ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

 

Κατερίνη 19-2-2013

Αρ.πρωτ. 2/2013

 

Προς:

1) Το Υπουργείο Δικαιοσύνης – Δ/νση Λειτουργίας Γραμματείας Δικαστηρίων και Δικαστικών Υπαλλήλων

2) Την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Ο.Δ.Υ.Ε.

 

ΘΕΜΑ: «ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ»

 

Τα τελευταία χρόνια το Ειρηνοδικείο καλύπτει τα κενά του με αποσπάσεις υπαλλήλων άλλοτε από το Πταισματοδικείο Κατερίνης και άλλοτε από το Ειρηνοδικείο Κολινδρού, τα οποία έχουν επάρκεια υπαλλήλων. Κατά καιρούς δέχεται και εθελοντική έκτακτη βοήθεια από το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης με ασκούμενους δικηγόρους στην οποία όμως βοήθεια δεν μπορεί να στηριχτεί σε μόνιμη βάση ούτε διαφαίνεται τέτοια προοπτική. Όλες οι προσπάθειες των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων (της Γενικής Διεύθυνσης, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου) μέχρι σήμερα, με υπομνήματα, παραστάσεις ακόμα και με κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου, δυστυχώς ήταν άκαρπες.

 

Να σημειωθεί ότι με βάση το προτεινόμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου για τις πέντε (5) θέσεις Γραμματέων του Ειρηνοδικείου εκ των οποίων η μία είναι κενή, προβλέπεται ο διπλασιασμός τους σε δέκα (10) θέσεις Γραμματέων κι ενώ το Ειρηνοδικείο Κατερίνης στενάζει εδώ και χρόνια από τη μη κάλυψη της μίας (1) κενής οργανικής του θέσης του κλάδου Γραμματέων τώρα επίκειται και η συνταξιοδότηση του Προϊσταμένου της Γραμματείας του, Θεόδωρου Κλόκα, γεγονός που θα οδηγήσει στην υπολειτουργία της Υπηρεσίας παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των ήδη υπηρετούντων.

 

Ο πενταπλασιασμός των εισαγομένων υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο Κατερίνης λόγω α) αύξησης της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του (εκτίναξη διαφορών από το χρηματικό ποσό των 12.000 € στο χρηματικό ποσό των 20.000 €) και του συνεπακόλουθου υπερτριπλασιασμού των αγωγών, β) απογείωσης των διαταγών πληρωμής και των ανακοπών κατά διαταγής πληρωμής με την τρέχουσα οικονομική κρίση, γ) επιφόρτισής του με τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν. 3869/2010) και δ) υπαγωγής στην αρμοδιότητά του των προσημειώσεων αλλά και της Εκουσίας Δικαιοδοσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου από τον Μάρτιο του 2013 (Ν. 4055/2012) έχει σαν αποτέλεσμα ο προσδιορισμός των δικασίμων στα νέα κατατιθέμενα δικόγραφα να γίνεται μετά από δύο (2) χρόνια.

 

Το Ειρηνοδικείο Κατερίνης συνεδριάζει τέσσερις (4) φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, εξυπηρετεί τετρακόσιους (400) και πλέον δικηγόρους σε ένα νομό 132.000 κατοίκων με αυξημένη τουριστική και εμπορική δραστηριότητα και κίνηση χάρη στη γεωπολιτική του θέση, με πραγματικό ποσοστό επάνδρωσης της τάξης του 30% όταν μικρότεροι νομοί με σαφώς λιγότερη κίνηση, έχουν περισσότερους υπαλλήλους (βλ. Ν. Ευρυτανίας, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κιλκίς κ.α.). Επειδή από χρόνια δεν έχει δοθεί καμία θέση γραμματέα στο Ειρηνοδικείο Κατερίνης, ούτε καν με το διαγωνισμό ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 23/2-2-2009 τεύχος Α.Σ.Ε.Π., παρά την επιμονή μας γύρω από το θέμα, επιβάλλεται πλέον σήμερα η άμεση αύξηση και πλήρωση των οργανικών θέσεων του Ειρηνοδικείου Κατερίνης είτε με διορισμό από το διαγωνισμό του 2009, είτε με μετάθεση, είτε με μετάταξη από άλλους οργανισμούς που συγχωνεύθηκαν καθώς και η παράταση εφαρμογής των νέων αρμοδιοτήτων της εν λόγω Υπηρεσίας ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

 

Εκπέμπουμε S.O.S. και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

 

1. Η Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Κατερίνης, Ειρηνοδίκης Γεωργία Μασούρα

2. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας, Σοφία Παπούλια

3. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, Χαράλαμπος Μπρουσκέλης του Χρήστου