ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ                                                                                  

(Σ.Δ.Υ.Δ.Δ.Α.)                                                                                                                   

Λ. Ριανκούρ 85, ισόγειο

Τηλ. Συλλόγου 210 69 62 382

Τηλ. Μελών Προεδρείου Δ.Σ. 210 69 62 -285, -255, -375, -359, -253.

 

27/10/2010

Αρ. Πρωτ. 34

 

Προς: τους Συναδέλφους δικαστικούς υπαλλήλους

των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθήνας

Κοιν.: Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας

(Ο.Δ.Υ.Ε.)

 

Μετά τις κληρώσεις για διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων για τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές, που για 1η φορά έγιναν με μηχανοργανωμένη κλήρωση (με καινούργιο σύστημα), οι περισσότεροι συνάδελφοι διαπίστωσαν ανακολουθία στην αρχική επιλογή και στον τελικό διορισμό τους. Άλλωστε, έγινε εμφανές ότι υπήρξε ελλιπής ενημέρωση από την πλευρά του Πρωτοδικείου μιας και δεν ήξεραν οι συνάδελφοι ότι θα γίνει τμηματική κλήρωση και από κάθε Πρωτοδικείο ξεχωριστά και μάλιστα ότι θα κληρωθεί πρώτα η Αττική και μετά η επαρχία.

Για το λόγο αυτό απευθύναμε στον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών το 33/21-10-2010 έγγραφό μας (δικό τους πρωτόκολλο 11798/21-10-2010) που έχει ως εξής:  «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Μετά το πέρας της κλήρωσης της 20ης-10-2010 για την ανάδειξη των δικ. αντιπροσώπων για τη διενέργεια των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών της 7ης-11-2010, θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε τους παρακάτω προβληματισμούς. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η κλήρωση αφορούσε στο διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων για την Περιφέρεια Αττικής.  Δεδομένου ότι είχαν γίνει έγγραφες αιτήσεις προτίμησης για τον τόπο διορισμού, διαπιστώσαμε ότι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν κάνει αιτήσεις για διορισμό στην Επαρχία και εφόσον καλύπτονταν τα κατά τόπους κενά εξέφρασαν την επιθυμία να διορισθούν οπουδήποτε στην Επικράτεια, βρέθηκαν διορισμένοι από την πρώτη κλήρωση σε εκλογικά τμήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Εύλογα προκύπτει η απορία γιατί προηγήθηκε ο διορισμός των συγκεκριμένων ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί τα κενά στην επαρχία, όπου εκ των πραγμάτων θα διορισθούν κάποιοι για τους οποίους η επαρχία δεν αποτελεί πρώτη επιλογή.

Επιπλέον, δεν ήταν γνωστή εκ των προτέρων η διαδικασία τμηματικής κλήρωσης, πράγμα που θα άλλαζε και τον τρόπο επιλογής τόπου διορισμού.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η προθυμία μας να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας οπουδήποτε παρίστατο ανάγκη, πέραν της αρχικής μας επιθυμίας, δεν έλαβε τη δέουσα εκτίμηση.

Δεδομένου ότι, παρόλα αυτά, θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας με συνέπεια, παρακαλούμε όπως δοθεί η δυνατότητα αμοιβαίας αντικατάστασης των διορισμών στον τόπο της αρχικής επιλογή.»

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Νικόπουλου με την Πρόεδρο του Συλλόγου μας, όπου μας εξήγησε ότι ο τμηματικός τρόπος κληρώσεων προβλέπεται από τον νέο νόμο για τον Καλλικράτη, σύμφωνα με τον οποίο το κάθε Πρωτοδικείο είναι υπεύθυνο για την Περιφέρειά του. Επίσης, ζήτησε να μας συναντήσει, προκειμένου να υποβάλουμε προτάσεις για επόμενη φορά. Πράγματι, ακολούθησε συνάντηση χθες 26-10, όπου μας εξήγησε την όλη διαδικασία. Οι κληρώσεις που έχουν γίνει και αναρτηθεί στο Ίντερνετ δεν γίνεται να αλλάξουν. Όσον αφορά κάποιους εμφανιζόμενους διπλούς διορισμούς, ουσιαστικά δεν υπάρχουν τέτοιοι. Απλώς δεν είχαν ανασύρει ακόμη από το σύστημα τους αρχικούς. Για να έχει πια κάποιος πιθανότητα  να διοριστεί σε άλλο εκλογικό τμήμα, θα έπρεπε να παραλάβει τον αρχικό διορισμό του, να τον επιστρέψει –ρισκάροντας βέβαια- και μόνο εφόσον γίνει δεκτή η ανάκληση από τον Έφορο και υπάρχουν ακόμα δηλωμένα κενά στον τόπο που επιθυμεί, ξαναμπαίνει στην κλήρωση, στο ποσοστό που αναλογεί στους δικαστικούς υπαλλήλους πάντα.

Μας επεσήμανε το γεγονός ότι πρέπει να παραλάβουμε τους διορισμούς μας το συντομότερο, παρόλο που ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση για την εκλογική αποζημίωση, (από 25-10 για την Αττική και από 27-10 για την επαρχία) καθώς υπάρχουν ακόμη πολλοί αδιόριστοι (δικηγόροι κυρίως) που είναι λογικό να πιέζουν για νέα κλήρωση και μάλιστα στο ποσοστό το δικό μας.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η γνώση της διαδικασίας είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής παρερμηνειών και παρεξηγήσεων στο μέλλον.

 

                                                          Με εκτίμηση, για το Δ.Σ. 

                                          Η Πρόεδρος                                                       Η Γεν. Γραμματέας

                                        Ιωάννα Κατσούλα                                                   Αμάντα Ταξιάρχου