Ανοιχτή επιστολή - έκκληση του Χρήστου Καύμενάκη, προς τα μέλη του ΔΣ του ΣΔΥΑ και της ΟΔΥΕ, με τίτλο "ας κάνουμε όλοι ένα βήμα για να ανεβάσουμε λίγο το επίπεδο του διαλόγου, της αντιπαράθεσης, της διαφάνειας, της δημοσιότητας και της ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Χωρίς τους κομματικούς, παραταξιακούς, κατηγοριακούς και προσωπικούς φανατισμούς του παρελθόντος και του παρόντος"Όχι στην ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ και την ΟΞΥΝΣΗ του συνδικαλιστικού λόγου και της συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης.

Όχι, όμως και στην αδιαφάνεια και στο κουκούλωμα.


1. ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ

Συνάδελφοι,

Ως γνωστό, όλα τα κείμενά μου, δημοσιεύονται μόνο στη στήλη "επιστολές φυσικών μελών", κάτω - κάτω από τις επιστολές Συλλόγων, στη δεξιά πλευρά της αρχικής σελίδας της διεύθυνσης της ομοσπονδίας μας.

Και πριν δημοσιευτούν, τα στέλνουμε αμέσως στον Πρόεδρο του Συλλόγου μας για να τα διαβάσει και να δώσει εντολή να δημοσιευτούν.

Ή να τα λογοκρίνει αν εκτιμήσει οτι υπάρχουν υβριστικές φράσεις και προθέσεις εξύβρισης, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Δηλαδή ο πρώτος που τα διαβάζει είναι εκείνος, άρα ποτέ δεν δημοσιεύονται ερήμην του.

Σε αντίθεση με όσα δημοσιεύει ο ίδιος στο facebook αναφερόμενος σε μένα ή σε άλλα απλά μέλη του Συλλόγου, χωρίς, όπως έχει την υποχρέωση, ηθικά ή για λόγους ισοτιμίας, να δίνει τα κείμενά του για λογοκρισία ή έγκριση σε άλλο μέλος του προεδρείου του ΣΔΥΑ, ή να αυτολογοκρίνεται ο ίδιος και να αυτολογοκρίνει τα κείμενά του, έστω και εκ των υστέρων, αν του ξεφύγει κάποια υβριστική φράση ή πρόθεση εξύβρισης. 

Όπως κάνει εκ των προτέρων για τα δικά μου κείμενα. 


2. FACEBOOK

Συνάδελφοι,

Δεν είχα και δεν έχω λογαριασμό και άρα δεν μπαίνω στο facebοοk. Το θεωρώ ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά η χρησιμότητά του εξαρτάται από τον σκοπό και την προσωπικότητα του καθενός που το χρησιμοποιεί.

Ίσως η μεγαλύτερη και μοναδική χρησιμότητά του, είναι οτι στην πορεία του χρόνου ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ η προσωπικότητα όσων γράφουν, όσο κι αν (αρνούμενοι τον πραγματικό τους εαυτό) προσπαθούν να υποδυθούν και να εμφανίσουν έναν άλλον εαυτό.

Στο τέλος βγαίνει πάντοτε η αλήθεια της κάθε προσωπικότητας. Για άλλους - γι αυτούς που δέχονται τον εαυτό τους όπως πραγματικά είναι, η αυτοαποκάλυψη είναι λύτρωση. Για ορισμένους, όμως, η αυτοαποκάλυψη είναι τραγωδία.3. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Συνάδελφοι, παρότι δεν μπαίνω στο facebook, γίνονται αναφορές στο πρόσωπό μου και στην προσωπικότητά μου (αλλά και εναντίον κι άλλων, απλών, φυσικών μελών) ερήμην μου, με επιθετικό τρόπο, "κάτω από τη μέση" και με χαμηλό επίπεδο.

Με αναλήθειες αλλά και λέξεις και φράσεις που δεν ταιριάζουν στην προσωπικότητά μου και στην πορεία μου. Ούτε και στον Συλλογό μας και στην ΟΔΥΕ.

Και μάλιστα συνεχιζόμενες κι επαναλαμβανόμενες.

Την ίδια τακτική ακολουθούν ορισμένοι και προφορικά, στους διαδρόμους.

Σε μια περίοδο που δεν έχω καμία θεσμική ιδιότητα, πέραν του συνέδρου.

Σε μια εποχή που ως υπάλληλοι, ως κλάδος και ως πολίτες αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα κι αδιέξοδα, και για να τα αντιμετωπίσουμε πρέπει να λειτουργούμε με εγκυρότητα, ειλικρίνεια, ανιδιοτέλεια και αλληλεγγύη, κι όχι με κομματικούς, παραταξιακούς, κατηγοριακούς και προσωπικούς φανατισμούς και τσακωμούς.4. Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Συνάδελφοι,

προσπάθησα να σταματήσω αυτόν τον συνδικαλιστικό κατήφορο ορισμένων.

Όπως προσπαθώ και να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει μπει το συνδικαλιστικό μας κίνημα γύρω από το Ταμείο της ΟΔΥΕ και την οξύτατη αντιπαράθεση που γίνεται για το ζήτημα αυτό.

Φαίνεται, όμως, οτι ορισμένοι είναι "ασυγκράτητοι".

Τόσα χρόνια δεν αντιδρούσα σε τέτοιες τακτικές, χάριν της ενότητας και της ηρεμίας του κλάδου. Αλλά και γιατί ήμουν στην εξουσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Φαίνεται οτι τη συνδικαλιστική ευγένεια και το ανεκτικό και ανοιχτό της προσωπικότητας ενός συνδικαλιστή, ορισμένοι τα εκμεταλλεύονταν και τα εκμεταλλεύθηκαν χτίζοντας συνδικαλιστικές και υπηρεσιακές καριέρες.

Και εκλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά αυτά ως αδυναμίες.

Δεν θα θυσιάσω την ευγένεια ούτε την ανεκτικότητα, αλλά δεν θα παραμείνω άλλο πια αδιάφορος και σιωπηλός, ως άτομο αλλά και ως μέλος μιας καινούργιας προσπάθειας που κάνουμε αρκετοί συνάδελφοι με το ανεξάρτητο ανοιχτό ψηφοδέλτιο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Ούτε μπορούμε να ανεχτούμε την τακτική ορισμένων, οι οποίοι προσπαθούν να βγάλουν από τη μέση ή να συκοφαντήσουν ή να κοντύνουν τους συνδικαλιστές που έχουν πιο πολλές ικανότητες σε κάποιους ή σε πολλούς τομείς ή είναι διαφορετικοί, ή απλά διαφωνούν.


5. ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ: Αντι να ανεβαινουν, κατεβάζουν τους άλλους.
Είναι η γνωστή τακτική προσωπικοτήτων που δεν αποδέχονται τον εαυτό τους ή τον συγκρίνουν, να παριστάνουν και να φαίνεται οτι "ψήλωσαν ", προσπαθώντας όχι να ανέβουν οι ίδιοι, αλλά να "κατεβάσουν" στο δικό τους επίπεδο τους διπλανούς τους.

Είναι άδικο να θυσιαστούμε και να κοντύνουμε 10άδες συνδικαλιστές, απλοί συνάδελφοι, ακόμα και θεσμοί, και μάλιστα χωρίς κέρδος για τον Συνάδελφο, τον κλάδο, τον Σύλλογο και την ΟΔΥΕ, μόνο και μόνο για να φαίνονται μερικοί και να μην χάνονται/κολυμπάνε μέσα στον θεσμικό ρόλο του Προέδρου του ΣΔΥΑ ή του Αντιπροέδρου της ΟΔΥΕ ή άλλου θεσμικού τους ρόλου ...


6. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Για την κατάντια και το ΣΗΜΕΡΙΝΟ μαύρο συνδικαλιστικό χάλι μας, δεν φταίνε: 

ο Ιωακειμίδης, ο Διαμάντης, ο Κουφογιώτης, ο Αντώνης (Μοσχούτης), ο Μπεζμέρτης, ο Μαυρογένης, η Καπίρη, η Κοντού,

ο Παρασκευάς, ο Αγριδιώτης κι ο Βαρελάς, ο Τσάκας,

ο Λιάτσος, ο Κουρτζίδης κι η Μαριάνθη,

ο Χανδρινός, ο Τάσσος, ο Βεντούρης, ο Κόκκινος κι ο Παρασκευόπουλος,

ο Χαντζίνας κι ο Στασινόπουλος,
ο Άρης ( Παρούτογλου)
Ούτε, βέβαια, ο Μητροτάσιος, ο Δήμου, ο Πάσχος, ο Παπαναγιώτου, ο Σοφιανός, ο Κυραντώνης, ο Πατεράκης, ο Καϋμενάκης και τόσοι άλλοι που μπήκαν ή μας έβαλαν στην εφεδρεία.

Ούτε εκείνες και εκείνοι που είναι συνταξιούχοι (πλήν ελαχίστων).

Όλοι αυτοί και άλλοι πολλοί, ο καθένας από μόνος του, ήταν και είναι προστιθέμενη αξία στον ΣΔΥΑ και στην ΟΔΥΕ. Όλοι μας με τα ελαττώματα, τις αδυναμίες και τα λάθη μας, ΝΑΙ.., τα οποία, όμως, βαραίνουν τη ζυγαριά λιγότερο από τα θετικά.7. ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩ
Ακόμη κι αυτοί που δεν αναφέρω, ήταν προστιθέμενη αξία, αλλά τα τελευταία χρόνια σαν κάτι συνδικαλιστικό να έχουν "πάθει". Και προκαλούν αποκλεισμούς παρατάξεων και στελεχών, οξύνουν την αντιπαράθεση, κατεβάζουν το επίπεδο του διαλόγου και της ενότητας.


8. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Το μεγάλο λάθος που έγινε τα τελευταία χρόνια, είναι οτι ορισμένοι καλλιέργησαν και χρησιμοποίησαν τα ταπεινά ένστικτα και τις φιλοδοξίες συνεργατών μου, για να πλήξουν συνδικαλιστικά την ΠΑΣΚ (μέσω εμού).

Επιλέγοντας όλοι τα πρόσωπα και το προεδρείο της ΟΔΥΕ, όχι με κριτήριο το συμφέρον του κλάδου αλλά το προσωπικό συνδικαλιστικό παραταξιακό συμφέρον τους. Κάνοντας αρνητική επιλογή και παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά μιας παράταξης.

Όμως, στην πολιτική, η "προδοσία" είναι απλώς θέμα χρόνου, όπως έλεγε σημαντικός πολιτικός του 20ού αιώνα, και στρέφεται κι εναντίον και εκείνων που την επεδίωκαν. 


9. ΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΛΗ
Συνάδελφοι των ΔΣ του ΣΔΥΑ και της ΟΔΥΕ, σας παρακαλώ όπως προστατέψετε τον θεσμό του Πρόεδρο του ΔΣ του ΣΔΥΑ και τον θεσμό του Αντιπροέδρου του ΔΣ της ΟΔΥΕ από τις πράξεις των προσώπων που υπηρετούν αυτούς τους θεσμούς.

Όπως προστατέψετε και τα απλά φυσικά μέλη του Συλλόγου μας και της ΟΔΥΕ από χαρακτηρισμούς και απρόκλητες προσωπικές επιθέσεις που δέχονται, οι οποίες ξεπερνούν κάθε όριο συνδικαλιστικής κριτικής.

Επιθέσεις που δέχονται μέσω facebook ακόμα και προφορικά.

Κάτι που ποτέ δεν είχαμε δει μέχρι τώρα από κανέναν πρόεδρο ΔΣ ΣΔΥΑ ή ΟΔΥΕ.


10. ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΤΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
Τον Σύλλογο και το ΔΣ μπορούν να καταξιώσουν ή να απαξιώσουν, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, μόνο τα πρόσωπα που ηγούνται αυτών. Αφού, ως γνωστόν, δεν καταξιώνουν οι θεσμοί τα πρόσωπα, αλλά το αντίθετο, ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΤΑΞΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ.

Όποιος αισθάνεται πως ο Πρόεδρος ή ο Σύλλογος έχουν εκτεθεί ή απαξιωθεί, ας ψάξει να βρεί στον εαυτό του κι αλλού τις αιτίες. Και όχι σε μένα και στις δημόσιες παρεμβάσεις, προτάσεις ή διαφωνίες και κριτική μου.


11. ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
(Τί να πούμε τόσοι άλλοι συνδικαλιστές, εν ενεργεία και μη, γυναίκες και άνδρες, που κι αν δεν έχουμε δεχθεί κριτική, σκληρή, σκληρότατη. Και άδικη και συκοφαντική. Όμως η συνδικαλιστική εξουσία, στην οποία εδώ και 2 χρόνια δεν ανήκω, έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει και μάλιστα συλλογικά και μάλιστα χρησιμοποιώντας το προεδρείο και το Δ.Σ. ή και την παράταξή του. Ενώ το απλό φυσικό μέλος, επώνυμο ή άγνωστο, διάσημο ή μή κ.ά. δεν έχει άλλον τρόπο, παρά μόνο τον εαυτό του, την ιστορία του και τον γραπτό ή προφορικό του λόγο. Και το δικαίωμά του να προσφύγει στα συνδικαλιστικά του όργανα, όπως κάνω εγώ με την παρούσα ανοιχτή επιστολή μου).


12. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥ "ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΔΥΕ
Εξάλλου, όπως και τόσοι άλλοι, πάντοτε προσπαθούσα και προσπαθώ, με συνδικαλιστικό λόγο, γνώση και επιχειρήματα, ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Δηλαδή, για να ανεβάσω το επίπεδο και το κύρος του "συνδικαλιστή" και του Συλλόγου & της ΟΔΥΕ, και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων προς τον "συνδικαλιστή" και τον Σύλλογο & την ΟΔΥΕ.

Πώς; Μα, όπως τόσοι και τόσοι, με το να προωθώ και να προστατεύω τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των συναδέλφων, ένα εκ των οποίων είναι και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αρκεί κι ο κάθε συνδικαλιστής να βάζει πλάτη κι ένα χεράκι, κι όχι από αμέλεια, άγνοια ή από λαϊκισμό να ενημερώνει λάθος ή ελλιπώς.

Η γνώση και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τα προβλήματα και η από κοντά παρακολούθησή τους, είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επίλυσή τους. 


13. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΔΥΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ
Την ίδια παράκληση απευθύνω και προς το ΔΣ της ΟΔΥΕ, για τους ίδιους λόγους. Αλλά και για έναν επιπλέον λόγο.

Για να σταματήσουν την λασπολογία προς την ζώσα ιστορία της ΟΔΥΕ και του ΣΔΥΑ.

Και για να προχωρήσουμε στη διαφάνεια και όχι στο κουκούλωμα των προβλημάτων του Ταμείου.


14. ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΕΝΔΡΙΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Είμαι στη διάθεσή σας, να συμμετάσχω σε επιτροπή ελέγχου και διαφάνειας του ταμείου της ΟΔΥΕ, πριν το συνέδριο, κατάρτισης πορίσματος απολύτως διαφανούς, με τη γνώμη της πλειοψηφίας και της κάθε μειοψηφίας διατυπωμένη.
Και παρουσίαση του πορίσματος αυτού και του οικονομικού απολογισμού στο ΔΣ, πριν το Συνέδριο. Και το ίδιο το πόρισμα και τον απολογισμό να τον παρουσιάσει ο Ταμίας στο Συνέδριο, για λογαριασμό όλων, πλειοψηφούντων και μειοψηφούντων...

Πρόταση που κατέθεσα από καιρό αλλά και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΔΥΕ στις 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014. Χρήστος Καϋμενάκης, μέλος, σύνεδρος και Α' αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του ΣΔΥΑ.Σήμερα, αυτούς τους θεσμικούς ρόλους έχω μόνο & προσπαθώ να τους υπηρετήσω όσο καλύτερα μπορώ, με το νέο ανεξάρτητο ανοιχτό ψηφοδέλτιο "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ".
Τον θεσμό του Προέδρου του ΔΣ του ΣΔΥΑ και της ΟΔΥΕ τον έχω υπηρετήσει επί 8ετία και 4ετία, αντίστοιχα. Όπως και τον θεσμό του Ταμία.

Και όπως λένε αρκετοί συνάδελφοι, τους καταξίωσα, ως ένα βαθμό, τουλάχιστον όσο και όπως έκαναν οι πριν και οι μετά από μένα.

Και δεν πρόκειται τώρα να αποποιηθώ κανενός συνδικαλιστικού δικαιώματός μου, για να κάνω το χατήρι όσων προσπαθούν να με "φάνε" συνδικαλιστικά και προς στιγμήν το καταφέρνουν πάντα να με αποκλείουν, αλλά όχι μόνιμα.

Όσο οι συνάδελφοι θα θεωρούν απαραίτητη κι αναγκαία την παρουσία μου, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ.

Ούτε θα παρακολουθήσω ορισμένους συνδικαλιστές στον δρόμο που διάλεξαν. Θα συνεχίσω να υπηρετώ το σ.κ. και τους/τις συναδέλφους με αλληλεγγύη, αμεσότητα, εγκυρότητα & ανιδιοτελώς.Υ. Γ.: προς τον πρόεδρο του ΣΔΥΑ και όποιους - όποιες τον παρακολουθούν και τον σιγοντάρουν:

ΣΑΣ ΚΑΛΏ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΝΑ ΑΦΗΣΤΕ ΑΝΕΓΓΙΧΤΗ ΤΗΝ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ, ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗΣ ΚΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΕ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ 100άδες ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.

Και μην ξαναπροσβάλεται τους συναδέλφους και μένα, με φράσεις του διαδρόμου, οτι δήθεν "πουλάω το ασφαλιστικό" ή οτι δήθεν "εκμεταλλεόομαι το ασφαλιστικό και τις γνώσεις μου για να βγω στο συνδικαλιστικό προσκήνιο".

Εξάλλου, τι να τις κάνω τις γνώσεις μου. Για τους συναδέλφους μας τις έχω, και τις δέχονται. Και για τον Σύλλογό μου, επίσης, τις προόριζα. Αλλά τις αρνήθηκε ο Πρόεδρος και άλλα μέλη του ΔΣ του ΣΔΥΑ. Σε αντίθεση με το ΔΣ του Συλλόγου του Πειραιά, με τον οποίο συνεργάζομαι εδώ και ενάμισυ χρόνο για το ασφαλιστικό, μετά από πρότασή του.

Εγώ αντιμετωπίζω τους συναδέλφους ως πολίτες και εργαζόμενους με δικαιώματα. Και όχι ως πελάτες, ούτε τους κατευθύνω με τη θέλησή τους ως πελάτες σε άλλους, ούτε ως ψηφοφόρους, ούτε τους πίεσα ποτέ για ψήφο ως αντάλλαγμα, ούτε τους εκφοβίζω αν δεν με ψηφίσουν. Και όποιος έχει την τάση να αισθάνεται υποχρεωμένος ή ευεργετηθείς από μένα, απλούστατα δεν τον ενημερώνω...

Αλλά για το ασφαλιστικό θα επανέλθω...