αιρετό εκπρόσωπο των Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών.

Ατομικό κείμενο του Χρήστου Καϋμενάκη (μέχρι πρότινος Α' Αντιπροέδρου της ΟΔΥΕ και νυν απλού μέλους των ΔΣ της ΟΔΥΕ και του ΣΔΥΑ, εκλεγμένου με τον συνδυασμό ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ)

 

ΜΠΟΡΕΙ Ν' ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΕΜΑΛ!
Κατά Ρασούλη - Βαγιόπουλο ποιητική και μουσική σύνθεση.
Κι ένας μουσικός και ποιητικός διάλογος με τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι.
Μαζί με το κείμενο που ακολουθεί, αφιερωμένα (εν αγνοία του) στον συνάδελφο Νίκο Πατεράκη. 
Ο Νίκος εργάζεται στο Τμήμα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έχει σχεδόν 27ετή υπηρεσία στην Εισαγγελία και το Πρωτοδικείο, και είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ υποψήφιος αιρετός εκπρόσωπος μας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών. Στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Πέμπτη 26/05/2016, με ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ υγείας.
Από τους λίγους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ υποψηφίους στα Συμβούλια του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών. 
.......................................................................................................
>>> (Αν διαθέσεις λίγα λεπτά της ώρας, θα διαβάσεις το κείμενο το οποίο δεν ζητώ να το υιοθετήσεις ούτε να συμφωνήσεις. Ισως, όμως, ίσως ξαναγράφω, είναι χρήσιμο να το εντάξεις στον ατομικό προβληματισμό σου, μέχρι αλλά και μετά τις εκλογές. Για να αναζητήσεις και να βρεις και δικές σου ιδέες, σκέψεις και προτάσεις αλλά και τους/τις υποψηφίους που πραγματικά σου ταιριάζουν και τους πας...).
 

1. Ο Νίκος συγκεντρώνει πολλές προϋποθέσεις για να τον είχαν προτείνει οι συνάδελφοι και συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων και να τον στήριζαν ως υποψήφιο ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ.
Ένα προσόν, μία δυνατότητα να είναι κοινής αποδοχής που την έχουν ΛΙΓΟΙ από τους σημερινούς υποψηφίους στα υπηρεσιακά Συμβούλια του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών.
(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΛΛΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ των τριών αυτών Συμβουλίων, οι οποίοι, όμως, συγκεντρώνουν ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ στο πρόσωπό τους από άλλες παρατάξεις και συνδικαλιστές, όσο κι από πολλούς συναδέλφους).
 

2. Το ίδιο που ισχύει για τον Νίκο, ισχύει και για άλλους συναδέλφους, παλιούς και νέους, από όλα τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες, οι οποίοι σήμερα δεν είναι συνδικαλιστές - μέλη ΔΣ ή ΕΕ της ΟΔΥΕ ή του ΣΔΥΑ, και δεν έθεσαν υποψηφιότητα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ενώ θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι κοινής - διαπαραταξιακής αποδοχής, αν αναζητούσαμε μια τέτοια λύση και τους το προτείναμε.
(Όπως είναι (με αλφαβητική σειρά) π.χ. και οι Γιάννης Δήμου, Σωτήρης Ιατρού, Γιώργος Καπέρδας, Αγγελική Καπίρη, Δημήτρης Καρέττας, Σωτήρης Κούλας, Θάνος Κυραντώνης κ.ά. από τις υπηρεσιακές γενιές της δεκαετίας του '80 και το Πρωτοδικείο Αθηνών που ΥΠΗΡΕΤΩ και γι αυτό τους και το ξέρω καλύτερα. Καθώς και από άλλες υπηρεσίες όλης της Χώρας πάρα πολλοί παλιοί και ΚΥΡΙΩΣ ΝΕΟΤΕΡΟΙ συνάδελφοι που διορίστηκαν από το 1989 έως τον Απρίλιο 2001 και έχουν την απαιτούμενη 15ετή υπηρεσία. Υπό την προϋπόθεση οτι δεν θα ήταν υποψήφιοι για τη θέση του προϊσταμένου διεύθυνσης, όσοι έχουν το δικαίωμα να επιλεγούν στη θέση αυτή).
ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ, όπως πιθανόν συμβαίνει σε Υπηρεσιακά Συμβούλια άλλων Εφετείων, ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ, ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΣΜΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ.
 

3. Δεν το επεδίωξε και δεν γινόταν να κάνει κάτι τέτοιο από μόνος του κι από χαρακτήρα ο Νίκος, δεν το επεδίωξαν ούτε οι ως άνω συνάδελφοι (υποψήφιοι και μη), δεν επέμεινα κι εγώ πολύ παρά το γεγονός οτι είχα κάνει τη σκέψη και την πρόταση σε κάποιους συνδικαλιστές, δεν το πήραν ζεστά οι συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων...
 

4. Κι έτσι, οι παρατάξεις και συνδικαλιστές της ΟΔΥΕ και του ΣΔΥΑ, επέλεξαν να προτείνουν και να στηρίξουν, ΟΧΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ, αλλά ξεχωριστό υποψήφιο η κάθε μία παράταξη, ρίχνοντας μάλιστα στην εκλογική μάχη τους συνδικαλιστές και τους επικεφαλής τους, δηλαδή τους ΕΑΥΤΟΥΣ τους!
Μετατρέποντας τη δημοκρατική γιορτή της εκλογής αιρετών εκπροσώπων μας στα άνω Υ.Σ., σε συνδικαλιστική, παραταξιακή, κομματική και προσωπική αντιπαράθεση.
Σε μια περίοδο μάλιστα που στο συνδικαλιστικό μας κίνημα επικρατούν έντονος παραταξιακός κι ατομικός ΕΓΩΙΣΜΟΣ και ΦΑΓΩΜΑΡΑ μεταξύ ορισμένων παρατάξεων και συνδικαλιστών και πολύ κακές διαπροσωπικές σχέσεις τους. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΔΟΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ. Φθάνοντας στο σημείο, ορισμένοι, να χρησιμοποιούν οξεία επιθετική ρητορική, αλλά και την ποινική δικαιοσύνη για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, εκτόνωση των αρνητικών αισθημάτων τους και εξόντωση των αντιπάλων τους, ακόμα και χωρίς λόγο, αιτία, νου και λογισμό.
Εναν εγωισμό και μια φαγωμάρα που εξ αντικειμένου θα μεταφερθούν στα υπηρεσιακά συμβούλια και θα πλήξουν το κύρος και την ηρεμία που έχουν και έχουμε ανάγκη να λειτουργούν.
Δυστυχώς, ήδη άρχισαν και συνεχίζουν τις μεταξύ τους επιθέσεις, με γραπτές ανακοινώσεις, αναρτήσεις και σχόλια, ορισμένοι υποψήφιοι και επικεφαλής συγκεκριμένων κομματικών και παραταξιακών αποχρώσεων.
Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν τους ακολουθούν άμεσα οι άλλοι υποψήφιοι και οι άλλες παρατάξεις. 
 

5. Επανέρχομαι στα περί τον Νίκο Πατεράκη:
Όπως γράφω και στον τοίχο μου στο Facebook, στην αμέσως προηγούμενη ανάρτησή μου (την οποία εξ ολοκλήρου και αυτή την αφιερώνω στον ίδιο)
ο Νίκος είναι ένας από τους Συναδέλφους φίλους της Αλήθειας.
Ένας από εκείνους που ξέρουν να Κοιτούν, να Πετούν και να Χτυπούν ΣΤΑ ΙΣΙΑ, ΨΗΛΑ και ΜΠΡΟΣΤΑ.
(Ποτέ αντίθετα).
Ένας εξ αυτών που είναι απαλλαγμένοι από τα αρνητικά αισθήματα που τυφλώνουν ή καταφέρνουν να τα ελέγχουν.
Ένας εξ όσων διακρίνονται για το Ηθος και το Υφος τους.
Και την Αγάπη για τον Διάλογο και το Ωραίο.
Στη μουσική, τον συνδικαλισμό, τις σχέσεις..., παντού.
Προσπαθώντας και καταφέρνοντας να συνδυάσει τη ΛΟΓΙΚΗ με το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, όπως και τόσοι/ες άλλοι/ες.


6. Ο οποίος διαχρονικά, εκτός των ανωτέρω, έχει κάνει καθημερινό του Βίωμα, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ/ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΟΙ/ΑΛΛΕΣ, την πορεία του ΠΡΟΣ:
>>> την ελεύθερη, ανεξάρτητη κι ακομμάτιστη λειτουργία και δράση του σε όλους τους τομείς και θεσμούς που συμμετέχει. Με κριτική ματιά και πρωτοποριακές ιδέες και προτάσεις, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΟ ΛΑΙΚΙΣΜΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ.
>>> Την άμεση συμμετοχή των εργαζομένων, και τη λήψη αποφάσεων με αφετηρία και σεβασμό στην προσωπική γνώμη και διαφωνία του καθενός και της καθεμιάς, ως αφετηρία πριν και προς την απόφαση και τη δράση. 
>>> Το διάβασμα, τη μελέτη, τη γνώση και τη διαρκή μόρφωση.
>>> ΤΗΝ ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΤΗΝ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ.
@@@ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΕΣ ΥΠΕΡΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, πρεσβεύω! @@@
 

ΥΓ: α) Τα λάθη, τις ατέλειες και τις αδυναμίες μας, τα αφήνουμε για μια άλλη φορά και τα αναζητούμε κυρίως στις ζωντανές συζητήσεις και την (αυτο)κριτική μας.
......β) Δεν ξέρω αν, με αυτά που γράφω για τον Νίκο, προκύπτει οτι τον γνωρίζω και τον (ανα)λύω σωστά, ούτε αν γράφω υπερβολές, ούτε κι αν του κάνω καλό ή κακό. Αλλά κι αν του κάνω κακό, ας είναι. Ο,τι γίνεται, είναι καμωμένο από ειλικρίνεια, αγάπη, εκτίμηση και αλληλεγγύη. Και με τις ευχές μου για ένα καλό αγώνα και ταξίδι προς την "Ιθάκη",
προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Εφετείο Αθηνών, στο οποίο είναι υποψήφιος με δική του ατομική πρωτοβουλία κι απόφαση, χωρίς να συνεννοηθούμε και χωρίς καν ενημέρωση, ων ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ. 
......γ) Σπεύδω να τον βοηθήσω όχι μόνον γιατί το αξίζει, ούτε μόνον ως φίλος του, αλλά και ως συνυποψήφιος του με τον συνδυασμό ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, στις πρόσφατες εκλογές του ΣΔΥΑ.
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ. ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ και δεν θα εκβιασει την ψήφο ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ/ΚΑΜΙΑ. ΚΑΘΟΤΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ... Απλά, όπως πιστεύω, θα περιοριστεί να ανακοινώσει και να προβάλλει την υποψηφιότητα, τις ιδέες και τις προτάσεις του. Όπως κάνει πάντα. Όπως κάνουν κι άλλοι. Όπως πρέπει να γίνεται. Γι αυτό και τους αξίζει η ψήφος ακόμα πιο πολύ. Αυτοί οι υποψήφιοι σου δημιουργούν μια ανακούφιση αμέσως αφότου τους ψηφίζουμε και δεν μας κάνουν ποτέ κοψοχέρηδες...
>>> Σε αντίθεση με τα αισθήματα που δημιουργούν όσοι και όσες στον δημόσιο πολιτικό και συνδικαλιστικό βίο, φωνάζουν δυνατά "ΔΟΞΑΣΤΕ ΜΑΣ" ή ακολουθούν την τακτική της στοχοποίησης των άλλων υποψηφίων.
Αθήνα 18/05/2016, Χρήστος Καϋμενάκης.
..............................................................................................
@@@ Ακολουθεί ο μουσικός και ποιητικός διάλογος που ξεσηκώνει καρδιές και νου, μέσα από το τραγούδι "ΜΠΟΡΕΙ Ν' ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΕΜΑΛ!". (Δες και άκουσε ειδικά το εικονογραφημένο βίντεο που ανέβηκε στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=F4bc1VLQip8)
................................................................................................
@@@ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο δημοσιεύτηκε και στο Facebook στην Ομάδα Επικοινωνίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και στον τοίχο μου.