Προς το ΔΣ της ΟΔΥΕ

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Κατ' αρχήν να απολογηθώ για το εκπρόθεσμο της αποστολής του e-mail αυτού, αλλά είχα την λαθεμένη εντύπωση ότι η προθεσμία αυτή έληγε 31/10/2016.

Συνοψίζω σύντομα λοιπόν τις προσωπικές μου προτάσεις μου σχετικά με τις αλλαγές, όσον αφορά το Νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, παρεμπιπτόντως, μετά από 15+ χρόνια χωρίς ουσιαστικές αλλαγές είναι το λιγότερο απαρχαιωμένος.

 

1.Να προσαρμοστούν-υιοθετηθούν, κατόπιν αξιολογήσεως, όλα τα αναγκαία άρθρα & παράγραφοι  του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ώστε να μην ανατρέχουμε σε αυτόν (π.χ. Άδεια αιμοδοσίας, διαδικαστικά θέματα) όπου & όποτε ο Κώδικας μας είναι ελλιπής.

 

2.Να δίνεται η δυνατότητα στους δικαστικούς υπαλλήλους της μετάταξης σε άλλο Υπουργείο, φορέα του Δημοσίου κλπ.

 

3.Να προβλέπεται η δυνατότητα της χωρίς όρια (στα γνωστικά αντικείμενα) επιμόρφωσης των δικαστικών υπαλλήλων και να πριμοδοτείται αυτή.

 

4.Να υιοθετηθεί στον κώδικα μας καθόσον αδικαιολογήτως και ανεπίτρεπτα δεν συμπεριλαμβανόμαστε στο ΠΔ περί αναγνώρισης της προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό τομέα, η αναγνώριση προϋπηρεσίας σε συναφές αντικείμενο με τον κλάδο όπου διορίζεται ο δικαστικός υπάλληλος και πέραν της επταετίας. Δεν γίνεται να ακυρώνουμε ή και να περιορίζουμε τον πρότερο εργασιακό βίο οποιουδήποτε συναδέλφου που διορίστηκε μετά τα 30, ακόμα και σαράντα του έτη στο Δημόσιο.


5.Να αλλάξει το άρθρο του κώδικα μας σχετικά με τις χρονικές προϋποθέσεις αναγνώρισης πτυχίου ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας από αυτής της συμμετοχής-δήλωσης στην προκήρυξη. Να μειωθεί στα 4 από 8 χρόνια το χρονικό πέναλτι για το δικαστικό υπάλληλο που απέκτησε το πτυχίο του πριν τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε προκήρυξη, διαγωνισμό, μοριοδότηση σε χαμηλότερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Για τους νεότερους συναδέλφους από το 2013 και μετά, το ψαλίδι στις μισθολογικές τους απολαβές είναι εξωφρενικό και κυρίως στους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Να μειωθεί στα 2 από 8 χρόνια το χρονικό πέναλτι για τους δικαστικούς υπαλλήλους όπου απέκτησαν το πτυχίο ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας το χρονικό διάσημα μεταξύ της συμμετοχής σε οποιαδήποτε προκήρυξη, διαγωνισμό, μοριοδότηση σε χαμηλότερη εκπαιδευτική βαθμίδα και του διορισμού του.

 

6.Να προβλέπεται πάγιο ετήσιο κονδύλιο για την πραγματική υπερωριακή εργασία των γραμματέων έδρας (ποινικών, αστικών) και των γραμματέων των ανακριτικών γραφείων, καθώς και για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους που απασχολούνται ως γραμματείς στην αυτόφωρη διαδικασία κατά τα Σάββατα, αργίες, γιορτές.

 

Με εκτίμηση,

 

Κλημαθιανός Σ. Ιωάννης

Δικαστικός Υπάλληλος

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων

Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου