ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

 

ΣΥΡΟΣ, 15-12-2011

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και Επιμελητών Νομού Κυκλάδων, αποφάσισε ομόφωνα να γνωστοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές Υπηρεσίες της Περιφερείας μας, με σκοπό την ενημέρωση των εμπλεκομένων και μη στις δικαστηριακές διαδικασίες. Οι δικαστικές υπηρεσίες λειτουργούν με οργανόγραμμα που δεν καλύπτει τις αυξημένες υποχρεώσεις τους εξ αιτίας της αλματώδους αύξησης της δικαστηριακής ύλης. Τα Ειρηνοδικεία των νησιών - κάποιων νησιών -  ετοιμάζονται να απορροφηθούν από κάποια άλλα, για λόγους οικονομίας. Για λόγους …. σπατάλης, δημιουργήθηκαν και άλλα Εφετεία, μεταξύ των οποίων και το Εφετείο Β. Αιγαίου, άνευ λόγου και αιτίας, αφού οι δικαστηριακές ανάγκες -σε επίπεδο Εφετείου- της Μυτιλήνης και της Σάμου, καλύπτονταν από τις μεταβατικές έδρες του Εφετείου Αιγαίου. Τα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας των Πρωτοδικείων Σύρου και Νάξου, εδώ και χρόνια λειτουργούν με ελάχιστη έως καθόλου υποστήριξη από δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ειρηνοδικείο Σερίφου αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού λειτουργεί εδώ και χρόνια, μόνον με καθαρίστρια…..Παρά ταύτα, με το νέο νομοσχέδιο το οποίο εκπονεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, πολλά αντικείμενα δικαιοδοσίας Πρωτοδικείου, θα μεταβιβασθούν στα Ειρηνοδικεία…..

 

Ο μισθός των δικαστικών υπαλλήλων, μειώθηκε όπως όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Συζητούν όμως, στα υψηλά κλιμάκια, το ωράριο των δικαστικών υπαλλήλων, να επεκταθεί ως τις 5.00 το απόγευμα, για να αποσυμφορηθεί η Δικαιοσύνη. Ο υπάλληλος δηλαδή φταίει που για να βρει το δίκιο του ο πολίτης πρέπει να έχει ιώβειο υπομονή και τεράστιες αντοχές….. και όχι το γεγονός της έλλειψης δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, της έλλειψης μηχανοργάνωσης, της έλλειψης προγραμμάτων, της έλλειψης σχεδιασμού και απλοποίησης των διαδικασιών…..Στους δικαστικούς επιμελητές έχουν περικοπεί τα έξοδα μετακίνησης που εισέπρατταν για επιδόσεις που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν. Τώρα κάνουν επιδόσεις πληρώνοντας από την τσέπη τους…..Από την αρχή της χρονιάς δεν υπάρχουν πιστώσεις για καθαρίστρια, οπότε για τον καθαρισμό των γραφείων, των ακροατηρίων και των τουαλετών, κάποιων υπηρεσιών, επιβαρύνονται οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Από την αρχή του έτους δεν υπάρχουν πιστώσεις για τεχνική υποστήριξη των λειτουργούντων Η/Υ.

Από την αρχή του έτους δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα για γραφική ύλη, για αναλώσιμα φωτοαντιγραφικών, φαξ, Η/Υ, για πετρέλαιο θέρμανσης και για υλικά καθαριότητας. Από τον Μάϊο 2011 και μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πιστώσεις για τις μετακινήσεις εκτός έδρας των δικαστικών λειτουργών (πρωτοδικών και εισαγγελικών λειτουργών πρώτου βαθμού) και των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίες υποχρεωτικά γίνονται, αλλά δεν αποπληρώνονται ούτε καν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι μετακινήσεις βαρύνουν τους μετακινούμενους και θα αποπληρωθούν, εν … καιρώ. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 εκκρεμούν αποπληρωμές μαρτυρικών εξόδων, αφού πιστώσεις μέχρι και τέλος Οκτωβρίου δεν έχουν εγκριθεί.

 

Σ΄ αυτές τις συνθήκες εργάζονται οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικαστικοί επιμελητές:

- με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (υπάρχουν υπηρεσίες που λειτουργούν με καλυμμένες τις μισές οργανικές θέσεις), 

- εκτελώντας χρέη άσχετα με την υπαλληλική τους ιδιότητα (π.χ. καθήκοντα γραμματέα εκτελούν οι δικαστικοί επιμελητές κ.α.)

- χωρίς την ύπαρξη υποδομών (δεν υπάρχουν προγράμματα Η/Υ αντίστοιχα με τις απαιτήσεις της κάθε Υπηρεσίας)

- με αυξημένες υποχρεώσεις (έδρες που σπάνια ολοκληρώνονται σε μία εργάσιμη ημέρα)    

- με την ανασφάλεια, αν τον επόμενο χρόνο θα είναι ο κάθε υπάλληλος τακτικός υπάλληλος ή έφεδρος…

 

Για τους παραπάνω λόγους, οι οποίοι έχουν αντίκτυπο στον κάθε πολίτη που ζητά το δίκιο του όντας οι κύριες αιτίες επιβράδυνσης της απονομής της δικαιοσύνη, αγωνιζόμαστε.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ του Σ.Δ.Υ.& Ε.Ν.Κ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΣΧΟΥΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ