ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ.

 Ανοιχτή επιστολή - πρόταση του Χρήστου Καϋμενάκη, με τίτλο: "ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΥΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ; Το κουκούλωμα και η μυστικότητα, ή μήπως Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ;"


---Α) Πρόκειται για μία επιπλέον πρωτοβουλία που αναλαμβάνω.


Και μια ύστατη προσπάθεια που κάνω κι εγώ από την πλευρά μου,

για την ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΟΔΥΕ, ΤΩΡΑ!


Τώρα, με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ... ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.

ΩΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.


Αντιμετώπιση της κρίσης, με πλήρη και εξονυχιστικό συνδικαλιστικό - εσωτερικό έλεγχο, εντός του Δ.Σ., και από όλα τα μέλη. Και καταγραφή των πάντων. Με ηρεμία και νηφαλιότητα.
ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, προς όλους και για όλα.

Δηλαδή, ισότιμα και όπως ακριβώς γίνονταν και στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις.


Εξάλλου, η διαφάνεια και η δημοσιότητα είναι πρόοδος και τους βοηθάει όλους. Και τους ελεγχόμενους.

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΚΙ ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ! Θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου...

Απορία: ΚΑΝΟΝΙΚΑ, την πρόταση αυτή, θα έπρεπε να την κάνουν οι ελεγχόμενοι. Και όχι να την αρνούνται; Γιατί (φαίνεται οτι) την αρνούνται;

Δεν το καταλαβαίνουν οτι και μόνο που την αρνούνται, δημιουργούν υποψίες και αδιέξοδα;

Και οι συνάδελφοι και οι σύνεδροι ξέρετε τι θα κάνουν αν δεν δουν ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ: Θα προτιμήσουν να θυσιάσουν πρόσωπα και να σώσουν την ΟΔΥΕ.

Αν έγινε κάτι, θα φταίνε 2-3, ή 4, αντε 5 το πολύ. Οχι και οι 17 της ΟΔΥΕ. Θα είναι άδικο...

Οσοι αρνούνται την πρότασή μου, έχουν έναν ακόμα λόγο να υποχωρήσουν και να τη δεχθούν. Να το κάνουν για τον Ταμία και το πρόσωπό του, και γιατί είναι ο μόνος που δεν φταίει, και γιατί σας έχει βοηθήσει όλους, ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ, και γιατί απέρχεται γενικώς:


ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, Ο ΙΔΙΟΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΛΕΠΤΟΥ. 

---και είναι άνανδρο να προσπαθούν μερικοί να πατήσουν και να φορτώσουν τα όποια "λάθη" τους, πάνω στη δική του ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ για "να κρυφθούν και να σωθούν".

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ, ΟΜΩΣ!

Εγώ μπορεί να ήμουνα μόνος τα τελευταία 5-6 χρόνια, και να σήκωσα και πλήρωσα τις αμαρτίες του κόσμου για να επιπλεύσουν άλλοι σαν ΦΣΚ.
Ο Άρης, όμως, δεν θα μείνει μόνος του, τουλάχιστον σε οτι εξαρτάται από μένα.

Και να είστε σίγουροι οτι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.

---Β) Διευκρίνηση. - Γιατί δημοσιεύω την επιστολή:

Την Πέμπτη το πρωί, 9 Οκτωβρίου 2014, πριν τη συνεδρίασή τους, έστειλα περίληψη του παρακάτω κειμένου, στα μέλη της διορισμένης προσωρινής διοίκησης της ΟΔΥΕ.


Αγνόησαν ( ; ) και το αίτημα και την πρότασή μου! 

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ;

ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥΣ (ΕΜΕΝΑ) ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕ, ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ;

Όταν, μάλιστα, με το αίτημά μου, εκτιμώ οτι θα μπορούσα να βοηθήσω στην αντιμετώπιση της κρίσης, με διαφάνεια και σε όφελος όλων;

Αφού το βλέπουν οτι ο εγωισμός, η αυθεντία και ο αυταρχισμός, τους οδηγούν στα βράχια. Τόσο αυτάρκεις είναι πια που δεν επιδέχονται κανενός είδους βοήθεια ή γνώμη ή κριτική;

Ως πότε θα ανεχόμαστε να μας αγνοούν και να μας υποτιμούν; Εγώ πλέον δεν έχω, γιατί δεν μου έμεινε άλλη ανοχή και υπομονή.

Γι αυτό και δημοσιοποιώ το κείμενο, στο οποίο πρόσθεσα - συμπλήρωσα μερικά από όσα θα έλεγα στο προσωρινό ΔΣ της ΟΔΥΕ, ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΝΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΟΥΝ.

Και έπεται συνέχεια...

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΟΔΥΕ! 


-

--Γ) Ακολουθεί η επιστολή, ολοκληρωμένη:


Προς τη διορισμένη προσωρινή (ελπίζω) διοίκηση της ΟΔΥΕ, δια του επικεφαλής της.


1. Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ, ερήμην μου


Συνάδελφοι του "Δ.Σ." της ΟΔΥΕ, 


εδώ και μήνες, στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΟΔΥΕ αλλά και εκτός αυτών, εξελίσσονται ο διάλογος, ο αντίλογος και η οξεία αντιπαράθεσή σας, για τη διαφάνεια, τη λειτουργία και την προστασία του Ταμείου και των χρημάτων της ΟΔΥΕ.


Όπως ενημερώθηκα από όλες τις πλευρές, στην αντιπαράθεση αυτή αναφέρεται και αναφέρετε συνεχώς το πρόσωπό μου, με θετικό τρόπο και πρόσημο. Και μάλιστα, ως παράδειγμα προς μίμηση, για το λειτουργικό σύστημα και την ΤΡΙΠΛΗ απεικόνιση που επεξεργάστηκα και ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΑ εφάρμοσα στο Ταμείο και στα οικονομικά της ΟΔΥΕ, όταν ήμουν πρόεδρος και ταμίας της, αλλά και πιο πριν.

Και κυρίως για τον εύκολο ΕΛΕΓΧΟ και τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ που εξασφάλιζε και απέπνεε το λειτουργικό σύστημα και η παρουσίαση του ταμείου, αλλά και την εύκολη πρόσβαση που μπορούσε ελεύθερα να έχει ο καθέναν

Εχω αντιληφθεί, όμως, οτι το όνομά μου και το σύστημα διαφάνειας που εφάρμοσα στο Ταμείο, τα επικαλείται ( θετικά) η κάθε αντίθετη πλευρά, για να εξουδετερώσει τα επιχειρήματα της άλλης.

Απ' οτι φαίνεται, η μία πλευρά - οι κρίνοντες και ελέγχοντες δεν γνωρίζουν και πολύ καλά ολόκληρο το σύστημα λειτουργίας και διαφάνειας του Ταμείου, ούτε πως λειτουργεί και τι δυνατότητες προσφέρει από μόνο του για τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Η δε άλλη πλευρά - οι κρινόμενοι και ελεγχόμενοι, παραποιούν την αλήθεια και, σε αντίθεση με μένα, ενδεχομένως κρύβουν ή δεν χρησιμοποιούν όλες τις δυνατότητες του συστήματος, ίσως για να υποστηρίξουν ή για να καλύψουν ορισμένα "λάθη" που ενδεχομένως έχουν γίνει.


2. ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΟΥ


Για τους λόγους αυτούς αλλά και επειδή οι συνεχείς, έστω και θετικές, αναφορές στο πρόσωπό μου γίνονται ΕΡΗΜΗΝ μου,

ζητώ να με καλέσετε (προφορικά ή με SΜS, αρκεί να καταγραφεί στα πρακτικά) να παραστώ στη σημερινή συνεδρίασή σας.

Για να σας ενημερώσω αυτοπροσώπως σχετικά με τη λειτουργία, την τήρηση, τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την απεικόνιση του Ταμείου που είχα εφαρμόσει.

Και να προτείνω τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης γύρω από τα οικονομικά της ΟΔΥΕ.

Υποβάλλω αυτό το αίτημα - πρόταση και διότι είμαι ενεργός συνδικαλιζόμενος/συνδικαλιστής.
Και διότι δεν ανήκω πλέον στην παράταξη ΑΣΚ, άρα δεν με εκπροσωπούσε και δεν με εκπροσωπεί καμία παράταξη στο σημερινό ΔΣ.

Συγκροτήσαμε ένα ΑΝΟΙΧΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ/ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ, την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Και θα έχουμε δικό μας ανεξάρτητο λόγο και θέση.

Εξάλλου, έχουμε και έχω εμπειρία στις αιτίες δημιουργίας κρίσεων στα οικονομικά της ΟΔΥΕ. Και κυρίως στην αντιμετώπισή τους, πάντοτε ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ.

Υποβάλλω το αίτημα γιατί, η ΟΔΥΕ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΕΠΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΠΟΝΑΩ, πρέπει να βγεί και από αυτή την κρίση, με τον ίδιο τρόπο που βγήκε από ανάλογες κρίσεις στο παρελθόν, σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη δεκαετία του '90, και ισότιμα με τους προκατόχους μας, δηλαδή, ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ.

Ώστε να πάμε στο συνέδριο και να ασχοληθούμε απερίσπαστοι με τα γενικά, τα ειδικά και τα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων μας, των δικαστικών υπηρεσιών και του κλάδου.


3. ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΟΔΥΕ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.


α. Γενικά για τις κρίσεις, την αντιμετώπισή τους και τους υπαίτιους.

Το 1990 είχα εκλεγεί ομόφωνα ταμίας του ΔΣ της ΟΔΥΕ, αλλά λίγους μήνες μετά παραιτήθηκα, λόγω διαφωνίας μου με τη λειτουργία του ΔΣ και του προεδρείου σε οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα.

Έκτοτε, ΣΥΝΕΧΩΣ κάθε δύο χρόνια, δημιουργούνταν "κρίσεις" στη λειτουργία του Ταμείου.

Το ΔΣ της ΟΔΥΕ, όλες τις φορές που υπήρχε κρίση, μου ζήτησε, με απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, να ελέγξω το ταμείο και να υποβάλω εισήγηση.

Οι κρίσεις αντιμετωπίζονταν, με μία και μοναδική αρχή: ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου, κάθε φορά, και οι προτάσεις μου για την αντιμετώπιση των "προβλημάτων", γίνονταν ομόφωνα αποδεκτές και από το ΔΣ και από την/τον εκάστοτε Πρόεδρο, Γ.Γραμματέα, μέλη Δ.Σ. και Ταμία!

------Με αυτή τη σειρά, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΥΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.

Ξεπερνούσαμε την κρίση, και την αμέσως επόμενη διετία πάλι τα ίδια! Πάλι απο την αρχή. Επί 5 συνεχείς διετίες.


β. 1991- 1998

Την οκταετή περίοδο 1990 έως 1998 είχαμε 4 απολογισμούς, τους οποίους επιμελήθηκα ουσιαστικά ο ίδιος με πλήρη διαφάνεια και καταγραφή των προβλημάτων της οικονομικής διαχείρισης. Και ομόφωνη αντιμετώπιση των κρίσεων.


γ. 1998-2000.

Τη διετία 1998 - 2000 δεν είχα εκλεγεί μέλος ΔΣ ΟΔΥΕ. Και δεν είχα καμία γνώση ή συμμετοχή σε κανένα ζήτημα.

Η διετία αυτή σημαδεύτηκε από τις τυπικές και ουσιαστικές ευθύνες του μονοπαραταξιακού Προεδρείου και συνολικά του ΔΣ της ΟΔΥΕ στη λειτουργία του Ταμείου. 


γ1. ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Με κατάληξη την καταψήφιση του οικονομικού απολογισμού στο συνέδριο της Καστοριάς, αφού δεν βρέθηκε ή δεν προσφέρθηκε μέλος του ΔΣ να αναλάβει τη μελέτη και την αντιμετώπιση της κρίσης πριν το συνέδριο. (Δεν ήμουν μεν μέλος του ΔΣ εκείνη τη διετία αλλά και δεν μου προτάθηκε να συμβάλλω στην αντιμετώπιση της κρίσης πριν το συνέδριο). 


γ2. ΧΩΡΙΣ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΤΑΜΙΑ. ΕΞΑΛΛΟΥ, Ο ΤΑΜΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ

Έτσι, καταψηφίστηκε στο συνέδριο ο οικονομικός απολογισμός, με ρητή αναφορά οτι η καταψήφιση δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του τότε Ταμία ούτε με τη λειτουργία του ως Ταμία, αφού είχε παρουσιάσει πλήρη και διαφανή εικόνα και απάντησε με εγκυρότητα σε όλες τις ερωτήσεις που έγιναν στο συνέδριο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ας μην ξεχνάμε οτι ο ταμίας εφαρμόζει και εκτελεί αποφάσεις και εντολές του Δ.Σ. και ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ, οι οποίοι από κοινού και για λογαριασμό του Δ.Σ., υπογράφουν ΕΝΤΑΛΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ, δηλαδή εντέλλονται, δίνουν εντολή στόν Ταμία, στον εντεταλμένο, να πληρώσει το έξοδο και τη δαπάνη που αποφάσισε το συνέδριο ή το ΔΣ της ΟΔΥΕ, ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.


γ3. ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.

Με Ταμία (τη διετία 1998 - 2000) έναν από τους πιο έντιμους, ηθικούς, διαφανείς, ικανούς και ευθείς ανθρώπους, συνδικαλιστές και ταμίες που έχω συναντήσει και συνεργαστεί. Μάλιστα, η προσωπικότητα του Ταμία καθώς και το γεγονός οτι δεν είχε καμία ουσιαστική ούτε τυπική ευθύνη για την τότε κρίση, ήταν και οι λόγοι που, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, σταμάτησαν οι περαιτέρω ενέργειες εναντίον του τότε προέδρου και του ΔΣ της ΟΔΥΕ (ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ).

Σημαντικός λόγος και παράμετρος, επίσης, ήταν και ο κίνδυνος διασυρμού της ΟΔΥΕ, της οποίας το λιγοστό κύρος και η λιγοστή αξιοπιστία, θα έκαναν πολλά χρόνια να ανακάμψουν.
ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ. Αλλά και με ψυχραιμία.


δ. 2000-2002.

Τη διετία 2000 - 2002, τα όποια εγγενή και φυσιολογικά μικροπροβλήματα υπήρξαν, ξεπεράστηκαν, πάλι με διαφάνεια, με τη συνδρομή όλων των μελών του Δ.Σ. και ιδιαίτερα της Προέδρου. Και εμού προσωπικά, κατά την παράδοση - παραλαβή στον επόμενο ταμία της περιόδου 2002 - 2004.


ε. 2002 - 2010.


ε1. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Από τότε, από το 2002, ως απλό μέλος του ΔΣ τη διετία 2002 - 2004, ως πρόεδρος του ΔΣ την τετραετία 2004 - 2008, και ως ταμίας τη διετία 2008-2010, ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, ( ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΕΩΣ ΤΟ 2008, ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΕΩΣ ΤΟ 2010 ).

Κοίταζα το Ταμείο φάκελο προς φάκελο, απόδειξη προς απόδειξη.
Και δίναμε την ίδια στιγμή και στο οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής, ό,τι στοιχείο, απόδειξη ή φάκελο ήθελε να ελέγξει.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΗΤΑΝ "ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ".

Και το κυριότερο, η τήρηση του ταμείου και η διεκπεραίωσή του γίνονταν καθημερινά και φανερά ενώπιον όσων παρευρίσκονταν στα γραφεία της ΟΔΥΕ.

Σε σημείο που ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ της ΟΔΥΕ να αγανακτεί, τότε, λέγοντάς μας συχνά (τότε) "αμάν πια με αυτό το ταμείο, και τη διαφάνεια, κάθε μέρα! Αδειάστε το τραπέζι συνεδρίασης να συζητήσουμε άλλα θέματα!"

Ολα τα θέματα και τα ζητήματα του ταμείου τα έθετα στο ΔΣ.

Τηρώντας το καταστατικό και τον κανονισμό λειτουργίας που είχα επεξεργαστεί και εγκρίθηκε από το ΔΣ.


ε2---ΜΕ ΝΕΟ, ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Όμως, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΚΤΑΕΤΙΑ 2002 - 2010, το σπουδαιότερο όλων είναι, το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ και ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα (το οποίο με διαρκή προσπάθεια δημιούργησα από το μηδέν και σταδιακά ολοκλήρωσα μέχρι το 2010) για την ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ, ΩΣΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΑΤΙΑ, ΝΑ "ΕΛΕΓΧΕΙ" ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

Δίνοντας με τον γραπτό απολογισμό μας, ταυτόχρονα, και μία σφαιρική κι αναλυτική απεικόνιση ΟΛΩΝ ΣΧΕΔΟΝ των ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ.

Αυτός ήταν ο γενικός και ειδικός ΚΑΝΟΝΑΣ.

Όμως κανένα λειτουργικό σύστημα δεν είναι ολόκληρο και πλήρως ανεξάρτητο από τον άνθρωπο. Το πόσο διαφανές είναι, εξαρτάται από την επιμέλεια και την προσωπικότητα αυτών που άμεσα ή έμμεσα το λειτουργούν.

---- Διαφάνεια του βάζεις μέσα, διαφάνεια θα βγάλει.

Κι αυτό το λειτουργικό σύστημα και οι από πολλές πλευρές απεικόνιση του ταμείου, είναι μια φωτογραφία όσων το λειτουργούν, με μεγάλη ανάλυση και πολλά mega pixel.

ΦΩΝΑΖΕΙ. ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ.


ε3 --- ΕΤΣΙ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ.

Ολα αυτά μαζί, απάλλαξαν την ΟΔΥΕ και το Συνδικαλιστικό Κίνημα και τους συνδικαλιστές από τις συνεχείς ΚΑΘΕ ΔΙΕΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2002 μικρές ή μεγάλες ΚΡΙΣΕΙΣ στο Ταμείο και στα οικονομικά της ΟΔΥΕ.

Από το συνέδριο του 2004 στη Ρόδο, ανέβηκε η αξιοπιστία της ΟΔΥΕ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΚΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, όπως έγινε και σε όλα τα επόμενα συνέδρια, μέχρι τώρα.

Με μοναδική παραφωνία κάποιες ανακοινώσεις και ψιθύρους του ΠΑΜΕ και ορισμένων συνδικαλιστών του, από το 2004 έως το 2008, για τα οικονομικά της ΟΔΥΕ (όχι για τη διαφάνεια, αλλά) επειδή ήθελαν να με χτυπήσουν συνδικαλιστικά τότε που ήμουν πρόεδρος της ΟΔΥΕ.


στ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ!


Συνάδελφοι του ΔΣ και της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΟΔΥΕ,

πώς, μωρέ, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση κι αντιπαράθεση για το Ταμείο της ΟΔΥΕ;

Και μάλιστα ΞΑΦΝΙΚΑ, μετά από τόσα χρόνια, μετά από τη 10ετή, 2002 - 2012, ηρεμία και ομαλότητα;

Πως φτάσατε ξανά σε αυτό το σημείο, πως τολμήσατε και χαλαρώσατε, τι κενό βρήκαν μερικοί και εκμεταλλεύθηκαν το Ταμείο;

Οταν, μάλιστα, με αυτό το λειτουργικό σύστημα, με αυτή την ιστορική εμπειρία και γνώση, και με δεδομένη την αντιπαράθεση που προϋπήρχε λόγω του αποκλεισμού από το προεδρείο του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού, αλλά και άλλων αποκλεισμών,

είναι βέβαιο οτι, αργά ή γρήγορα, θα πιάνεται και θα αποκαλύπτεται, όποιος δεν σέβεται και αφήνει ακάλυπτη κι απροστάτευτη την ΟΔΥΕ, το κύρος και την αξιοπιστία της, 

όπως είναι βέβαιο οτι, αργά ή γρήγορα, θα πιάνεται "με τη γίδα στην πλάτη", όποιος ενδεχομένως βάλει χέρι στο ταμείο ή ροκανίσει τα οικονομικά της ΟΔΥΕ.

ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ, ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ, κακομοιριά, αδιαφορία, ανάγκη, ή μήπως συνειδητά κι από αλλαζονεία, αυταρχισμό και συνενοχή;

Ή μήπως πρόκειται (και μακάρι να πρόκειται) για συκοφαντία και άδικη στοχοποίηση; 


Είμαι στη διάθεσή σας, για την αντιμετώπιση της κρίσης, και την απάντηση στα ερωτήματα αυτά, με αντικειμενικότητα και διαφάνεια.
Όπως έκανα πάντα.


Αθήνα 9 Οκτωβρίου 2014.


Υ.Γ. 1. Από την κριτική μου, εξαιρώ τον απερχόμενο Ταμία, για τους θεσμικούς λόγους που αναφέρω πιο πάνω.

(Επαναλαμβάνω τους λόγους: Το Δ.Σ. αποφασίζει και δίνει προφορική και γραπτή εντολή να πραγματοποιηθεί και να πληρωθεί μια δαπάνη. Το ίδιο και οι Πρόεδρος και Γ. Γραμματέας, από κοινού και για λογαριασμό του Δ.Σ....).

Εξαιρώ τον Ταμία, κυρίως, γιατί γνωρίζω και αναγνωρίζω την προσωπική και τη συνδικαλιστική του εντιμότητα, ευθύτητα και ικανότητα, αλλά και αλληλεγγύη του προς όλους...

Χαρακτηριστικά που με έκαναν να του συμπαρασταθώ και να τον βοηθήσω, όταν ήμουν πρόεδρος της ΟΔΥΕ 2004-2008 αλλά και πιο πριν, από το 2000. Κόντρα στο ρεύμα που υπήρχε εναντίον του και από πολλούς κι απ' όλες τις παρατάξεις. Του συμπαραστάθηκα και τον παρότρυνα, με προσωπικό μου συνδικαλιστικό κόστος, ώστε να βγεί από τη συνδικαλιστική (και όχι μόνο) απομόνωση και τον αποκλεισμό που ορισμένοι του είχαν επιβάλει στη Θεσ/κη.

Το θυμούνται και οι συνδικαλιστές από άλλες παρατάξεις αλλά και απλοί συνάδελφοι.

Τον στήριξα τότε, στα δύσκολα και στην αρχή του. Και δικαιώθηκα.
Θα τον στηρίξω και τώρα που απέρχεται, παρότι δεν το έχει ανάγκη, στα επί της ουσίας "εύκολα", αλλά ηθικά και ψυχικά δύσκολα. 

Όπως στήριξα και τον Ταμία της περιόδου 1998 -2000, παρότι δεν το είχε ανάγκη - αφού δεν έφταιγε).

Τα ίδια ισχύουν (αλίμονο!) και για τον Πρόεδρο και τα μέλη της απερχόμενης Ελεγκτικής Επιτροπής.

Οι οποίοι έχουν πλέον το καθήκον και την υποχρέωση να ελέγξουν ξανά και επιμελώς από την αρχή όλους τους φακέλους και τις δαπάνες.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις αιτιάσεις της μειοψηφίας. Και χωρίς να αρκούνται στην έγκριση του ΔΣ.

Γιατί, αυτό ελέγχουν, ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι τον Ταμία (μόνο)...

Συντάσσοντας έκθεση ελέγχου, με κριτήριο τη διαφάνεια προς όλους και για όλα, και καταγράφοντας όλες τις παρατηρήσεις και παρατυπίες, αν αυτό δεν το κάνει το ΔΣ.

Κι αν υπάρχει τυπικό πρόβλημα, να διορισθούν κι εκείνοι, όπως διορίστηκαν και τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ...


Υ.Γ. 2. Άραγε μαζί με το υπόλοιπο αρχείο, πετάξατε στα σκουπίδια και αρχειακό υλικό - έγγραφα που αναφέρονται σε όσα επισημαίνω παραπάνω, σχετικά με τα οικονομικά της ΟΔΥΕ πριν και μετά το 1990;


Υ.Γ. 3. Την περίοδο 1990 έως 2014, σε 12 διετείς θητείες, διετέλεσαν Πρόεδροι ή Γ. Γραμματείς ή Ταμίες 16 συνολικά διαφορετικά άτομα. Ολοι εν ζωή, ευτυχώς. Να ' χουμε υγεία και χρόνια πολλά. Από τους 16, οι 6 είναι συνταξιούχοι και οι 10 εν ενεργεία υπάλληλοι. Από τους 10 που υπηρετούμε ακόμα, οι 6 (Λιάτσος, Λυμπερόπουλος, Παρούτογλου, Τάσσος, Χανδρινός, Χατζίνας) είναι μέλη του απερχόμενου ΔΣ της ΟΔΥΕ και οι άλλοι 4 είμαστε εν ενεργεία, συνδικαλιστές (οι 2, Μπεζμέρτης και Ιωακειμίδης, στο ΔΣ ΣΔΥΑ) ή συνδικαλιζόμενοι (οι άλλοι 2, Καϋμενάκης και Παπαναγιώτου, απλοί σύνεδροι).


Υ.Γ. τελευταίο ( ; ). Από το 1990 έως σήμερα, εκλεγόμουνα συνέχεια μέλος του ΔΣ της ΟΔΥΕ. Εκτός από τις διετίες 1998 - 2000 και 2012 - 2014, στις οποίες δεν είχα εκλεγεί, διότι, όπως μου έγραψε συναδέλφισσα από τη Βόρειο Ελλάδα "με έφαγαν οι εσωτερικοί μηχανισμοί της πρώην παράταξής μου".

Και τις δύο φορές, μάλιστα, που με "έφαγαν" και με απέκλεισαν οι μηχανισμοί από το Δ.Σ., προέκυψαν έντονες κρίσεις και δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως!

(Δηλαδή, το κείμενο, κατά παραγράφους, διαβάζεται κι ανάποδα, από το τέλος προς την αρχή!).