ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πρωτοδικείο Αθηνών - Π. Σχολή Ευελπίδων κτίριο 13 γραφείο 201 T.K. 11362, Τηλ: 210-8253646, 210-8253649, 210-8826464, 210-8625016 ή 210-8625522 εσωτερικό 350, Fax: 210-8826172

http://www.odye.gr  email:info@odye.gr

 

 

ΑΘΗΝΑ, 24/03/2017

Αρ. Πρωτ. 28

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Προς τα μέλη της ΟΔΥΕ:

(α) Τους Συλλόγους της Χώρας, (δηλαδή) τα νομικά πρόσωπα μέλη της ΟΔΥΕ,

(β) Τους Δικαστικούς Υπαλλήλους της Χώρας, (δηλαδή) τα φυσικά μέλη της ΟΔΥΕ.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Την Τρίτη 21/3/2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντησή μας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονή.

Θέσαμε υπόψη του, με επιχειρήματα, τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου μας, τα αιτήματα και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπισή τους και την εξεύρεση λύσεων.

 

Α. Βάλαμε επιτακτικά το θέμα της επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης μέσω των διαγωνισμών που έχουν προκηρυχθεί αλλά και την εξεύρεση άλλων τρόπων για την άμεση ενίσχυση των δικαστικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Σας θυμίζουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη 2Κ/2017 (135 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και ότι είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη 1Κ/2017 (404 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής την 3η Απριλίου  2017, και προθεσμία αποστολής των αιτήσεων έως τις 10/4/2017), καθώς και οι προκηρύξεις των ΔΕ και ΥΕ που βρίσκονται στο ΑΣΕΠ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μας απάντησε ότι μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών των προσλήψεων και ανάλογα με την εικόνα των κενών οργανικών θέσεων που θα υπάρχει τότε, θα διερευνήσει τη δυνατότητα για τη μεταφορά - μετάταξη μόνιμου προσωπικού στα Δικαστήρια και από άλλες πηγές.

 

Β. Τέθηκε η ανάγκη αλλαγής της εργασιακής σχέσης, με νομοθετική ρύθμιση των συναδέλφων μας ΙΔΑΧ που έχουν έρθει στα Δικαστήρια.

Αναπτύξαμε στον Υπουργό όλη την επιχειρηματολογία νομική, λειτουργική, συνταγματική τη σχετική με το θέμα και τεκμηριώσαμε γιατί μπορεί και πρέπει να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση. Δε λάβαμε οριστική απάντηση διότι ο Υπ. Δ/νης επικαλέστηκε τη δυσκολία με το Σύνταγμα.

 

Γ. Απαιτήσαμε την κατάργηση του άρθρου 48 και την επανάκτηση του δικαιώματος των συναδέλφων μας της ΔΕ κατηγορίας στο να επιλέγονται σε θέσεις Διευθυντών. Στο αίτημά μας αυτό ο Υπουργός συμφώνησε ότι πράγματι δημιουργεί αδικίες το άρθρο 48 και ως εκ τούτου πρέπει να βρεθεί μια λύση.

 

Δ. Σχετικά με το Ταμείο Νομικών μετά τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και τη διαγραφή μας από το Τ.Ν. από την 1/1/2017 και τα συνακόλουθα αιτήματα που διαμόρφωσε η ΟΔΥΕ όπως η αναλογική συνταξιοδότησή μας ταυτόχρονα με το Δημόσιο, είτε επίσης, η αναλογική συνταξιοδότηση ή η επιστροφή των εισφορών όσων δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ο Υπ. Δ/νης μας παρέπεμψε στον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεσμεύθηκε για την μεσολάβησή του ώστε να οριστεί συνάντηση.

 

Ε. Προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο λογαριασμός Αλληλεγγύης που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος από το Ταμείο Αρωγής και ο οποίος έχει σαν σκοπό την οικονομική βοήθεια προς τους συναδέλφους μας με προβλήματα υγείας ζητήσαμε την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης του Υπ. Δ/νης και του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

Στ. Παρά τους δύσκολους καιρούς που ζούμε η ΟΔΥΕ έθεσε το θέμα της θεσμικής επανασύστασης του επιδόματος ειδικών συνθηκών με κύριο επιχείρημα το ότι η δικαιολογητική βάση που η πολιτεία μας το χορήγησε το 1996 ήταν η αναγνώριση και η παραδοχή ότι βιώνουμε παρόμοιες συνθήκες με τους Δικαστικούς Λειτουργούς.

Την ίδια στιγμή που στους Δικαστικούς Λειτουργούς το διατήρησε θεσμικά έστω κι αν το περιέκοψε και επειδή βέβαια δεν σταματήσαμε να βιώνουμε παρόμοιες συνθήκες ζητήσαμε την ΘΕΣΜΙΚΗ επανασύσταση ανεξαρτήτως ποσού. Η απάντησή του ήταν αρνητική.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δίκαιο αυτό αίτημα.

 

Ζ. Θέσαμε για άλλη μια φορά το αίτημα να αποκτήσουμε δικαίωμα για τη συμμετοχή μας στις εκλογές των σωματείων ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Η απάντηση ήταν αρνητική διότι η άποψη του Υπουργού ήταν ότι πρέπει να συμμετέχουν μόνο δικηγόροι.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σας υπενθυμίζουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στο Υπ. Δ/νης οι εργασίες των Επιτροπών του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, του Οργανισμού Δικαστηρίων και της Ανακατανομής των οργανικών θέσεων, στις οποίες η ΟΔΥΕ μετέχει με εκπροσώπους της και αναμένουμε και τις προτάσεις σας.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε το νέο ΔΣ της ΟΔΥΕ είναι αποφασισμένο να παλέψει μαζί με τους άλλους εργαζόμενους κατά των πολιτικών της φτωχοποίησής μας, για την κατάργηση των μνημονίων, για την ανάκτηση των απωλειών μας.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στους αγώνες των εργαζομένων για να μην περάσουν και άλλα επώδυνα μέτρα. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για όλα τα κλαδικά μας προβλήματα, παρά τις αρνητικές απαντήσεις γι' αυτά που πήραμε, με στρατηγική την απόκρουση των επιθέσεων και την επίτευξη κατακτήσεων.

 

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

 

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας 

ΜΙΛΤΟΣ ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ